Rawatan Fisioterapi untuk bahu yang dikalsifikasi

Rawatan fisioterapeutik bahu yang dikalsifikasi terutama berkaitan dengan melegakan pesakit kesakitan. Pengapuran menyebabkan keradangan pada sendi, yang boleh menyebabkan teruk kesakitan. ini kesakitan boleh menyebabkan melegakan postur dan sekatan pergerakan di sendi bahu. Ahli fisioterapi cuba menjangkakan masalah ini semasa rawatan dengan menggunakan pelbagai teknik dan memberi kelegaan kepada pesakit. Latihan khas, yang dapat diberikan kepada pesakit, juga dapat mencegah perkembangan masalah baru, sehingga tidak terjadi perkembangan kronik.

Terapi / rawatan bahu yang dikalsifikasi

Bahu yang dikalsifikasi sangat menyakitkan dan sangat menyekat kebebasan pergerakan bahu. Walaupun begitu, tidak semua bahu yang terkalsifikasi memerlukan perawatan, kerana lebihan deposit kalsifikasi di bahu dipecah oleh badan sendiri. Sekiranya terapi diperlukan, terdapat pelbagai pendekatan rawatan untuk mengatasi masalah tersebut.

Setelah pakar bedah ortopedik menentukan tahap kalsifikasi melalui prosedur diagnostik yang sesuai, keputusan dapat dibuat mengenai kaedah rawatan yang paling sesuai untuk setiap pesakit. Sebagai peraturan, langkah pertama adalah dengan berusaha mengembalikan bahu yang rosak ke bentuk semula dengan rawatan konservatif. Di sini, tumpuan adalah pertama sekali untuk mengawal kesakitan.

Penderitaan pesakit dikurangkan dengan penggunaan ubat penahan sakit (biasanya NSAID, yang juga mempunyai kesan anti-radang). Walau bagaimanapun, jika kesakitan sangat teruk dan tertekan, analgesik juga boleh disuntik terus ke bahu. Alternatif lain adalah memakai ortosis bahu untuk jangka masa tertentu.

Ini boleh menjadi jalan masuk akal untuk melegakan bahu dengan melumpuhkannya. Terapi matriks boleh digunakan di sini sebagai bentuk rawatan sehingga kelebihannya kalsium depot di bahu dipecah lebih cepat. Ini bertujuan untuk merangsang metabolisme sehingga kalsium deposit di bahu dipecah lebih cepat oleh badan.

Kemungkinan lain adalah kejutan terapi gelombang, yang menggunakan gelombang mekanikal yang bertenaga untuk memecahkan kalsifikasi di sendi bahu dan dengan itu menghilangkan masalah. Fisioterapi untuk bahu yang dikalsifikasi bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit dan melindungi bahu daripada kerosakan yang disebabkan oleh postur tubuh yang lemah dan menjadikannya kembali bergerak. Ia juga merupakan bahagian penting dalam rawatan pasca operasi, sekiranya operasi bahu yang dikalsifikasi tidak dapat dielakkan.