Rawatan dan gejala koyakan tendon bahu

Gambaran ringkas

  • Terapi: pembedahan, invasif minima atau terbuka: Menyambung kedua-dua hujung dengan pelbagai teknik; konservatif: melegakan kesakitan, imobilisasi, kemudian latihan pelbagai gerakan.
  • Gejala: Sakit tekanan dan sakit pada waktu malam, sekatan pergerakan di bahu, kadang-kadang juga di sendi siku, lebam
  • Punca: Selalunya disebabkan oleh kerosakan sebelumnya seperti haus dan lusuh, daya luaran dalam konteks kemalangan, digemari oleh penggunaan jangka panjang steroid anabolik, merokok atau lipid darah tinggi
  • Peperiksaan: Pemeriksaan fizikal, prosedur pengimejan seperti ultrasound atau pengimejan resonans magnetik (MRI), X-ray jika kecederaan tulang juga disyaki
  • Prognosis: Masa penyembuhan bergantung pada tahap koyakan dan rawatan, selepas terapi konservatif kadang-kadang pengurangan otot yang kekal dan sering kelemahan otot di kawasan bahu berlaku, berunding dengan pakar bahu adalah disyorkan, langkah pemulihan yang sesuai adalah penting.

Apakah tendon terkoyak di bahu?

Tendon terkoyak di bahu adalah salah satu kecederaan tendon yang paling biasa disebabkan oleh haus dan lusuh dan sering menjadi punca sakit bahu.

Terutama penting ialah cincin empat otot (manset pemutar) yang berasal dari bilah bahu dan melekat dengan tendonnya ke kepala humerus. Tendon ini sangat terdedah kepada pecah tendon di bawah tekanan. Sakit bahu selalunya berpunca daripada rotator cuff.

Satu lagi tendon berjalan di kawasan sendi bahu: tendon bisep panjang, yang - bermula dari otot fleksor lengan pada lengan atas (bisep) - berjalan melalui alur tulang ke tepi atas soket bahu. Kadang-kadang air mata juga.

Bagaimanakah tendon yang koyak di bahu dirawat?

Pada dasarnya, tendon yang koyak di bahu boleh dirawat secara pembedahan dan bukan pembedahan (secara konservatif). Sekiranya terdapat patah tulang, kecederaan vaskular atau saraf sebagai tambahan kepada koyakan tendon, strategi rawatan yang kompleks diperlukan.

Rawatan terbaik untuk tendon yang koyak di bahu bergantung kepada banyak faktor. Ini termasuk, di atas semua, tahap kerosakan, keterukan gejala, umur dan keperluan individu orang yang terjejas oleh bahu. Matlamat mana-mana terapi adalah untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi sendi. Doktor yang merawat kemudian merancang terapi bersama-sama dengan pesakit dan memutuskan sama ada pembedahan ditunjukkan atau tidak.

Operasi

Terutamanya dalam kes pecah tendon akibat kecederaan, aktiviti yang ketara dan sedikit tendon pra-rosak, pecah tendon di bahu dibedah. Sebaliknya, pembedahan harus dielakkan dalam kes jangkitan sendi, kerosakan saraf dan degenerasi lanjutan, antara lain. Hasil operasi bergantung pada keadaan tendon. Jahitan tendon hanya boleh berjaya digunakan jika tendon adalah berkualiti.

Pecah tendon di bahu dibedah dalam masa beberapa minggu jika boleh untuk mencapai hasil yang baik. Perbezaan dibuat antara pembaikan tendon terbuka dan varian invasif minimum. Pembedahan terbuka juga membolehkan teknik yang lebih sukar. Walau bagaimanapun, ini memerlukan pelepasan otot deltoid yang terletak di sekeliling bahu dari bahagian skapula. Ini tidak perlu dengan pembedahan invasif minimum. Di sini, tisu sekeliling terhindar kerana satu-satunya akses kecil ke sendi.

Teknik invasif minimum adalah lebih rumit untuk ini dan hanya membenarkan pembaikan tendon yang lebih mudah disebabkan oleh kesempitan. Jika sekeping tulang terkoyak dengan tendon, maka ini dibaiki dalam operasi terbuka. Pembedahan invasif minimum kadangkala boleh dilakukan secara pesakit luar.

Tendon yang cedera sembuh dengan perlahan, jadi penjagaan selepas yang berhati-hati diberikan. Selepas pembedahan, bahu pada mulanya dilindungi dalam pembalut selama dua hingga enam minggu (seperti pembalut Gilchrist, splint penculikan).

Bidai tambahan bahu digunakan untuk mengekalkan lengan dalam 30 darjah penculikan. Orang yang terjejas pada mulanya menggerakkan sendi bahu hanya secara pasif. Dari minggu ketiga, dia perlahan-lahan memulakan latihan pergerakan aktif yang dibantu. Dari minggu ketujuh, pergerakan aktif boleh dilakukan tanpa sekatan. Aktiviti bersukan tidak digalakkan lagi sehingga bulan ketiga.

Rawatan konservatif

Rawatan konservatif dipertimbangkan untuk koyakan tendon yang tidak disengajakan di bahu. Bentuk rawatan ini amat sesuai untuk pesakit yang hanya aktif pada tahap terhad dan untuk pesakit yang dipanggil "bahu beku" (bahu beku).