Serangan Iskemia Sementara: Ciri-ciri

Apakah serangan iskemia sementara?

Serangan iskemia sementara (TIA) adalah pengurangan aliran darah ke otak secara tiba-tiba dan singkat. Ia dianggap sebagai tanda amaran awal strok: Kira-kira satu daripada tiga strok didahului oleh serangan iskemia sementara, dan kira-kira satu perempat daripada strok yang berlaku setiap tahun adalah TIA. Tidak seperti infarksi serebrum "sebenar", simptom seperti strok TIA diselesaikan dalam masa 24 jam atau bahkan beberapa minit.

Dalam bahasa sehari-hari, TIA sering dipanggil "lejang mini."

Apakah gejala TIA?

Serangan iskemia sementara menyebabkan gejala neurologi jangka pendek seperti yang berlaku semasa strok. Jenis mereka bergantung terutamanya pada kawasan otak yang terjejas oleh kekurangan aliran darah sementara. Gejala yang paling penting termasuk:

  • Kehilangan penglihatan unilateral secara tiba-tiba (amaurosis fugax).
  • Kehilangan medan visual separuh sisi (hemianopsia) – medan visual ialah kawasan persekitaran yang anda lihat tanpa menggerakkan mata atau kepala anda
  • Melihat gambar berganda
  • Kehilangan sensasi atau lumpuh tidak lengkap sebelah badan (hemianesthesia atau hemiparesis)
  • Gangguan pertuturan (afasia), gangguan pertuturan (disarthria)
  • Pening, bunyi telinga
  • Pengsan

Apakah rawatan TIA?

Serangan iskemia sementara adalah petanda strok yang akan datang. Oleh itu, ia mesti diambil dengan serius! Walaupun gangguan penglihatan, kebas atau lumpuh segera hilang, anda harus berjumpa doktor dengan segera, jika boleh di hospital dengan unit strok.

Di sana, doktor pakar akan memeriksa anda dengan teliti untuk mengetahui sebab pengurangan sementara dalam aliran darah. Dengan rawatan yang sesuai, serangan iskemia sementara baharu dan strok "sebenar" boleh dielakkan dalam kes terbaik!

Doktor biasanya merawat TIA dengan perencat agregasi platelet. Ini adalah apa yang dipanggil "pencair darah" seperti asid acetylsalicylic (ASA) dan clopidogrel, yang menghalang platelet darah (trombosit) daripada bergumpal bersama menjadi bekuan dan dengan itu menyekat saluran semula. Pesakit strok menerima "perencat trombus" ini sama ada sebagai monoterapi atau gabungan.

Di samping itu, ubat penurun tekanan darah seperti perencat ACE atau diuretik berfungsi untuk mencegah serangan iskemia sementara dan dengan itu juga infarksi serebrum.

Bagaimanakah TIA berlaku?

Kadangkala gumpalan kecil datang dari kawasan jantung, contohnya dalam fibrilasi atrium. Ini adalah bentuk gangguan irama jantung yang paling biasa. Darah beku mudah terbentuk di dalam jantung. Mereka bergerak terus dengan darah ke otak, di mana mereka mencetuskan serangan iskemia sementara.

Apakah kursus TIA?

Serangan iskemia sementara dicirikan oleh simptom sekejap yang biasanya pada mulanya tidak membawa kepada komplikasi yang serius. Walau bagaimanapun, walaupun gangguan neurologi hilang dalam masa yang singkat, strok "ringan" ini membawa risiko tinggi berulang, terutamanya jika TIA tidak dirawat. Ini bermakna ia biasanya berulang – selalunya dalam beberapa hari pertama selepas TIA. Dalam banyak kes, serangan iskemia sementara juga diikuti oleh strok akut dengan komplikasi yang sepadan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai komplikasi strok dalam artikel Strok – Akibat.