Rawatan | Latihan melawan vena varikos

Rawatan

Vena varikos boleh dirawat dengan kaedah yang agak sederhana. Tujuannya adalah untuk mempromosikan pengangkutan semula jadi dari darah kepada jantung dengan membiarkan pam vena berfungsi dengan baik. Pelbagai pilihan ada.

Terapi konservatif terutama ditujukan untuk perubahan tingkah laku sehari-hari: lebih banyak latihan: Terutama dengan aktiviti monoton yang memerlukan waktu duduk atau berdiri yang panjang, anda harus memastikan bahawa anda menggabungkan latihan biasa ke dalam rutin harian anda. Bersenam secara berkala, misalnya berjalan kaki, berjoging, mendaki atau berbasikal, juga menguatkan kaki otot dan dengan itu mendorong kembalinya darah. Pancuran bergantian: Kerana rangsangan bergantian dari sejuk ke panas, yang kapal selalunya perlu berkembang dan berkontrak lagi.

Ini mempromosikan darah peredaran. Menaikkan kaki: Terutama jika urat varikos sudah ada, disarankan untuk mengangkat kaki pada waktu malam untuk memudahkan pengembalian darah ke jantung. Stoking mampatan: Ini adalah stoking yang sangat ketat dan juga boleh dipasang khas dalam keadaan tertentu.

Mereka memberikan tekanan luaran pada kaki, yang menekan otot dan menekan urat. The urat varikos boleh juga dibuang atau dilenyapkan secara pembedahan. Doktor yang merawat memutuskan terapi mana yang paling sesuai.

  • Lebih banyak pergerakan: Terutama dengan aktiviti monoton yang memerlukan jangka masa duduk atau berdiri, anda harus memastikan untuk menggabungkan latihan rutin ke dalam rutin harian anda. Bersenam secara berkala, misalnya berjalan kaki, berjoging, mendaki atau berbasikal, juga menguatkan kaki otot dan dengan itu mendorong pengembalian darah.
  • Pancuran bergantian: Kerana rangsangan bergantian dari sejuk ke panas, yang kapal mesti kerap berkembang dan berkontrak lagi. Ini melancarkan peredaran darah.
  • Angkat kaki: Terutama jika anda sudah mengalami vena varikos, disarankan untuk mengangkat kaki pada waktu malam untuk memudahkan pengembalian darah ke jantung
  • Stoking mampatan: Ini adalah stoking yang sangat ketat dan juga boleh dipasang khas dalam keadaan tertentu. Mereka memberikan tekanan luaran pada kaki, yang menekan otot dan menekan urat.