Ligamen koyak di siku | Fisioterapi untuk keradangan tendon bisep

Ligamen koyak di siku

A ligamen koyak di siku jarang berlaku sebagai kecederaan bebas. The ligamen koyak berlaku apabila daya yang berlebihan dikenakan sendi siku dalam arah yang berbeza kerana daya luaran. Dalam kebanyakan kes, kecederaan seperti itu menyebabkan kerosakan pada struktur lain di sendi siku, sehingga diperlukan terapi yang luas.

. pertolongan cemas ukuran juga merangkumi Peraturan PECH (rehat, ais, tekanan = mampatan, ketinggian). Sekiranya tidak ada kerosakan tulang atau komplikasi lain, a ligamen koyak di siku dapat dirawat dengan baik dengan langkah-langkah terapi konservatif. Untuk mengelakkan kerosakan seterusnya seperti arthrosis akibat siku sebagai akibat akhir, adalah penting untuk mematuhi rancangan rawatan ahli terapi dan melatih secara teratur atas inisiatif anda sendiri.

Ringkasan

Secara keseluruhan, keradangan pada tendon bisep adalah penyakit yang agak sukar untuk diubati. Ini disebabkan oleh fakta bahawa lokasi dan kerumitan struktur di sekitarnya menjadikan mustahil untuk merawatnya dengan baik, dan malangnya, pemuatan yang salah adalah perkara biasa. Tujuan terapi untuk tendon bisep keradangan adalah untuk menguatkan sendi bahu sehingga tekanan dikeluarkan dari tendon dan dengan itu melegakannya. Sebagai peraturan, pembedahan tidak diperlukan untuk tendon bisep keradangan, kerana hasil yang baik dapat dicapai dengan langkah-langkah terapi konservatif.