Rawatan arthrosis aktif | Arthrosis diaktifkan

Rawatan arthrosis yang diaktifkan

Pertama sekali, penting bahawa sendi tidak bergerak tanpa gagal, iaitu bahawa ia tidak dikenakan beban yang terlalu banyak. Penyejukan - contohnya dengan pad penyejuk atau kompres sejuk - dapat melegakan simptom untuk sementara waktu. Penggunaan haba - misalnya dengan menggunakan lampu inframerah - dapat digunakan dalam perawatan arthrosis, tetapi harus ditangguhkan dalam kes arthrosis diaktifkan, kerana ini mempercepat proses keradangan.

Painkillers biasanya juga diberikan untuk merawat kesakitan. Painkillers dengan komponen anti-radang sering digunakan di sini, yang juga mengatasi radang sendi sebagai penyebabnya. Contoh biasa adalah ibuprofen atau ASS (aspirin).

Dalam kes yang teruk, kortison malah disuntik terus ke ruang sendi. Pilihan rawatan invasif lain adalah dengan tusuk lebihan cecair pada sendi (penyaliran). Radiosynoviorthesis yang disebut, di mana bahan radioaktif sedikit disuntik ke ruang sendi, juga merupakan kemungkinan, tetapi harus dipertimbangkan dengan teliti. Keberkesanan salap yang disapu pada kulit adalah kontroversi. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai terapi arthrosis di sini.

Tempoh arthrosis yang diaktifkan

Tempoh satu arthrosis diaktifkan sangat bergantung pada keparahan keradangan akut dan rawatan masing-masing. Biasanya memerlukan masa hingga dua minggu sebelum efusi sendi hilang dengan sendirinya. Kemudian simptom yang tinggal seperti kesakitan dan bengkak juga perlahan-lahan akan reda.

Walau bagaimanapun, tindak balas terhadap langkah-langkah terapi juga berbeza dari orang ke orang, terutamanya keadaan sendi yang terjejas adalah mustahak. Dalam kes terburuk, yang arthrosis diaktifkan boleh menjadi kekal (disebut kronisasi). Walau bagaimanapun, ini biasanya berlaku setelah beberapa episod diaktifkan arthrosis. Untuk mengelakkan perkara ini keadaan, bagaimanapun, terapi yang disasarkan harus dicari sedini mungkin. Oleh kerana arthrosis itu sendiri tidak dapat disembuhkan, rawatan mesti diteruskan walaupun selepas arthrosis diaktifkan.

Ramalan

Arthrosis yang diaktifkan biasanya dapat "dinyahaktifkan" lagi. Ini bererti bahawa keradangan reda dan sendi pulih. Walau bagaimanapun, arthrosis itu sendiri tidak dapat disembuhkan dan kekal di sendi yang tidak terbakar.

Oleh itu, terdapat risiko bahawa setiap sendi dengan penyakit yang mendasari osteoarthritis sekali lagi akan mengalami osteoartritis yang diaktifkan. Semakin sering arthrosis yang diaktifkan telah terjadi pada sendi, semakin tinggi kemungkinan arthrosis yang diaktifkan akan terjadi lagi setelah jangka waktu yang semakin singkat. Lutut adalah salah satu sendi paling kerap terkena arthrosis.

Oleh kerana lutut mesti digunakan setiap hari, arthrosis aktif juga sering berlaku di sini. Ini sering berlaku akibat tekanan seperti berdiri lama, berjalan kaki, atau tentu saja selepas bersukan. Khas, selain dari kesakitan, khususnya lutut yang terlalu panas, yang dapat dikesan oleh pesakit sendiri.

Sejak sendi lutut salah satu yang paling penting sendi pada badan dan campur tangan pembedahan sukar dilakukan, fasa aktif arthrosis harus dipendekkan untuk mengelakkan kronisasi. Semakin kerap arthrosis diaktifkan, semakin pendek fasa tanpa gejala di antara mereka. Maklumat lanjut pada osteoartritis sendi lutut boleh didapati di sini.

Diaktifkan arthrosis retropatellar terletak di sendi femoropatellar yang disebut antara lutut dan juga paha tulang. Retropatellar bermaksud di belakang (retro) the lutut (patella). Kerosakan pada rawan di bahagian belakang patela boleh didapati di banyak orang tanpa mereka mempunyai sebarang aduan.

Selalunya, arthrosis yang sudah ada ini membawa kepada arthrosis yang diaktifkan, yang kemudian menjadi simtomatik. Orang yang terjejas merasa sakit terutama ketika menaiki tangga atau berjalan menuruni bukit. .

. sendi pinggul juga merupakan salah satu sendi paling kerap dijangkiti oleh osteoartritis. Sekiranya diaktifkan sendi pinggul arthrosis, tidak ada pembengkakan atau kepanasan yang dapat dikesan kerana kedudukan sendi pinggul yang rendah. Walau bagaimanapun, terdapat kesakitan yang teruk, yang biasanya memancar ke pangkal paha.

Di sini juga, bergantung kepada keparahan penyakit, rasa sakit itu berlaku semasa dan selepas bersenam atau bahkan ketika berehat. Maklumat lanjut mengenai topik arthrosis pinggul boleh didapati di sini. Osteoartritis boleh menampakkan diri di kaki di beberapa tempat.

Di satu pihak terdapat buku lali arthrosis sendi, sebaliknya ada yang disebut tarsal arthrosis. buku lali arthrosis sendi paling kerap berlaku pada atlet, terutamanya jika mereka tidak merawat kecederaan akut pada ligamen pada sendi buku lali. Arthrosis aktif dari buku lali sendi biasanya ditunjukkan oleh rasa sakit semasa pergerakan.

Lazimnya adalah postur yang melegakan ketika berlari atau menggulung kaki. The tarsal arthrosis seterusnya mempengaruhi orang tua. Sendi Lisfranc yang disebut biasanya terjejas.

Kesakitan ketika bergolek juga biasa berlaku di sini, dan pesakit merasakan kesakitan lebih kuat di bahagian belakang kaki. Kadang-kadang bengkak di bahagian belakang kaki juga dapat dirasakan atau dilihat. Ketahui lebih lanjut mengenai sendi buku lali arthrosis di sini.

Apabila diaktifkan, arthrosis pada sendi metatarsophalangeal ibu jari kaki (yang disebut tunda tegar) disertai dengan gejala khas kemerahan, bengkak dan sakit. Gejala khas yang lebih jauh adalah peningkatan sekatan pergerakan semasa pemanjangan (punggung punggung) jari kaki. Ini boleh menyebabkan keseluruhan corak gaya berjalan terganggu jika ada rasa sakit yang teruk: Kaki kemudian tidak lagi dapat ditarik dan lemas bahkan boleh terjadi.

Biasanya, tiga sendi paling kerap terkena jari arthrosis: Sendi hujung jari, sendi jari tengah dan sendi pelana ibu jari. Apabila jari arthrosis sendi diaktifkan, pembengkakan sangat ketara kerana lapisan kulit yang nipis. Di samping itu, dalam fasa aktif, terdapat juga yang disebut nodul siphon (penebalan nod pada sendi).

Walaupun dalam jangka masa panjang, jari sering menjadi cacat. Kesakitan berlaku terutamanya pada waktu pagi dan penutupan penumbuk juga menyakitkan. Batasan pergerakan juga sangat jelas diaktifkan jari arthrosis.

Pesakit sering menggambarkan kekakuan jari. Arthrosis bahu (disebut omarthrosis) berlaku lebih jarang daripada arthrosis pinggul dan lutut, tetapi tidak kurang menyakitkan bagi pesakit yang terkena. Lazimnya adalah sekatan pergerakan dan kesakitan yang tidak dapat dilokalkan secara khusus.

Walau bagaimanapun, selalunya pergerakan di mana lengan tersebar ke luar atau diangkat sangat menyakitkan. Kesakitan juga boleh disebabkan oleh tekanan pada titik-titik tertentu, ini dapat dilihat terutama ketika rasa sakit berlaku pada waktu malam pada posisi berbaring tertentu. Baca lebih banyak maklumat mengenai arthrosis bahu di sini.

Sendi AC (sendi acromioclavicular, juga disebut sendi acromioclavicular) juga boleh dipengaruhi oleh arthrosis. Apabila arthrosis diaktifkan, rasa sakit dan peningkatan sekatan pergerakan berlaku, serupa dengan arthrosis sendi bahu. Rasa sakit juga berlaku ketika lengan diangkat, tetapi berbeza dengan arthrosis sendi bahu, ia berlaku terutamanya ketika mengangkat ke seberang.

Di sini juga, rasa sakit boleh berlaku ketika berbaring di posisi tertentu. Bengkak dapat dikesan dan dalam beberapa kes pesakit dapat merasakannya sendiri. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai arthrosis sendi acromioclavicular di sini.