Rawatan pemanjangan ligamen

Prosedur terapi selepas peregangan ligamen

Seperti banyak pendekatan rawatan fisioterapeutik, perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah tahap kecederaan. Berikut ini, rawatan selepas kecederaan tekuk dengan kerosakan pada alat kapsul-ligamen (supinasi trauma) ligamen regangan dikemukakan sebagai contoh. - Fasa akut / Rawatan awal

  • Fasa rawatan fungsional awal
  • Latihan penyelarasan dan proprioception

Adakah anda mahukan maklumat yang lebih umum mengenai pemanjangan tali pinggang?

Fasa akut / Rawatan awal

Sejurus selepas lenturan / ligamen regangan, rawatan tekanan (mampatan) kaki harus dilakukan untuk mengelakkan pembengkakan berlebihan. Perkara yang sama berlaku untuk a ligamen koyak. Ini harus dilakukan dalam beberapa saat pertama, sebaiknya dengan memberi tekanan dengan kedua tangan di kaki atau yang terkena buku lali bersama.

Tekanan ini harus ditahan selama 2-5 minit. Ini diikuti dengan langkah awal rawatan awal. Kaedah yang masih meluas pertolongan cemas selepas ligamen regangan digambarkan oleh apa yang disebut "Peraturan PECH".

Langkah-langkah segera yang betul menggunakan skema sederhana (skema PECH) membantu mempengaruhi proses penyembuhan dengan baik dan mencegah kerosakan selanjutnya. Huruf pertama dari perkataan PECH menerangkan isi utama rawatan awal ini (terapi akut): P Break E Ice C Compression H High PositionDalam sukan fisioterapi moden, ini Peraturan PECH tidak lagi dianggap sah sepenuhnya. Menurut penemuan baru dalam fisiologi sukan, rawatan dengan ais, sama ada dengan pek sejuk atau semburan ais, harus dielakkan dalam rawatan awal jika mungkin.

Suhu minus yang berlaku semasa penggunaan ais boleh memberi kesan negatif pada sistem pembuluh limfa, yang bertanggungjawab antara lain untuk mengurangkan pembengkakan selepas kecederaan. Oleh itu, disarankan untuk memilih bentuk penyejukan yang lebih ringan pada rawatan awal, yang tidak mengganggu fungsi sistem limfa. Untuk melegakan kesakitan yang berlaku, cukup mengalirkan air paip sejuk ke kawasan yang cedera.

Sekiranya pembengkakan berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, manual saliran limfa boleh digunakan. Bentuk khas ini urut merangsang limfa sistem kapal dan mempercepat pengurangan cecair di kawasan yang terjejas. Manual limfa saliran boleh diresepkan oleh doktor dan dilakukan oleh pakar fisioterapi dan tukang urut yang terlatih.

Petua praktikal

Hasil yang baik dari segi mengurangkan bengkak buku lali sambungan boleh dicapai dengan pek keju curd, mungkin dalam kombinasi dengan aplikasi luaran (!) a ASPIRINTablet ®. Ini melibatkan penghancuran ASPIRIN® tablet, meletakkannya pada yang cedera buku lali bersama dan sebarkan dadih mengenai ketebalan a jari.

Seluruhnya kemudian dibungkus dengan pelekat dan dibiarkan semalaman jika boleh. Karipap boleh dicuci lagi keesokan harinya.