Rawatan abses pada perut | Abses di dalam dan di perut - Seberapa berbahaya itu?

Rawatan abses pada perut

Sekiranya abses lebih besar atau jika pesakit umum keadaan kurang baik, rawatannya biasanya pembedahan. Bergantung pada di mana abses terletak, selaput abses biasanya dibelah dengan pisau dan cecair di rongga abses dikeringkan atau disedut. Ini diikuti dengan pengairan luka steril dan akhirnya penutupan.

Setiap abses boleh terbentuk semula di lokasi yang sama dan mungkin perlu diperbaiki lagi. Selepas operasi, pesakit biasanya diberi antibiotik selama beberapa hari. Abses yang lebih kecil, yang biasanya dapat dilihat dengan pemeriksaan rawak, seringkali tidak perlu dirawat secara pembedahan tetapi hanya antibiotik. Lebih banyak mengenai topik: Pembedahan sebuah abses.

Abses hati

A hati abses menyebabkan pengumpulan nanah dalam hati. Yang nanah biasanya berkembang akibat keradangan pada bile saluran (kolangitis) atau pengumpulan bakteria dalam darah yang kemudian masukkan hati. Dalam kes yang jarang berlaku, abses hati juga boleh disebabkan oleh kulat atau amuba.

Gejala-gejala abses hati agak tidak spesifik. Bahagian atas sebelah kanan sakit perut dan demam mungkin berlaku. Di samping itu, orang yang terjejas boleh merasa sangat lemah.

Untuk mencari diagnosis, a darah sampel harus diambil untuk memeriksa parameter keradangan dan nilai hati. Yang darah juga harus diperiksa untuk bakteria (budaya darah). The ultrasound pemeriksaan hati dapat mendedahkan a abses hati.

Jika ultrasound pemeriksaan tidak memberikan hasil yang jelas, imbasan CT harus dilakukan. Secara terapi, terapi antibiotik harus dipesan dan abses harus dikeluarkan. Untuk menghilangkan abses, saliran dimasukkan terlebih dahulu ke dalam abses melalui kulit. Penyisipan saliran dipandu CT. Sekiranya terapi saliran tidak berjaya atau tidak mungkin, abses mesti dikeluarkan secara pembedahan.

Abses splenik

A abses splenik juga disebut abses intranal. Limpa abses secara amnya jarang berlaku. Ia adalah pengumpulan nanah dalam limpa, yang dalam kebanyakan kes disebabkan oleh jangkitan sistemik (sepsis).

Dalam kebanyakan kes, keradangan pada jantung injap (endokarditis) menyebabkan jangkitan sistemik ini, yang kemudian mencetuskan abses splenik. Keradangan boleh disebabkan oleh bakteria atau kulat. Dalam beberapa kes, infark splenik (tisu splenik tidak lagi dibekalkan dengan darah dan kematian yang mencukupi) atau kecederaan pada limpa juga boleh menyebabkan pengumpulan nanah.

Adalah penting bahawa a abses splenik dikesan, kerana abses dapat menyebabkan pembengkakan tisu dan dengan demikian merobek kapsul yang mengelilingi limpa. Oleh kerana limpa dibekalkan dengan darah, pecahnya kapsul boleh menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa. Sebagai tambahan kepada demam dan keletihan, biasanya ada sisi kiri kesakitan di bahagian atas perut.

A ujian darah dan ultrasound pemeriksaan dijalankan secara diagnostik. Sekiranya ultrasound tidak memberikan maklumat, pengimejan CT atau MRI dapat membantu. Terapi merangkumi terapi antibiotik dan penyingkiran abses dengan cara memasukkan saliran melalui kulit atau pembedahan.