Rawatan alahan | Alahan di muka - Apa yang ada di belakangnya?

Rawatan alahan

Terapi an reaksi alahan di wajah terdiri daripada komponen yang berbeza. Yang paling penting adalah penghapusan alergen. Oleh itu, jika anda mempunyai intoleransi makanan, anda harus mengelakkan makanan tersebut sepenuhnya.

Alahan sentuhan juga dapat dielakkan dengan tidak menggunakan kosmetik yang menyebabkannya. Bagi orang-orang yang sensitif terdapat lebih banyak produk kosmetik yang menyebabkan alergi yang boleh digunakan. Penghidap alahan menderita jerami demam biasanya tidak dapat melepaskan diri dari debunga dan oleh itu perlu menggunakan ubat semasa musim debunga.

Antihistamin adalah kumpulan ubat yang penting untuk rawatan alahan. Ini menghalang pembebasan histamin di dalam badan dan dengan itu dapat mengekang reaksi sistem imun. Antihistamin biasanya diambil dalam bentuk tablet.

Ruam kulit akibat alahan biasanya dirawat dengan krim dan salap yang mengandung kortison. Ini mengurangkan tindak balas sistem imun dan pada masa yang sama mempunyai kesan anti-radang. Semburan hidung dan titis mata digunakan untuk melawan berair hidung dan berair atau membakar mata. Ini terutamanya bertujuan untuk memberikan kelembapan yang mencukupi pada selaput lendir yang jengkel, tetapi mungkin juga mengandungi bahan aktif anti-alergi.

Tempoh alahan

Alergi pada wajah boleh muncul dalam pelbagai bentuk dan mempunyai sebab yang berbeza. Bergantung pada penyebabnya, tempoh gejala berubah. Alahan kontak menyebabkan a ruam kulit, yang biasanya hilang selepas beberapa hari.

Gejala alahan makanan, sebaliknya, biasanya berlangsung dalam masa yang lebih singkat. Secara amnya, kecenderungan untuk alergi wajah tidak dapat disembuhkan, sehingga ia berlangsung seumur hidup. Walau bagaimanapun, gejala dapat dihindari sepenuhnya jika tidak ada hubungan dengan alergen. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Ruam kulit disebabkan oleh alergi

Diagnosis alahan pada wajah

Diagnosis alergi pada wajah biasanya berdasarkan perbincangan doktor-pesakit di mana doktor bertanya mengenai aduan tertentu di kawasan muka. Di samping itu, tanda-tanda fizikal seperti ruam kulit, mata bengkak dan kemerahan di wajah adalah petunjuk alergi pada wajah. Diagnosis terperinci juga merangkumi penentuan alergen pencetus.

Untuk tujuan ini, ujian tusukan digunakan, di mana pelbagai alergen disuntik ke dalam kulit pada lengan. Sekiranya seseorang alah kepada bahan tertentu, bengkak gatal dan kemerahan akan timbul selepas beberapa minit tepat di tempat suntikan yang berkenaan.