Rawatan | Molar putus

Rawatan

Rawatan mungkin berbeza bergantung pada tahap patah. Sekiranya hanya sederhana patah wujud dan enamel terjejas, pengisian sering mencukupi untuk memelihara gigi. Kadang-kadang mungkin memasang semula bahagian yang pecah.

Namun, untuk tujuan ini serpihan mesti diambil segera setelah kemalangan dan disimpan di kotak penyelamat gigi atau alkohol. Selepas itu, doktor gigi mesti mendapatkan nasihat dalam beberapa jam akan datang. Walau bagaimanapun, jika saraf terdedah kerana kehilangan zat gigi keras yang besar, rawatan terusan akar ia perlu.

Jika tidak, yang bakteria yang telah menembusi terusan dan terdapat di mulut setiap masa boleh menyebabkan keradangan gigi. Seorang abses dengan nanah pembentukan akan menjadi hasilnya. Mahkota dinasihatkan sekiranya a rawatan terusan akar telah dijalankan dan sekiranya bahagian gigi yang sangat besar patah. Kestabilan bahan semula jadi sangat terhad pada masa ini sehingga tidak ada kemungkinan pengawetan lain.

Bilakah gigi mesti dikeluarkan?

Hanya doktor gigi yang dapat menentukan sama ada gigi yang patah perlu diekstraksi setelah pemeriksaan klinikal dan radiografi pada gigi yang terkena. Gigi yang patah ke bawah hingga ke akar sering menjadi alasan pengekstrakan, kerana boleh menyebabkan keradangan pada permukaan akar. Selanjutnya, gigi yang patah mesti diekstrak dengan kehadiran yang dalam karies, yang tidak lagi dapat dirawat dengan pengisian. Sekiranya gigi patah juga menunjukkan tahap kelonggaran yang kuat (boleh digerakkan lidah tekanan) dan tidak lagi dapat dipegang oleh serpihan, ini juga boleh menjadi alasan untuk pengekstrakan. Sekiranya gigi patah telah dirawat untuk penyakit saluran akar dan radang teruk, ini juga boleh menjadi alasan untuk pengambilan.

Bilakah saya memerlukan mahkota?

Mahkota selalu diperlukan ketika patah molar telah kehilangan banyak kestabilannya. Hanya soket di sekitar gigi yang dapat melindunginya dari pengekstrakan, gambar. Ini adalah kes, misalnya, apabila a rawatan terusan akar mesti dijalankan pada molar.

Oleh kerana bekalan nutrien terputus, gigi boleh menjadi rapuh dan mahkota buatan mungkin diperlukan. Kes khas di sini adalah apabila mahkota gigi telah putus sepenuhnya dan hanya akar gigi yang dapat dilihat. Pengisian tidak lagi dapat menyelaraskan apa-apa dan mahkota dengan jawatan akar tambahan sangat diperlukan.

Walaupun gigi pipi patah cukup dalam, iaitu di bawah garis gusi, mahkota masih diperlukan. Terapi pengisian tidak lagi boleh dilakukan di sini. Masalahnya ialah yang terdedah patah laman web tidak boleh dijaga 100% kering. Bagaimanapun, ini sangat diperlukan untuk terapi pengisian, kerana barulah bahan pengisian menjadi tegas. Semen dengan mana mahkota dipasang pada batang gigi mengeras, tetapi juga mengeras apabila cecair ditambahkan.