Pokok dengan Tenaga Penyembuhan

Pokok tidak hanya cantik untuk dilihat. Mereka juga memiliki kekuatan simbolik yang tinggi, menyediakan udara untuk bernafas dan memperkaya kabinet ubat dengan bahan penyembuh mereka. Sekiranya anda mencari kedamaian, pergi ke hutan. Bagi banyak orang, pokok adalah tempat perlindungan yang memberi tenaga. Ukuran dan jangka hayat mereka yang kadang-kadang memberi kesan kepada fakta bahawa mereka telah memperoleh kepentingan khusus dalam kebanyakan budaya dan agama sejak zaman berzaman.

Maksud simbolik pokok

Banyak pokok hidup sehingga berusia ratusan tahun dan melebihi generasi orang. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa pokok itu dianggap sebagai simbol kehidupan kekal, kebijaksanaan, kesuburan dan sumber berterusan kekuatan.

Dalam lagu-lagu Zaman Viking, kosmos dijelaskan sebagai pohon perkasa: mahkota sebuah abu pokok menyokong langit, orang tinggal di tengah-tengah pokok, dan akarnya berlabuh di bawah tanah. Pendeta purba Celtic menyebut diri mereka druid, yang diterjemahkan sebagai oak pakar, dengan itu menggabungkan kemampuan mereka sebagai peramal dan juri dengan kekuatan simbolik oak.

Alkitab juga merujuk kepada kekuatan pokok. Oleh itu, ada bercakap minyak cedar, yang sesuai untuk penyembuhan luka dan melegakan kesakitan. Bahkan hari ini, beberapa ritual masih ada bersama kami: untuk kelahiran anak, beberapa ibu bapa menanam pokok, dan di kawasan luar bandar, orang memasang tiang untuk menyambut musim bunga.

Kebaikan pokok

Sebagai tambahan kepada kekuatan simbolik, orang juga mendapat manfaat praktikal dari pokok: mereka menggunakan kayu untuk membina rumah dan perabot atau untuk menyalakan api pemanasan. Pokok menyumbang kepada kenyataan bahawa kehidupan di planet Bumi adalah mungkin sama sekali. Bahagian tanaman hijau, termasuk daun pokok, bertukar karbon dioksida ke oksigen di bawah pengaruh cahaya, yang mana manusia perlu bernafas.

Akhir sekali, bahagian pokok tertentu berfungsi sebagai makanan atau merupakan sebahagian daripada perubatan semula jadi. Kerana bukan sahaja ramuan, rumput dan semak digunakan dalam rawatan penyakit kerana bahan penyembuhannya - juga bunga, daun dan kulit pohon memperkaya farmasi naturopati dengan bahan yang sangat berkesan. Berikut adalah beberapa contoh kekuatan di pokok.

Eucalyptus - ekspektoran.

Asal: walaupun hari ini, 70 peratus pokok di Australia adalah kayu putih spesies, tetapi ini juga kebanyakan pokok kayu keras atau pokok renek berkembang di bahagian Indonesia dan wilayah subtropika lain. Satu spesies kayu putih gergasi-tingginya hampir 100 meter dan lilitan batang hingga 20 meter-tumbuh di Tasmania.

Di kawasan paya, pokok sering ditanam untuk mengalirkan tanah. Sebagai tambahan untuk mendapatkan kembali tanah baru, ini akan kehilangan tanah malaria-membawa nyamuk dari habitat paya mereka yang hangat. Pokok itu beracun bagi kebanyakan haiwan, tetapi tidak untuk beruang koala, yang memakannya.

Kesan: Untuk tujuan perubatan, minyak pati diekstrak dari daun dan ranting hingga 50 berbeza kayu putih spesies, biasanya dari Eucalyptus globulus. Orang asli Australia sudah menggunakan minyak sebagai antipiretik. Bahan utama, cineole, mempunyai ekspektoran kesan, melemaskan otot dan membantu membunuh bakteria dan kulat.

Persediaan: tablet, minyak, kapsul, balsem, aditif mandi, gula-gula.

Bidang aplikasi: Selsema

Awas: Tidak untuk kanak-kanak di bawah enam tahun, mengandung, teruk hati penyakit atau penyakit gastrousus dan saluran empedu yang meradang.

Petua: Eucalyptus penyedutan melonggarkan lendir sukar yang tersekat.