Rawatan & Gejala Perforasi Membran Tympanic

Gambaran ringkas

  • Rawatan: Selalunya penembusan membran timpani sembuh dengan sendirinya dalam masa beberapa hari; kecederaan yang lebih besar dibedah
  • Gejala: Sekiranya pecah akibat keradangan telinga tengah, antara lain, keluarnya cairan, rasa sakit berkurangan, dalam kes kecederaan sakit menusuk, kehilangan pendengaran, keluar darah dari telinga mungkin.
  • Punca dan faktor risiko: Pecah akibat keradangan telinga tengah, kecederaan langsung oleh objek atau kecederaan tidak langsung akibat perubahan tekanan secara tiba-tiba
  • Diagnosis: Pemeriksaan visual dengan otoskop, ujian pendengaran
  • Prognosis: Biasanya prognosis baik untuk kecederaan ringan, selepas pembedahan untuk kecederaan besar, prognosis bergantung kepada keterukan kecederaan
  • Pencegahan: Antara lain, ubat dekongestan untuk jangkitan telinga tengah, penyamaan tekanan yang baik semasa menyelam, terbang atau mendaki gunung

Apakah gegendang telinga berlubang?

Ini menguatkan gelombang bunyi dan menghantarnya ke telinga dalam, di mana ia ditukar menjadi impuls saraf. Otak akhirnya memproses isyarat ini dan kita menganggapnya sebagai bunyi dan nada.

Jika gegendang telinga pecah atau koyak (iaitu berlubang), ini menjejaskan penukaran dan penghantaran gelombang bunyi. Orang yang terjejas mendengar lebih teruk di telinga yang sepadan dengan gegendang telinga berlubang (gendang telinga pecah) akibatnya. Kecederaan membran timpani biasanya berlaku pada satu sisi sahaja, tetapi – bergantung kepada punca – juga mungkin berlaku pada kedua-dua belah pihak.

Perbezaan dibuat antara kecederaan langsung dan tidak langsung. Kecederaan langsung ialah kecederaan di mana gegendang telinga dicederakan oleh objek seperti kapas, jarum atau serpihan terbang. Dalam kes tidak langsung, kecederaan biasanya disebabkan oleh perubahan mendadak dalam tekanan, seperti semasa letupan, pendakian pantas atau tenggelam dalam kapal terbang, atau menyelam (terlalu cepat) tanpa menyamakan tekanan.

Bagaimana ia boleh dirawat?

Gegendang telinga mempunyai kecenderungan penyembuhan diri yang tinggi. Walaupun dengan banyak pecah gegendang telinga, ia sering sembuh tanpa bantuan perubatan. Lebih-lebih lagi jika lubang itu bukan di tepi tetapi di tengah-tengah gegendang telinga, perforasi biasanya sembuh tanpa akibat. Masa penyembuhan untuk kerosakan kecil gegendang telinga selalunya hanya beberapa hari.

Jika gegendang telinga pecah kerana kemalangan atau jatuh, atau jika gegendang telinga cedera, gegendang telinga biasanya tidak sembuh juga. Dalam kes kecederaan rim, kulit juga mungkin tumbuh dari saluran telinga ke telinga tengah, mengganggu osikel. Ini membawa kepada jangkitan selanjutnya dan menghalang keradangan daripada sembuh.

Terdapat risiko bahawa keradangan akan merebak ke organ keseimbangan atau meninges. Dalam kes sedemikian, pembedahan adalah penting. Dalam kes kecederaan langsung, ada kemungkinan, sebagai contoh, osikel atau struktur lain di telinga dalam cedera.

Pada kanak-kanak yang kerap mengalami jangkitan telinga tengah akut, titisan hidung dekongestan digunakan untuk memperbaiki pengudaraan telinga tengah. Ini selalunya menghalang perforasi gegendang telinga. Jangkitan telinga tengah yang teruk dirawat dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, antibiotik tidak diperlukan untuk setiap jangkitan telinga tengah.

Kerana gegendang telinga yang pecah adalah portal untuk kuman masuk ke dalam telinga, sukan air harus dielakkan jika terdapat lubang di telinga. Perjalanan dengan kapal terbang, sebaliknya, tiada masalah - penyamaan tekanan semasa berlepas dan mendarat berfungsi walaupun dengan gegendang telinga pecah.

Apakah tanda-tanda?

Gegendang telinga yang pecah tidak semestinya teruk. Jangkitan telinga tengah, sebagai contoh, sering sembuh lebih cepat apabila gegendang telinga pecah. Gejala kemudiannya termasuk nanah yang mengalir keluar dari telinga dan kehilangan pendengaran, tetapi sedikit atau tiada rasa sakit. Malah, kemungkinan besar kesakitan yang sebelum ini disebabkan oleh peningkatan tekanan di telinga tengah akan berkurangan. Lubang di gegendang telinga biasanya kecil dan hanya menyebabkan kehilangan pendengaran ringan kerana gegendang telinga masih berfungsi dengan cukup sebagai penguat bunyi.

Dengan kerosakan yang begitu meluas pada gegendang telinga dan ossikel, kerosakan itu tidak sembuh dengan sendirinya, dan kehilangan pendengaran yang teruk seumur hidup adalah dijangkakan. Pembedahan adalah satu-satunya pilihan untuk mengelakkan kehilangan pendengaran selama-lamanya.

Gegendang telinga berlubang: komplikasi

Gegendang telinga adalah penghalang semula jadi kepada patogen. Jika gegendang telinga wujud, patogen memasuki telinga tengah dengan lebih mudah, mungkin mencetuskan jangkitan atau menjadikannya lebih sukar untuk keradangan sedia ada untuk sembuh.

Sebab dan faktor risiko

Perforasi membran timpani biasanya berlaku sebagai sebahagian daripada keradangan atau kesan ganas pada telinga. Di samping itu, terdapat beberapa faktor risiko yang menggalakkan lubang di gegendang telinga.

Perforasi membran timpani dalam keradangan telinga tengah

Perforasi gegendang telinga sering berlaku bersamaan dengan jangkitan telinga tengah. Proses keradangan menyebabkan gegendang telinga kehilangan kestabilan, dan ia juga berada di bawah ketegangan akibat peningkatan tekanan di telinga tengah dan mempunyai bekalan darah yang lebih lemah. Jangkitan telinga tengah berlaku secara akut atau kronik.

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ia tidak sampai kepada itu. Jangkitan telinga tengah akut biasanya reda selepas beberapa hari, tanpa perlu mengambil ubat atau mengeluarkan nanah dari telinga.

Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan telinga tengah akut juga menjadi kronik. Proses keradangan kemudiannya berlangsung selama beberapa minggu atau lebih lama dan hampir selalu menyebabkan lubang di gegendang telinga.

Jika efusi di telinga tengah tidak mengalir dengan secukupnya, adalah mungkin untuk memasukkan lubang gegendang telinga buatan (tiub tympanostomy) ke dalam gegendang telinga. Disebabkan oleh pengudaraan yang lebih baik, keradangan sembuh lebih cepat dan komplikasi selanjutnya dapat dielakkan. Selepas beberapa bulan, gegendang telinga tertutup dengan sendirinya dan tiub plastik kecil itu terjatuh. Oleh itu, penembusan gegendang telinga boleh melindungi telinga daripada keradangan yang lebih teruk atau kemusnahan tulang.

Tembus gegendang telinga akibat trauma

Sesetengah orang cuba membersihkan saluran telinga dengan swab kapas. Memandangkan manipulasi dalam telinga membawa risiko berlubang gegendang telinga, doktor biasanya menasihatkan supaya tidak membersihkan saluran telinga dengan sapu kapas. Di samping itu, tahi telinga selalunya hanya ditolak lebih dalam ke dalam saluran telinga atau kecederaan kecil menggalakkan keradangan saluran telinga.

Pemeriksaan dan diagnosis

Doktor ENT melihat gegendang telinga dengan bantuan otoskop, lampu kecil dengan lampiran plastik, yang dia masukkan ke dalam saluran telinga. Jika gegendang telinga pecah atau teriritasi oleh keradangan, ini biasanya boleh dikesan.

Di samping itu, doktor selalunya akan menggunakan belon kecil untuk mengubah keadaan tekanan dalam saluran telinga dan dengan itu memerhatikan gegendang telinga semasa ia bergerak. Ini penting, sebagai contoh, dalam kes keradangan kronik atau sebagai pemeriksaan semasa penyembuhan tebukan gegendang telinga.

Walaupun ramai orang mendapati pemeriksaan itu tidak menyenangkan, melihat terus ke dalam telinga dengan otoskop adalah cara paling mudah dan paling cepat untuk mengesan lubang di telinga atau jangkitan telinga tengah.

Kursus penyakit dan prognosis

Perjalanan penyakit dan prognosis untuk perforasi membran timpani biasanya baik. Oleh kerana kecenderungan penyembuhan diri yang tinggi, campur tangan perubatan tidak diperlukan. Pendengaran biasanya tidak mengalami sebarang kerosakan yang berpanjangan.

Dalam kemalangan atau kecederaan hentaman dengan penembusan gegendang telinga, kursusnya selalunya berbeza. Bergantung pada tahap kecederaan yang teruk pada gegendang telinga, doktor ENT mungkin perlu membedah gegendang telinga. Terutama jika osikel juga rosak, kehilangan pendengaran jangka panjang di telinga yang terjejas adalah mungkin dan selalunya tidak dapat dielakkan.

pencegahan

Dalam kes jangkitan telinga tengah yang kerap atau kronik, seseorang cuba menghalang gegendang telinga pecah dengan titisan hidung dekongestan, sebagai contoh. Ini juga menyahsesak membran mukus tiub Eustachian.

Untuk mengelakkan kecederaan yang disebabkan oleh perubahan tekanan semasa menyelam, terbang atau mendaki gunung, adalah penting untuk menyamakan tekanan secara beransur-ansur dan baik.