Rawatan abses faraj | Abses faraj

Rawatan abses faraj

Pada asasnya, sebuah abses dapat dirawat dengan membuka pembedahan pustule dengan menguras rembesan, dengan menggunakan salap tarikan atau dengan bantuan antibiotik. Salap infus sangat membantu pada fasa awal abses. Di satu pihak, salap menyebabkan nanah rongga untuk matang lebih cepat dan sebaliknya, ia juga melembutkan kulit abses jadi kemungkinan pecahnya abses secara spontan.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa kulit di kawasan kemaluan sangat sensitif. Oleh itu, hanya salap penarik maksimum 20% yang harus digunakan. Walau bagaimanapun, jika abses sudah lebih maju, pembukaan pembedahan adalah rawatan abses yang paling menjanjikan dan berkekalan.

Untuk tujuan ini, kulit sensitif di kawasan faraj boleh dibius secara tempatan terlebih dahulu. Abses kemudian dibuka melalui sayatan dan nanah dikeluarkan. Di samping itu, bekas nanah rongga boleh dibilas dengan larutan masin.

Dalam keadaan tertentu, mungkin perlu memasukkan saliran ke dalam rongga abses untuk waktu yang singkat untuk membolehkan nanah yang tersisa melarikan diri ke permukaan badan. Dengan cara ini kekambuhan abses dicegah. Sekiranya tindak balas keradangan kuat dan ada juga demam dan menggigil, abses harus dirawat antibiotik.

Abses biasanya menganggap jangkitan dengan bakteria. Ini boleh diperjuangkan oleh antibiotik dan penyebaran lebih jauh di dalam badan dapat dicegah. Salap infus sering digunakan untuk merawat abses awal, kerana ia membantu pustule untuk matang dengan lebih cepat dan melembutkan kulit di atas lesi, menjadikan nanah lebih mudah keluar.

Bahan aktif utama salap penarik adalah minyak serpih sulfonasi. Ini bukan sahaja dikatakan mempunyai kesan anti-radang, tetapi juga dikatakan boleh mendorong darah peredaran dan melegakan kesakitan. Oleh kerana kawasan kemaluan sangat sensitif, maksimum 20% salap penarik harus digunakan.

Terdapat juga petunjuk bahawa salap penarik, jika bersentuhan dengan a kondom di kawasan kemaluan, boleh menyebabkan penurunan daya tahan kondom hingga terkoyak. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini di halaman utama kami mengenai salap penarik. Percubaan boleh dilakukan untuk menyembuhkan abses di vagina menggunakan ubat homeopati.

Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dilakukan sekiranya sudah teruk kesakitan or demam. Di samping itu, perlu ada peningkatan dalam empat hari sejak memulakan terapi homeopati. Sekiranya ini tidak berlaku, rawatan pembedahan abses klasik mesti dilakukan dan doktor berunding. Untuk keradangan akut pada kelenjar Bartholin, sebagai contoh, gabungan Hepar Sulphur C15 dan Pirogenium C9 disyorkan. Dalam homeopati, sulfuris hepar umumnya digunakan untuk bernanah dan oleh itu juga boleh digunakan untuk abses.