Rawatan Kerosakan Gigi: Apa yang Anda Perlu Tahu

Rawatan karies pada peringkat awal

Pada peringkat awal karies, hanya terdapat perubahan pada permukaan gigi, lubang belum muncul. Pada peringkat awal sedemikian, rawatan oleh doktor gigi tidak semestinya diperlukan. Anda boleh cuba melihat sama ada anda boleh mengeluarkan sendiri karies.

Untuk melakukan ini, pertama sekali, anda harus mengambil makanan dan minuman manis sesedikit mungkin. Jika anda sering mendapatkan coklat, puding, ais krim, gula-gula, minuman ringan, dan lain-lain, anda meningkatkan risiko karies akan merebak lebih jauh. Awas: Selain gula isi rumah biasa (sukrosa), fruktosa, yang terdapat terutamanya dalam buah-buahan dan makanan yang dibakar, tetapi juga dalam sayur-sayuran, juga boleh merosakkan gigi.

Kedua, rawatan karies (serta pencegahan karies) melibatkan kebersihan mulut yang menyeluruh. Sebaik-baiknya gosok gigi selepas setiap kali makan. Jika itu tidak mungkin, anda boleh mengunyah gula-gula getah (tanpa gula tambahan, tetapi dengan xylitol). Ini sekurang-kurangnya akan mengembalikan nilai pH dalam mulut kepada normal dan merangsang aliran air liur (serpihan makanan dengan itu lebih mudah dikeluarkan dari gigi).

Untuk dapat menyembuhkan karies yang baru lahir, langkah-langkah fluoridasi profesional yang kerap perlu dijalankan sebagai tambahan. Untuk melakukan ini, doktor gigi mula-mula membuang mana-mana plak yang terkumpul pada gigi. Varnis fluorida kemudian digunakan pada kawasan yang terjejas. Dalam sesetengah kes, rawatan antibakteria juga dijalankan. Untuk tujuan ini, larutan pembilas khas atau gel ditetapkan untuk mengurangkan jumlah bakteria di dalam mulut.

Selepas rawatan karies ini, pemeriksaan berkala perlu dilakukan oleh doktor gigi untuk memantau perkembangan selanjutnya. Dalam kes terbaik, karies telah dihentikan dengan langkah-langkah ini dan mineral yang terdegradasi sebelum ini digantikan dari semasa ke semasa oleh komponen air liur. Walau bagaimanapun, adalah sama mungkin untuk karies berkembang.

Rawatan karies pada peringkat lanjut

Dalam kebanyakan kes, gerudi digunakan. Bagi kes gigi sensitif, rawatan karies ini dilakukan di bawah bius tempatan. Semasa penggerudian, doktor gigi mengeluarkan bahan gigi yang musnah. Dia kemudian membersihkan lubang yang digerudi dan menutupnya dengan tampalan, yang dimeterai dari luar dengan sealant.

Jika banyak bahan gigi telah hilang, bentuk gigi dipulihkan dari luar. Apa yang dipanggil matriks digunakan sebagai templat untuk memulihkan gigi kepada bentuk semula jadi sejauh mungkin dan untuk mengelakkan sebarang kesulitan mengunyah dengan bahagian bertentangan gigi.

Jika karies terletak sangat dekat dengan saraf gigi, terapi khas diperlukan. Sekiranya tisu saraf sudah rosak, ia mesti dilindungi dengan pengisian akar. Untuk tujuan ini, tulang gigi diisi dengan bahan yang mengandungi kalsium hidroksida. Ini adalah untuk merangsang tulang gigi untuk membentuk bahan baru. Barulah tampalan gigi biasa boleh dilakukan.

Rawatan saluran akar

Untuk hasil yang baik yang berkekalan, bakteria dan tisu mati mesti dikeluarkan sepenuhnya dari saluran akar. Kemudian, terusan itu ditutup rapat dengan bahan pengisi.

Rawatan saluran akar boleh dilakukan pada saraf gigi yang hidup, meradang atau sudah mati.

Rawatan karies: tampalan

Pada dasarnya, terdapat pelbagai bahan yang tersedia untuk tampalan gigi dalam rawatan karies (maklumat lebih terperinci mengenai bahan tampalan individu boleh didapati di bawah):

  • Ceramics
  • Plastik (kompomer / komposit)
  • Aloi logam (cth. emas)
  • amalgam

Pengisian mana yang sesuai dalam kes anda bergantung pada pelbagai faktor. Di satu pihak, bahan yang berbeza mempunyai sifat yang berbeza (hayat perkhidmatan) dan sesuai untuk masalah yang berbeza dengan gigi. Akhir sekali, kos juga berbeza-beza bergantung pada bahan pengisi. Dan tidak semua tampalan dibayar oleh syarikat insurans kesihatan (cth. tampalan tukul emas).

Tampalan yang disebutkan di atas semuanya tergolong dalam tampalan plastik yang dipanggil. Ini bermakna ia diletakkan di dalam gigi dalam keadaan cair dan dengan itu boleh menyesuaikan dengan tepat kepada lubang yang digerudi sebelum ia sembuh.

Sebagai alternatif, terdapat juga tampalan tatahan (yang dipanggil tatahan). Ini dibuat di makmal daripada model lubang dalam gigi yang telah digunakan sebelum ini. Tampalan inlay sangat mahal dan oleh itu tidak begitu penting dalam rawatan karies.

Rawatan karies dengan komposit

Komposit ialah bahan buatan buatan yang terdiri daripada kira-kira 80 peratus garam silika dan kira-kira 20 peratus plastik. Ia sangat stabil dari segi dimensi dan sangat tahan lama. Di samping itu, bergantung pada skema aplikasi, ia sepadan dengan warna gigi semula jadi dengan baik. Dalam kes kerosakan karies kecil, selalunya mencukupi untuk menyediakan lubang, menggunakan komposit dalam satu langkah dan menyembuhkan dengan cahaya khas.

Rawatan karies dengan simen kompomer dan ionomer kaca

Rawatan karies dengan amalgam

Rawatan karies dengan amalgam adalah meluas, tetapi kadangkala kontroversial. Ini adalah campuran logam perak, tembaga dan timah serta merkuri toksik. Yang terakhir ini terikat dalam bentuk terhablur (iaitu pepejal) dalam tampalan gigi ini dan oleh itu tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh diketepikan bahawa kesannya mungkin larut dan kemudian hadir dengan bebas di rongga mulut - terutamanya jika tampalan perlu diganti atau diproses.

Namun begitu, amalgam masih dibenarkan sebagai tampalan gigi. Pengambilan merkuri daripada tampalan gigi yang mengandungi amalgam dianggarkan hampir sama dengan pengambilan merkuri daripada diet. Dan jumlah ini dianggap tidak berbahaya oleh piawaian antarabangsa. Penggunaan tampalan yang mengandungi merkuri dihadkan hanya pada kanak-kanak dan wanita hamil dan menyusu.

Rawatan karies: Tampalan tukul emas

Kaedah rawatan karies yang lebih baru

Adakah mungkin untuk merawat karies tanpa penggerudian? Ya, dengan bantuan teknologi laser. Bakteria karies disingkirkan dengan bantuan pancaran laser. Kaedah ini mempunyai kelebihan kurang menyakitkan daripada menggerudi. Walau bagaimanapun, kos rawatan karies dengan laser tidak dilindungi oleh insurans kesihatan berkanun.

Satu lagi kaedah baru rawatan karies tanpa penggerudian, yang telah digunakan oleh doktor gigi, adalah penyusupan dengan plastik (juga dipanggil kaedah Ikon). Dalam kaedah ini, lubang pada gigi tidak ditebuk keluar, tetapi diisi dengan plastik dari luar. Oleh itu, bakteria hampir tertutup dan tidak berbahaya.

Selepas rawatan karies

Sakit gigi selama dua hingga tiga hari selepas rawatan karies biasanya normal. Walau bagaimanapun, jika kesakitan tidak berkurangan selepas itu, anda perlu melawat doktor gigi sekali lagi. Ubat penyejuk dan/atau penahan sakit membantu melawan kesakitan. Dalam kes yang kedua, perkara berikut terpakai: Ubat tahan sakit tidak boleh diambil lebih lama daripada tiga hari selepas rawatan karies – jika tidak, pergi ke doktor gigi!

Anda telah menjalani rawatan karies dan kini berasa selamat? Tersalah anggap – rawatan karies tunggal tidak melindungi daripada karies berulang. Oleh itu, anda harus mengikuti cadangan doktor gigi dengan tepat selepas itu dan memberi perhatian kepada kebersihan mulut yang berhati-hati dan diet yang mesra gigi - terutamanya dalam tempoh awal selepas rawatan karies, tetapi juga dalam jangka panjang.