Triage: Definisi, Prosedur, Kriteria

Apakah triage?

Istilah triage berasal dari bahasa Perancis dan bermaksud "menyaring" atau "menyisih". Inilah sebenarnya triage dalam perubatan: profesional (cth. paramedik, doktor) "triage" orang yang cedera atau sakit dan semak siapa yang memerlukan bantuan segera dan siapa yang tidak.

Mereka juga menilai siapa yang paling mungkin mendapat manfaat daripada rawatan dan siapa yang paling mungkin bertahan. Triage amat relevan dan perlu apabila pilihan rawatan perubatan adalah terhad. Matlamatnya adalah untuk menyelamatkan seramai mungkin nyawa walaupun kekurangan sumber.

Prinsip triage telah diperkenalkan oleh pakar bedah tentera Dominique-Jean Larrey di medan perang abad ke-18. Hari ini, doktor dan paramedik menggunakannya terutamanya dalam perubatan kecemasan dan sekiranya berlaku bencana. Walau bagaimanapun, memandangkan kemungkinan rawatan rapi runtuh dalam pandemik coronavirus, prinsip triage juga mungkin diperlukan di hospital.

Triage dalam pandemik korona

Apabila jumlah jangkitan meningkat, kejadian Covid-19 yang teruk juga meningkat. Akibatnya, katil rawatan rapi khususnya menjadi terhad pada masa-masa tertentu. Jika lebih ramai pesakit kemudiannya memerlukan katil sedemikian daripada yang tersedia, doktor perlu "triage" - iaitu memilih siapa yang mereka boleh dan tidak boleh merawat dalam rawatan rapi.

Doktor hanya menggunakan triage apabila semua pilihan telah habis. Untuk tujuan ini, Persatuan Antara Disiplin Jerman untuk Rawatan Rapi dan Perubatan Kecemasan (DIVI) telah menyusun cadangan khusus untuk pandemik Covid-19. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kematian akibat kekurangan sumber.

Bagaimanakah triage berfungsi di hospital?

Triaj klinikal terutamanya berkaitan dengan satu perkara: peluang pemulihan untuk pesakit yang sakit tenat. Sebaik-baiknya, maklumat komprehensif tentang pesakit individu tersedia untuk membuat penilaian yang terbaik. Ini termasuk

 • Keadaan umum, kelemahan (cth. menggunakan Skala Kelemahan Klinikal)
 • penyakit sedia ada (comorbidities) lain yang menghadkan prospek kejayaan
 • Nilai makmal semasa
 • Keadaan fungsi organ (cth. aktiviti pernafasan, fungsi hati dan buah pinggang, prestasi kardiovaskular, fungsi sistem saraf pusat)
 • Kursus penyakit sebelumnya
 • Tindak balas terhadap terapi sebelumnya

Pengalaman dan penemuan semasa juga dimasukkan ke dalam penilaian, contohnya dalam perjalanan penyakit dalam situasi tertentu. Ini juga bermakna pakar yang bertanggungjawab sentiasa membuat keputusan triage baharu. Mereka menyesuaikan keputusan yang telah dibuat jika perlu, contohnya jika pilihan rawatan baru timbul.

Prinsip layanan yang sama dalam triage

Kesalahan diri sendiri atau status vaksinasi tidak seharusnya memainkan peranan sama ada. Dalam keadaan semasa, ini bermakna pesakit yang diberi vaksin tidak diberi keutamaan berbanding pesakit yang tidak divaksinasi. Selain itu, pasukan rawatan sentiasa menilai semua pesakit yang sakit tenat. Semasa pandemik coronavirus, triage bukan sahaja berlaku untuk pesakit Covid-19.

Apa kata Mahkamah Perlembagaan Persekutuan?

Pada 28 Disember 2021, Mahkamah Perlembagaan Persekutuan memutuskan bahawa penggubal undang-undang mesti mengambil langkah berjaga-jaga konkrit untuk melindungi orang kurang upaya sekiranya berlaku triage berkaitan wabak. Beberapa orang kurang upaya dan keadaan sedia ada telah memfailkan tuntutan mahkamah.

Kebimbangan mereka ialah doktor boleh mengecualikan orang kurang upaya dan penyakit asas daripada rawatan perubatan intensif secara pramatang kerana mereka mungkin secara stereotaip menganggap peluang kejayaan yang lebih rendah untuk pemulihan mereka. Menurut mahkamah, syor DIVI semasa tidak akan menghapuskan risiko sedemikian. Tambahan pula, ini tidak mengikat di sisi undang-undang.

Peraturan undang-undang yang diperlukan bertujuan untuk memastikan bahawa doktor membuat keputusan berdasarkan semata-mata pada kebarangkalian hidup semasa dan jangka pendek - tanpa mengira jangka hayat jangka panjang yang dijangkakan. Persatuan orang kurang upaya, doktor dan ahli politik mengalu-alukan keputusan itu. DIVI mengumumkan bahawa ia akan menjelaskan cadangan semasa.

Kehendak pesakit juga memainkan peranan dalam triage. Jika pesakit tidak mahu rawatan perubatan intensif, mereka tidak akan menerima rawatan perubatan intensif. Ini juga terpakai jika pesakit mempunyai peluang hidup yang lebih baik daripada yang lain.

Sekiranya pesakit tidak lagi dapat menyatakan hasrat mereka dalam hal ini, doktor berpaling kepada wasiat hidup atau kenyataan daripada saudara mara.

Pemberhentian rawatan rawatan rapi

Triage bukan sahaja berlaku di kalangan pesakit yang tiba di hospital. Ia juga termasuk mereka yang sudah menerima rawatan rawatan rapi. Doktor kemudiannya boleh memutuskan untuk menghentikan rawatan rawatan rapi (cth. pengudaraan) untuk seseorang.

Keputusan sedemikian amat sukar dari sudut pandangan etika; pada masa ini tiada keperluan undang-undang. Keputusan terletak pada doktor yang merawat. Khususnya, mereka menganggap kursus sebelumnya dan keadaan semasa pesakit.

Mereka menangani soalan seperti: Adakah hati dan buah pinggang masih berfungsi dengan baik atau fungsinya gagal? Sejauh manakah pernafasan dan peredaran darah stabil? Seberapa besar kemungkinan terapi semasa masih akan berjaya?

Siapa yang membuat keputusan triage di hospital?

Triage sentiasa berdasarkan prinsip berbilang mata. Mengikut saranan DIVI, pakar dari pelbagai disiplin terlibat:

 • Jika boleh, wakil kakitangan kejururawatan yang berpengalaman
 • Wakil pakar lain (cth. ahli etika klinikal)

Oleh itu, prosedur ini mengambil kira beberapa perspektif. Ini harus memastikan keputusan itu adil dan berasas. Ia juga menghilangkan tekanan dari pembuat keputusan individu, yang mana proses itu mewakili cabaran emosi dan moral yang sangat besar.

Langkah-langkah untuk mengelakkan triage di hospital

Hospital mengambil pelbagai langkah lebih awal untuk melegakan tekanan ke atas unit rawatan rapi dan dengan itu mengelakkan situasi triage.

Menangguhkan rawatan tidak mendesak dalam triage

Hospital menangguhkan rawatan yang tidak semestinya diperlukan. Ini juga merupakan satu bentuk triage. Prasyaratnya ialah kelewatan tidak memburukkan prognosis, menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan kepada kesihatan atau menggalakkan kematian pramatang.

Walau bagaimanapun, dalam kes tragis, kelewatan boleh membawa akibat yang serius. Sebagai contoh, sel-sel kanser boleh metastasize dalam masa yang sama jika pembedahan kanser ditangguhkan, atau saluran yang membonjol (aneurisme) boleh pecah tanpa diduga.

Pemindahan pesakit kerana triage yang akan berlaku

Pemindahan sedemikian menjejaskan bukan sahaja pesakit Covid-19, tetapi juga semua pesakit rawatan rapi yang lain.

Kakitangan perubatan yang bertanggungjawab sentiasa cuba merapatkan situasi sukar sebaik mungkin. Jika perlu, doktor dan jururawat juga menjaga pesakit yang sakit tenat di luar unit rawatan rapi sejauh dan selama mungkin.

Penilaian awal: Apakah maksud triage di jabatan kecemasan?

Jumlah "triage" tertentu adalah norma dalam jabatan kecemasan hospital. Selalunya banyak yang perlu dilakukan di sini, jadi keadaan boleh menjadi mengelirukan dengan cepat. Maka adalah penting untuk mengelaskan mereka yang mencari bantuan dan masalah kesihatan mereka dengan cepat dan boleh dipercayai. Penilaian awal ini biasanya dilakukan oleh kakitangan kejururawatan yang berpengalaman.

Berbeza dengan GP, ​​klinik pesakit luar kecemasan tidak mengikut arahan ketibaan. Sebaliknya, pakar di sana memutuskan siapa yang perlu dirawat dengan segera dan siapa yang boleh menunggu. Sekiranya berlaku kecemasan yang serius, pusat kawalan yang berkaitan memaklumkan jabatan kecemasan sebelum pesakit tiba.

Penting: Triaj di jabatan kecemasan bukan terutamanya mengenai sumber yang terhad. Ini biasanya cukup tersedia. Sebaliknya, ia adalah mengenai siapa yang menerima sumber ini dahulu.

 • Kategori merah: Rawatan segera! Semua aktiviti bawahan yang sedang berjalan terganggu. Contoh: kehilangan darah yang mengancam nyawa, pernafasan terhenti
 • Kategori Jingga: Rawatan yang sangat mendesak! Ia sepatutnya bermula dalam masa 10 minit.
 • Kategori kuning: Rawatan segera – dalam masa 30 minit selepas pesakit tiba.
 • Kategori hijau: Biasa. Masa untuk rawatan adalah idealnya kurang daripada 90 minit.
 • Kategori biru: Tidak mendesak. Dalam kes ini, rawatan boleh dilakukan dengan mudah di tempat lain, mis. di GP.

Selain MTS, terdapat prosedur triage lain seperti Indeks Keterukan Kecemasan.

Triage sekiranya berlaku bencana

Triage juga digunakan sekiranya berlaku bencana dan kemalangan besar, contohnya selepas kemalangan kereta api dengan ramai mangsa. Di sini, pekerja kecemasan dan penyelamat mengklasifikasikan mangsa mengikut tahap kecederaan yang serius. Mereka memeriksa tanda-tanda vital seperti kesedaran, pernafasan dan nadi orang yang cedera.

Penyelamat paling berpengalaman di lokasi, biasanya doktor kecemasan terlatih khas, dengan cepat membahagikan mangsa kepada empat kategori visual (SC). Dia mencatatkan kategori masing-masing pada setiap pesakit dengan tag berkod warna:

 • SK1 – kecederaan yang mengancam nyawa – merah
 • SK2 – cedera parah – kuning
 • SC3 – cedera ringan – hijau
 • SC4 – tiada peluang untuk hidup – biru (digunakan jika sumber sangat terhad, sebaliknya SC1)

Kecederaan yang mengancam nyawa dengan peluang untuk hidup sentiasa diutamakan. Anggota penyelamat mengangkut mereka terlebih dahulu untuk rawatan lanjut. Mereka diikuti oleh yang cedera parah dan kemudian yang cedera ringan.

Perkhidmatan kecemasan juga mesti membuat keputusan bergantung kepada keadaan. Sebagai contoh, mereka lebih cenderung untuk merawat orang yang mengalami kesakitan yang teruk dan sedikit peluang untuk hidup daripada mereka yang mengalami kecederaan ringan.

Apa yang berlaku kepada pesakit yang tidak menerima rawatan?

Triage juga bermakna perkhidmatan kecemasan, doktor dan jururawat tidak selalu dapat merawat semua pesakit sepenuhnya. Namun begitu, mereka berusaha sedaya upaya untuk terus menjaga orang berkenaan sebaik mungkin.

Penjagaan kemudiannya bertujuan untuk mengurangkan gejala sebaik mungkin dan secara profesional mengiringi proses kematian yang mungkin.

Pelbagai langkah disediakan untuk tujuan ini:

 • Pemberian oksigen dan pengudaraan bukan invasif mengurangkan kesusahan pernafasan
 • Ubat: opioid mengurangkan kesusahan pernafasan, benzodiazepin membantu dengan kebimbangan dan panik, antikolinergik berkesan untuk pernafasan tersekat-sekat, antipsikotik diberikan untuk kecelaruan (khayalan).
 • Sokongan pastoral