Rawatan | Kista tulang aneurysmatic

Rawatan

Satu-satunya pendekatan konservatif untuk rawatan berorientasikan gejala kesakitan terapi, jika perlu. Ubat penahan sakit mana yang paling sesuai untuk anda bergantung, antara lain, pada penyakit atau alahan sebelumnya. Oleh itu anda harus berbincang kesakitan terapi dengan doktor anda.

Dalam kes a sista tulang aneurisma, rawatan pembedahan lebih sesuai. Rawatan pembedahan bagi sista tulang aneurisma melibatkan penyingkiran sista yang diisi dengan darah. Pembuangan sista tulang biasanya disertai dengan pengikisan yang teliti, yang dikenali sebagai pengkuretan dalam jargon perubatan.

Selain itu, lesi dipenuhi dengan apa yang disebut spongiosa, bahan yang secara fisiologi terletak di dalam tulang. Sebagai alternatif untuk bahan tulang yang boleh dibatalkan, kista juga boleh diisi dengan simen tulang buat masa ini. Dalam operasi kedua, simen boleh diganti di kemudian hari oleh tulang yang boleh dibatalkan oleh badan sendiri, misalnya dari puncak iliac.

Prosedur terapi yang mungkin tetapi jarang digunakan adalah penyinaran kista. Oleh kerana mereka yang terjejas biasanya sangat muda, pendekatan ini tidak mempunyai faedah yang signifikan kerana pendedahan radiasi yang tinggi dan oleh itu hanya digunakan dalam kes yang luar biasa dengan kista yang agresif. Rawatan sista tulang aneurisma secara amnya agak sukar, kerana hanya beberapa kista tulang yang bertindak balas dengan baik dan beberapa tahun kemudian jarang ada kambuhan.

Oleh kerana kebanyakan kista tulang aneurisma juga terutamanya idiopatik, iaitu sebab yang tidak diketahui, terapi kausal langsung tidak mungkin dilakukan. Rawatan pembedahan sista tulang aneurisma hampir selalu ditunjukkan. Pembedahan hanya tidak diperlukan sekiranya tidak ada aduan, tidak ada kerentanan patah dan kecenderungan regresi spontan terbukti.

Oleh kerana ini hampir tidak pernah berlaku, rawatan konservatif semata-mata dalam bentuk kesakitan terapi dan menunggu untuk melihat apakah kista surut tidak mencukupi. Walaupun rawatan pembedahan tidak selalu berjaya dalam jangka masa panjang kerana kadar berulang yang tinggi, itu adalah satu-satunya cara untuk memerangi sista tulang aneurisma untuk sementara waktu. Sebaik sahaja sista tulang aneurysmatic didiagnosis sebagai penemuan utama atau sekunder pada sinar-X dan / atau MRI, prosedur pembedahan dapat dirancang secara individu.

Tempoh

Proses penyembuhan sista tulang aneurisma memerlukan masa yang berbeza-beza. Ia bergantung pada sejauh mana penemuan, usia orang yang terjejas dan sama ada sudah ada patah tulang yang terlibat, yang berkaitan dengan sista tulang aneurisma. Tempoh terapi, termasuk proses penyembuhan, biasanya berkisar antara minggu hingga bulan.

Perincian yang tepat agak sukar dibuat, kerana, antara lain, prosedur terapi berubah-ubah dan pesakit bertindak balas secara berbeza. Di samping itu, mesti dikatakan bahawa walaupun setelah penyembuhan lengkap, kista tulang aneurisma dapat berulang. Kanak-kanak di mana sista tulang aneurisma berlaku sebelum usia 10 tahun sangat rentan terhadap kambuh tempatan. Degenerasi malignan yang memerlukan penyembuhan yang lebih lama dan, di atas semua, tempoh terapi agak jarang berlaku dalam konteks kista tulang aneurisma.