Rawatan | Diagnosis dan rawatan ketagihan alkohol

Rawatan

Rawatan orang yang menderita ketagihan arak boleh dan harus berlaku pada beberapa peringkat. Kaedah terapi yang mungkin terdapat di kawasan psikoterapi dan rawatan ubat. Tambahan pula, penyertaan dalam kumpulan pertolongan diri untuk orang yang menderita ketagihan arak dapat membantu, terutama pada peringkat awal.

Langkah pertama dalam berjaya ketagihan arak terapi adalah detoksifikasi atau disebut pengeluaran alkohol. Sebagai peraturan, ini harus berlaku sebagai pesakit dalam dan dipantau oleh doktor. Kemasukan pesakit dalam semasa pengeluaran alkohol menawarkan kelebihan kemungkinan rawatan segera dari gejala penarikan yang mungkin (mungkin mengancam nyawa).

Selanjutnya, banyak pesakit yang terjejas menerangkan detoksifikasi di bawah pengawasan perubatan langsung lebih mudah dan menjanjikan. Selepas yang sebenarnya pengeluaran alkohol, alkohol yang kering sekarang harus segera dimasukkan dalam rawatan psikoterapi. The psikoterapi bagi orang yang menderita alkoholisme boleh dilakukan sebagai rawatan pesakit dalam dan pesakit luar.

Walau bagaimanapun, terutama pada periode awal, kadar kambuh menunjukkan bahawa kemasukan pesakit dalam arti terapi penarikan jangka panjang (10 hingga 16 minggu) menjanjikan kejayaan yang lebih tinggi secara purata. Dalam kes alkoholisme ringan, terapi jangka pendek boleh dianggap sebagai alternatif untuk rawatan jangka panjang. Dalam perjalanan psikoterapi, strategi dibincangkan dengan pesakit yang terjejas, yang membantu dengan keras menolak pendedahan alkohol yang diperbaharui. Di samping itu, ceramah motivasi diadakan secara berkala untuk mendorong bekas alkoholik untuk terus berada di jalan hidup bebas alkohol. Oleh kerana terdapat dalam banyak kes pencetus yang kuat untuk perkembangan alkoholisme, sokongan psikoterapi juga berkaitan dengan pengakuan dan rawatan pencetus ini.

Prognosis untuk terapi alkoholisme

Secara umum, dapat diandaikan bahawa prognosis dan dengan demikian kejayaan terapi alkoholisme kurang bergantung pada jenis dan intensitas langkah-langkah rawatan yang dilakukan. Motivasi dan pemahaman pesakit tentang kesan tingkah lakunya sendiri sangat menentukan risiko kambuh. Seorang bekas pemabuk sedang bertempur dengan dirinya sendiri seumur hidupnya, tetapi pertempuran ini dapat dimenangkan dengan kemahuan yang mencukupi.