Vaksinasi Perjalanan – Perkara yang Anda Perlukan dan Bila

Vaksinasi perjalanan: Perundingan individu

Dapatkan nasihat daripada doktor perjalanan sebelum anda melakukan perjalanan. Ini mungkin seorang doktor dalam amalan swasta yang pakar dalam bidang ini atau penasihat perubatan di institut tropika. Doktor pengembaraan boleh memberitahu anda vaksinasi perjalanan yang sesuai untuk anda secara peribadi. Faktor penentu termasuk destinasi, masa perjalanan, jenis perjalanan, status vaksinasi individu dan sebarang penyakit asas.

Adalah lebih baik untuk menjadualkan perundingan anda empat hingga enam minggu sebelum anda melakukan perjalanan. Sistem imun memerlukan sedikit masa untuk perlindungan vaksin berkembang sepenuhnya. Untuk beberapa imunisasi asas, lebih-lebih lagi, beberapa vaksinasi diperlukan pada selang waktu tertentu.

Tetapi walaupun anda membuat keputusan untuk melakukan perjalanan dalam masa yang singkat, anda masih perlu mendapatkan nasihat dan mendapatkan vaksin jika perlu. Perlindungan vaksinasi yang tidak lengkap adalah lebih baik daripada tiada.

Jangan lupa sijil vaksinasi anda!

Vaksinasi perjalanan: Kos

Vaksinasi perjalanan bukanlah manfaat insurans kesihatan tetap. Walau bagaimanapun, banyak syarikat insurans kesihatan menanggung kos secara sukarela. Oleh itu, tanya syarikat insurans anda terlebih dahulu. Sebagai peraturan, pengembara pada mulanya membayar bil daripada poketnya sendiri dan kemudian menyerahkannya kepada syarikat insurans kesihatan untuk pembayaran balik.

Vaksinasi perjalanan yang paling penting

Di Jerman, Suruhanjaya Pemvaksinan Tetap (STIKO) Institut Robert Koch bertanggungjawab untuk cadangan vaksinasi. Sebagai tambahan kepada pengesyoran vaksinasi am, STIKO juga membuat pengesyoran untuk vaksinasi perjalanan. Ini termasuk:

Hepatitis A

Hepatitis A adalah satu bentuk keradangan hati yang berkaitan dengan virus. Ia disebarkan melalui jangkitan smear atau makanan yang tercemar. Vaksinasi sebaiknya diberikan sekurang-kurangnya dua minggu sebelum perjalanan.

Hepatitis B

Rabies

Rabies adalah penyakit virus, yang - jika tidak dirawat dengan segera - sentiasa membawa maut! Pemvaksinan rabies sebaiknya dimulakan sekurang-kurangnya empat minggu sebelum perjalanan. Untuk perlindungan penuh, tiga suntikan diperlukan, yang diberikan dalam tempoh ini.

Demam kuning

Demam kuning juga merupakan jangkitan virus yang mengancam nyawa. Ia ditemui terutamanya di Afrika tropika dan Amerika Selatan. Dapatkan vaksin terhadap demam kuning sekurang-kurangnya sepuluh hari sebelum berlepas. Vaksinasi sangat disyorkan apabila melakukan perjalanan ke kawasan berisiko tinggi dan bahkan diperlukan oleh banyak negara berisiko tinggi semasa masuk.

Ensefalitis Jepun

Meningoencephalitis awal musim panas (FSME)

TBE ialah keradangan yang berkaitan dengan virus pada meninges dan/atau otak. Patogen disebarkan melalui gigitan kutu. Kawasan berisiko, di mana banyak kutu membawa patogen TBE, juga berkembang di Jerman, itulah sebabnya vaksinasi TBE dinasihatkan di banyak tempat di negara ini juga. Imunisasi asas terdiri daripada tiga suntikan. Dua suntikan pertama diberikan pada selang masa satu hingga tiga bulan, dan vaksin ketiga diberikan sembilan hingga dua belas bulan kemudian.

Polio (Poliomyelitis)

Polio adalah jangkitan virus yang sangat menular yang dalam kes yang teruk boleh meninggalkan kerosakan kekal (seperti lumpuh). Di Jerman, vaksin polio disyorkan untuk semua bayi. Mereka yang melancong ke kawasan berisiko tinggi harus mempunyai penggalak vaksinasi dua bulan sebelum perjalanan.

Meningokokus

Demam kepialu

Demam kepialu adalah penyakit cirit-birit bakteria yang boleh mengambil bentuk demam kepialu perut atau, dalam bentuk yang lebih ringan, demam paratifoid. Penyakit ini merebak secara meluas di kawasan yang mempunyai piawaian kebersihan yang lemah. Untuk tinggal lebih lama di kawasan sedemikian, vaksinasi tifoid boleh berguna. Ia boleh diberikan sebagai vaksinasi oral atau sebagai suntikan dua minggu sebelum perjalanan.

Influenza

Virus influenza juga beredar ke luar negara. Oleh itu, STIKO mengesyorkan vaksinasi selesema dua minggu sebelum perjalanan. Di Jerman, vaksinasi telah dijalankan sejak musim 2017/18 dengan apa yang dipanggil vaksin empat kali ganda, yang melindungi daripada keempat-empat jenis influenza – termasuk jenis baru strain B, yang pertama kali muncul pada 2015.

Langkah perlindungan selanjutnya

Bergantung pada destinasi, langkah perlindungan selanjutnya mungkin ditunjukkan. Sebagai contoh, sesiapa yang melancong ke kawasan yang berisiko kolera atau malaria harus mengetahui terlebih dahulu langkah-langkah yang sesuai.

  • Malaria: Tiada vaksinasi terhadap malaria. Sebaliknya, profilaksis malaria terdiri daripada langkah-langkah untuk melindungi daripada gigitan nyamuk (nyamuk menghantar patogen malaria) dan, jika perlu, penggunaan ubat pencegahan. Ia juga mungkin berguna untuk mengambil ubat malaria bersama anda untuk rawatan diri semasa kecemasan (terapi siap sedia).

Vaksinasi perjalanan untuk kanak-kanak

Bagi kebanyakan negara, vaksin perjalanan khas disyorkan atau wajib. Walau bagaimanapun, untuk kebanyakan vaksinasi terdapat umur minimum di mana perlindungan boleh dibina.

Jadual berikut menunjukkan umur minimum untuk vaksinasi perjalanan penting:

Vaksinasi

Umur minimum

taun

2 tahun

TBE

pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun hanya selepas justifikasi yang teliti (petunjuk yang ketat)

Demam kuning

9 bulan (6 bulan sekiranya terdapat petunjuk yang ketat)

12 bulan

2. bulan hidup

Rabies

tiada had umur

Oleh itu, sebelum setiap perjalanan jarak jauh, bincangkan dengan teliti manfaat dan risiko langkah perlindungan untuk diri sendiri dan anak anda dengan doktor. Rancang vaksin seawal mungkin supaya terdapat perlindungan vaksinasi yang mencukupi apabila anda pergi. Untuk tinggal lebih lama di luar negara, pastikan jadual vaksinasi diteruskan seperti biasa di Jerman.

Langkah-langkah perlindungan selanjutnya semasa dalam perjalanan

Malah mereka yang telah divaksinasi harus mempertimbangkan langkah-langkah perlindungan sebagai selamat.

Air yang selamat, makanan yang selamat

Di banyak negara, dinasihatkan untuk minum hanya air masak atau air dari botol dengan penutup yang utuh. Ini juga terpakai untuk memberus gigi dan membersihkan pinggan mangkuk. Selain itu, elakkan ketulan ais dalam minuman.

Di banyak negara, sayur-sayuran mentah dan makanan laut harus dimakan dengan berhati-hati – atau sebaiknya tidak sama sekali. Apabila bercakap tentang buah, pilih jenis yang dikupas sebelum dimakan.

Perlindungan nyamuk yang konsisten