Otot Triceps Brachii: Struktur, Fungsi & Penyakit

Trisep adalah otot trisep brachii yang disebut, otot di bahagian belakang lengan atas. Otot ini membenarkan lengan dilanjutkan pada sendi siku. Penggunaan berlebihan dan tidak aktif boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada trisep.

Apa itu trisep?

Terjemahan Jerman untuk otot trisep brachii, yang dikenali sebagai trisep, adalah otot lengan berkepala tiga. Ia tergolong dalam otot rangka dan di sini adalah kumpulan otot lengan atas. Trisep terletak di sepanjang keseluruhan bahagian belakang lengan atas. Bahagian trisep melewati dua sendi, bahu dan siku. Kerana ia adalah otot extensor lengan, ia juga disebut extensor lengan berkepala tiga. Antagonis atau penentang ekstensor lengan adalah pelentur lengan. Istilah "berkepala tiga" didasarkan pada fakta bahawa trisep terdiri daripada tiga kepala otot. Otot rangka selalu melekat pada kerangka atau fasia oleh tendon di sekurang-kurangnya dua tempat, asal dan lampiran. Apabila terdapat pelbagai asal, kepala otot (Latin caput) adalah bahagian asal otot yang berbeza. Trisep mempunyai tiga bahagian asal atau tiga kepala otot yang mempunyai lampiran yang sama. Trisep bertanggungjawab untuk pemanjangan dan putaran lengan di sendi siku.

Anatomi dan struktur

Ketiga-tiga kepala otot trisep adalah panjang kepala (caput longum), kepala dalaman (caput mediale), dan kepala lateral (caput laterale). Caput longum berasal di bawah rongga glenoid pada skapula. Ia membentuk jurang paksi lateral dan medial. Jurang paksi adalah saluran vaskular dan saraf di kawasan bahu. Caput medial dan lateral berasal dari aspek posterior humerus. Ketiga-tiga kepala otot bergabung untuk membentuk lekatan tendinous biasa pada olecranon. Olekranon adalah hujung ulna yang bertulang, salah satu tulang daripada lengan. Dari sini, serat memancar ke kapsul sendi dari siku dan fasia lengan bawah. Tendon trisep, yang membentuk lampiran, sudah bermula di tengah otot dan terdiri daripada dua aponeurosis. Aponeurosis adalah tisu penghubung struktur yang berfungsi sebagai penyambungan otot. Dari dua aponeuroses trisep, satu menutup bahagian bawah otot di bahagian luar, sementara yang lain memanjang jauh ke dalam otot. Di bawah tendon trisep adalah bursa yang memberikan perlindungan dari geseran berlebihan antara otot dan olekranon tulang.

Fungsi dan tugas

Trisep, bersama dengan otot anconeus, juga dikenal sebagai otot siku atau olekranon, memungkinkan peluasan lengan bawah pada sendi siku. Trisep juga membolehkan lengan ditarik (penambahan) ke arah badan melalui sendi bahu, serta memimpin lengan ke belakang (retroversi). Caput mediale dan caput laterale bertanggungjawab untuk pemanjangan. Penambahan dan retroversi boleh berlaku melalui caput longum. Fungsi lain dari trisep adalah fiksasi sendi siku. Ini mencegah lengan melengkung ketika disokong dan memungkinkan pergerakan tangan yang halus, seperti ketika menulis. Trisep adalah antagonis bisep, yang dalam istilah perubatan disebut musculus biceps brachii dan juga milik otot lengan atas, tetapi merupakan flexor lengan. Selain itu, trisep adalah antagonis otot brachialis, otot lengan atas yang terletak di belakang bisep di bahagian luar lengan atas. Apabila lengan bawah dilenturkan, bisep mengecut dan trisep memanjang. Apabila lengan bawah dipanjangkan, ini berfungsi dengan cara yang bertentangan: trisep mengecut dan bisep mengendur. Berbeza dengan jantung otot dan otot licin organ dalaman, otot rangka, dan juga trisep, dapat digerakkan secara sukarela dan sedar. Selain pergerakan, otot rangka juga stabil sendi seperti bahu. Otot juga menghasilkan sebahagian panas badan.

Penyakit dan penyakit

Pelbagai penyakit yang berlainan boleh berlaku di kawasan trisep. Menarik atau membakar kesakitan sepanjang bahagian belakang lengan atau tusukan, rasa sakit dapat terjadi, seperti juga ketegangan atau jarak pergerakan yang terhad. Kesakitan boleh memancar ke punggung atas dan ke jari. Pembengkakan ringan juga boleh berlaku. Ini boleh disebabkan oleh kekuatan luaran, seperti kemalangan, atau oleh tendonitis. Keradangan tendon trisep disebabkan oleh gesekan tendon ke tulang ketika ia terlalu berat (contohnya, oleh berat semasa latihan berat). Tendonitis yang tidak dirawat boleh berkembang menjadi kronik keradangan. Kelebihan beban kerana tidak aktif boleh menyebabkan ketidakselesaan, begitu juga dengan beban berlebihan yang teruk. Aktiviti di mana lengan dipegang secara kekal di hadapan badan, seperti bekerja di meja atau semasa perjalanan kereta panjang, boleh membawa hingga berterusan regangan dari caput longum. Secara tetap, ini boleh membawa kepada beban trisep yang pasif. Semasa pelbagai sukan, seperti berenang, tenis atau bola tampar, beban trisep yang berlebihan boleh berlaku. Epicondylitis yang disebut adalah bahasa sehari-hari tenis siku. Epikondilitis tidak terhad kepada tenis pemain, tetapi kerengsaan penyisipan tendon trisep berlaku terutamanya di sini. Semasa latihan berat or bina badan, pelbagai latihan seperti menekan bangku atau push-up dapat memberi banyak tekanan pada trisep. Dalam kes yang jarang berlaku di mana trisep mengalami ekstrem tekanan, serat otot air mata juga boleh berlaku, merobek tisu otot.