Rawat Frostbite dan Frostbite

Suhu sejuk pada musim sejuk bukan sahaja boleh menyebabkan tangan sejuk, kaki sejuk atau selsema hidung, tetapi suhu yang lebih rendah juga boleh membawa akibat yang lebih serius. Ini termasuk kerosakan tisu seperti radang dingin dan radang dingin. Baca cara mencegah dan merawat radang dingin dan radang dingin di sini.

Frostbite pada tangan dan jari kaki

Frostbites adalah pembengkakan di bawah kulit Bahawa gatal dan / atau terluka. Mereka boleh disebabkan oleh sejuk dan keadaan lembap, dan tidak seperti radang dingin, yang hanya berlaku ketika sangat sejuk, ia berlaku pada suhu serendah darjah sifar. Walau bagaimanapun, pada suhu seperti itu, radang dingin hanya berlaku dengan pendedahan yang berpanjangan kepada sejuk. Terutama yang sering terkena adalah bahagian badan yang mempunyai sedikit darah membekalkan. Ini termasuk kaki, tangan dan telinga. Chilblains terutamanya mempengaruhi orang yang menghadapi masalah dengan mereka darah peredaran. Di samping itu, chilblains juga boleh berlaku sekiranya darah aliran terhalang secara artifisial, misalnya, oleh kasut yang diikat terlalu ketat.

Rawat radang dingin

Biasanya, chilblains sembuh sendiri, tetapi proses penyembuhannya boleh memakan masa hingga tiga minggu. Sangat penting untuk tidak menggaruk lebam selama ini, tetapi untuk melegakan gatal dengan salap yang sesuai. Di samping itu, penjagaan harus diambil untuk memastikan bahagian-bahagian badan yang terjejas tetap hangat semasa proses penyembuhan. Sekiranya chilblains sangat teruk, ubat-ubatan yang mengandungi bahan aktif nifedipine boleh digunakan untuk rawatan. Nifedipine menurunkan tekanan darah dengan melebarkan otot licin kapal.

Mengubati radang dingin dengan rawatan di rumah

Selain nifedipine, bagaimanapun, anda juga boleh mengubati chilblains dengan ubat rumah: Tuangkan 100 gram ekor kuda or oak menyalak lebih daripada satu liter panas air, biarkan minuman mendidih, dan kemudian sejuk sehingga airnya suam-suam kuku. Kemudian basuh dengan teliti kawasan yang terkena cecair. Di samping itu, dicincang bawang yang telah hangus panas air juga sesuai untuk mandi selepas menyejukkan badan. Juga untuk mempromosikan proses penyembuhan chilblains adalah bubur dari air dan tanah liat penyembuh: Sapukan bubur ke kawasan yang terkena dan kemudian balut dengan pembalut. Potongan kentang mentah yang diletakkan di atas cili juga dikatakan dapat menghilangkan rasa tidak selesa.

Frostbite dan darjah radang dingin

Radang dingin biasa berlaku pada suhu sejuk kering dan suhu bawah sifar. Dingin menyebabkan kristal ais terbentuk di antara sel-sel badan dan sel-selnya musnah. Di samping itu, masalah peredaran darah boleh berlaku seperti erythrocytes bergumpal bersama. Ini boleh mengakibatkan kematian tisu. Gejala khas radang dingin adalah pucat kulit, rasa sejuk, dan menusuk kesakitan di anggota badan yang terjejas. Lama kelamaan, anggota badan yang beku menjadi kebas. Dalam kes-kes yang sangat teruk di kawasan radang dingin, putih, dan keras kulit bentuk, yang bertukar menjadi hitam selepas pencairan. Sebagai alternatif, lepuh darah boleh terbentuk, yang kemudiannya berkembang menjadi bisul. Secara amnya, perbezaan dibuat antara radang dingin, darjah pertama, kedua, ketiga dan keempat:

  • Frostbite peringkat pertama: kulit memerah dan anggota badan yang terkena terasa kebas.
  • Frostbite darjah kedua: pada kulit terdapat lecet kuat.
  • Frostbite darjah ketiga: tisu kulit mati. Tisu hitam yang mati mesti dikeluarkan secepat mungkin.
  • Frostbite darjah keempat: radang dingin mempengaruhi semua lapisan tisu. Bahagian badan yang terjejas mesti diamputasi.

Rawat radang dingin

Sekiranya radang dingin berlaku, kawasan yang terjejas harus dipanaskan dengan perlahan. Untuk tujuan ini, panas badan anda paling sesuai, misalnya, dengan menutupi radang dingin di wajah dengan tangan anda. Sebagai alternatif, kawasan kulit yang beku dapat dicairkan perlahan-lahan dalam air suam badan (37 darjah). Dalam keadaan apa pun, air panas tidak boleh digunakan untuk merawat radang dingin, dan juga kulit tidak boleh bersentuhan dengan pemanas panas. Mengurut kawasan beku juga berbahaya. Sekiranya terdapat keraguan, anda harus selalu berjumpa doktor. Dia boleh memberi petua untuk rawatan lebih lanjut dan - jika perlu - memberi salep yang melancarkan darah peredaran. Sekiranya radang dingin yang lebih teruk, anda mesti berjumpa doktor dengan segera!

Mencegah radang dingin dan radang dingin

Anda boleh mencegah radang dingin dan radang dingin dengan beberapa petua mudah:

  1. Pakai pakaian yang sesuai dengan suhu. Perhatikan topi hangat, sarung tangan hangat dan kaus kaki bulu tebal ketika anda berada di luar untuk jangka masa yang panjang.
  2. Sekiranya anda bersenam di udara segar, anda harus cepat kembali ke tempat yang panas selepas itu. Kerana ketika anda berpeluh, penyejatan penyejatan berlaku pada kulit.
  3. Lindungi kulit wajah anda dengan lapisan krim lemak tebal atau krim sejuk khas.