Rawatan | Fisioterapi Retropatellar Arthrosis

Rawatan

Oleh kerana keradangan berlaku pada sendi retropatellar, ubat anti-radang dapat diberikan untuk terapi konservatif. Fisioterapi juga boleh diresepkan untuk melegakan kesakitan. AIDS seperti pita atau pembalut dapat memberikan kestabilan sendi retropatellar semasa pergerakan.

Selain rawatan konservatif, operasi dapat dilakukan. Terdapat prosedur yang berbeza, pemilihan yang terutama ditujukan pada penyebab retropatellar arthrosis. Sekiranya terdapat kepincangan patela, maka pembedahan ditempatkan semula melalui osteotomi sendi.

. rawan permukaan sendi retropatellar dapat dilicinkan semula dengan cara arthroscopy, kerana kepingan yang rosak rawan pada sendi juga boleh mempengaruhi kesakitan keadaan. Sebagai tambahan, arthroscopy membolehkan sambungan dilihat dari dalam, sehingga memberikan maklumat mengenai prosedur seterusnya. A rawan pemindahan juga boleh menyebabkan peningkatan dalam kesakitan.

Contohnya, sel-sel tulang rawan sendiri dikeluarkan dari sendi lain dan dimasukkan ke kawasan yang rosak. Ini membolehkan tisu yang dimasukkan tumbuh ke rawan di sekitarnya dan dengan itu mengimbangi kecacatan tersebut. Dalam kes yang teruk, a prostesis lutut boleh digunakan sebagai jalan terakhir, di mana hanya sendi femoralis patellar yang dapat diganti. Maklumkan juga kepada anda mengenai: Latihan untuk arthrosis lutut yang ada

Pembalut

Dengan menggunakan pembalut, lutut dapat dilindungi dari luar dan lutut stabil. Pembalut ditunjukkan terutamanya untuk aktiviti fizikal atau aktiviti sukan. Terutama dalam kes kepincangan atau ketidakstabilan lutut pada paha, pembalut dapat melindungi tempurung lutut daripada menyimpang. Sebagai alternatif anda juga boleh memberitahu diri anda mengenai: Kinesiotape

Bilakah saya memerlukan operasi?

Tahap ketidakupayaan (GdB) dapat ditentukan oleh pejabat pencen. Oleh itu, kelemahan dari semua peringkat kehidupan dilihat. Istilah ini disenaraikan dan ditentukan secara sah dalam Kod Keselamatan Sosial IX. Kerosakan orang dalam semua bidang kehidupan dinilai menggunakan sistem titik.

Semakin tinggi nilainya, semakin tinggi kemerosotan orang di kawasan ini. Sejak retropatellar arthrosis adalah salah satu penyakit kronik dengan gejala kesakitan, batasan seseorang juga dapat dijangkakan di kawasan ini dan boleh berkisar dari melakukan pekerjaan hingga mobilitas. Dalam kes ini, permohonan untuk mengiktiraf kemerosotan yang dihasilkan dapat dibuat.