Rawatan bursitis | Fisioterapi untuk bursitis pinggul

Rawatan bursitis

Dalam fasa akut bursitis, sangat penting untuk menjaga sendi yang terjejas agar tidak memburukkan lagi keradangan dengan kerengsaan yang lebih lanjut melalui tekanan. Ini juga penting kerana bursitis boleh menjadi kronik, iaitu keradangan kekal berkembang jika imobilisasi tidak mencukupi. Painkillers dan ubat-ubatan anti-radang biasanya diresepkan untuk memberi kelegaan kepada pesakit dan membendung keradangan.

Sejuk dalam bentuk bungkusan ais juga digunakan untuk melambatkan proses keradangan dan mengurangkan kesakitanSekiranya kesakitan tidak dapat dikawal dengan secukupnya, adalah mustahak untuk menyingkirkan jangkitan dan sebaliknya mengubatinya dengan kortison suntikan ke sendi yang terjejas sekiranya perlu. Sekiranya berterusan keradangan pinggul sendi berlaku, yang tidak dapat diatasi dengan prosedur yang disebutkan di atas, operasi tetap sebagai pilihan terapi. Dalam kes ini, baik keseluruhan bursa dikeluarkan atau usaha dilakukan untuk merawat bursa secara tempatan menggunakan prosedur invasif minimal.

Setelah fasa akut keradangan selesai, langkah-langkah sokongan seperti fisioterapi dapat dimulakan. Terdapat pendekatan rawatan yang berbeza: Kejutan terapi gelombang: gelombang mekanik-akustik yang mempercepat proses penyembuhan Ultrasound terapi: haba yang dihasilkan secara langsung di bursa membantu keradangan sembuh lebih cepat dan kesakitan lega. Terapi laser: cahaya dengan intensiti tinggi menembusi jauh ke dalam tisu bursa dan merangsang proses metabolik di sana, yang juga mempercepat proses penyembuhan.

Terapi manual: Sebilangan besar teknik yang berbeza yang melegakan bursa melalui tekanan, tarikan, regangan dan kekuatan penumpukan, meningkatkan mobiliti dan menguatkan otot di sekitarnya. Secara keseluruhan, penting bagi pesakit untuk tidak kehilangan motivasi walaupun setelah berjaya menjalani terapi dan melakukan latihan yang dipelajari dalam rawatan fisioterapeutik dalam kehidupan seharian. Dengan cara ini, postur yang tidak betul dan pemuatan yang salah dapat dicegah dan sendi kurang terdedah kepada kecederaan.

. Setelah fasa akut keradangan selesai, langkah-langkah sokongan seperti fisioterapi dapat dimulakan. Terdapat pendekatan rawatan yang berbeza: Kejutan terapi gelombang: gelombang mekanik-akustik yang mempercepat proses penyembuhan Ultrasound terapi: haba yang dihasilkan secara langsung di bursa membantu keradangan sembuh dengan lebih cepat dan rasa sakitnya lega.

Terapi laser: cahaya dengan intensiti tinggi menembusi jauh ke dalam tisu bursa dan merangsang proses metabolik di sana, yang juga mempercepat proses penyembuhan. Terapi manual: Sebilangan besar teknik yang berbeza yang melegakan bursa melalui tekanan, tarikan, regangan dan kekuatan penumpukan, meningkatkan mobiliti dan menguatkan otot di sekitarnya. Secara keseluruhan, penting bagi pesakit untuk tidak kehilangan motivasi walaupun setelah berjaya menjalani terapi dan melakukan latihan yang dipelajari dalam rawatan fisioterapeutik dalam kehidupan seharian. Dengan cara ini, postur yang tidak betul dan pemuatan yang salah dapat dicegah dan sendi kurang terdedah kepada kecederaan.

  • Terapi gelombang kejutan: gelombang mekanik-akustik yang mempercepat proses penyembuhan
  • Ultrasound terapi: Panas yang dihasilkan secara langsung di bursa membantu keradangan sembuh dengan lebih cepat dan rasa sakitnya lega.
  • Terapi laser: Cahaya dengan intensiti tinggi menembusi jauh ke dalam tisu bursa dan merangsang proses metabolik di sana, yang juga mempercepat penyembuhan.
  • Terapi Manual: Sebilangan besar teknik yang berbeza yang menggunakan tekanan, tarikan, regangan dan kekuatan untuk melegakan bursa, meningkatkan mobiliti dan menguatkan otot di sekitarnya.