Neuralgia Trigeminal: Terapi, Gejala

Gambaran ringkas

 • Rawatan: ubat atau pembedahan dengan radiasi jika perlu, mungkin ditambah dengan penjagaan psikologi
 • Simptom: Serangan sakit seperti kilat, sangat singkat dan sangat teruk di muka, selalunya dengan sentuhan ringan, bercakap, mengunyah, dsb. (bentuk episod) atau sakit berterusan (bentuk berterusan)
 • Punca dan faktor risiko: Selalunya arteri menekan saraf (bentuk klasik), penyakit lain (bentuk sekunder), punca yang tidak diketahui (bentuk idiopatik)
 • Prognosis: Sakit boleh dikawal dengan terapi, tetapi tidak boleh dihapuskan secara kekal.

Apa itu neuralgia trigeminal?

Keadaan ini tidak begitu biasa secara keseluruhan, dengan anggaran kira-kira empat hingga 13 orang bagi setiap 100,000 terjejas. Neuralgia trigeminal boleh berlaku pada mana-mana umur, tetapi ia adalah yang paling biasa pada orang lebih 60 tahun.

Doktor membezakan antara neuralgia trigeminal klasik, menengah dan idiopatik.

Neuralgia trigeminal: Terapi

Pada asasnya, neuralgia trigeminal boleh dirawat sama ada dengan ubat atau pembedahan.

Neuralgia trigeminal, tanpa mengira bentuknya, terutamanya dirawat oleh doktor dengan ubat. Tumpuan adalah untuk menghapuskan gejala.

Fakta bahawa punca sakit muka tidak difahami sepenuhnya merumitkan terapi neuralgia trigeminal. Sekiranya rawatan yang betul dijumpai, kesakitan dapat dikurangkan dengan baik, tetapi tidak pernah sepenuhnya atau selamanya "berhenti".

Ubat untuk neuralgia trigeminal

Bahan aktif seperti carbamazepine dan oxcarbazepine digunakan di sini. Selalunya, agen relaksasi otot baclofen juga membantu. Jika boleh, doktor hanya menetapkan satu bahan aktif sahaja untuk trigeminal neuralgia (monoterapi). Dalam kes kesakitan yang teruk, bagaimanapun, dua ubat mungkin berguna (terapi gabungan).

Doktor kadangkala merawat sakit akut sebagai pesakit dalam di hospital dengan bahan aktif fenitoin.

Pembedahan untuk neuralgia trigeminal

Pada dasarnya, terdapat tiga pilihan pembedahan untuk neuralgia trigeminal:

Prosedur pembedahan klasik (penyahmampatan mikrovaskular mengikut Jannetta).

Kaedah ini digunakan pada orang yang sihat dengan risiko pembedahan yang rendah. Melalui bukaan di bahagian belakang kepala, doktor meletakkan span Goretex atau Teflon di antara saraf dan vesel. Ini adalah untuk mengelakkan saraf trigeminal daripada mengalami tekanan semula.

Kesan sampingan atau risiko pembedahan yang mungkin termasuk pendarahan, kecederaan pada otak kecil, dan kehilangan pendengaran dan kebas muka pada bahagian yang terjejas.

Termokoagulasi perkutaneus (mengikut Sweet)

Kadar kejayaan sejurus selepas pembedahan adalah tinggi: kira-kira 90 peratus pesakit pada mulanya tidak sakit. Walau bagaimanapun, kejayaan ini hanya bertahan selama-lamanya dalam kira-kira satu daripada dua.

Kesan sampingan yang mungkin adalah kehilangan sensasi yang kadangkala menyakitkan pada bahagian muka yang terjejas.

Prosedur radiosurgi

Jika prosedur ini dilakukan tanpa pembedahan lain sebelum ini, lebih ramai pesakit tidak sakit selepas prosedur berbanding jika pembedahan lain telah dilakukan sebelum ini. Secara keseluruhan, kesan terapi biasanya berlaku hanya selepas beberapa minggu, iaitu dengan ketara lewat daripada prosedur lain.

Kaedah rawatan alternatif dan remedi rumah

Sesetengah orang yakin bahawa, sebagai tambahan kepada kaedah rawatan perubatan klasik, kaedah alternatif seperti homeopati membantu dalam terapi neuralgia trigeminal. Begitu juga, terdapat pelbagai ubat penahan sakit herba atau ubat rumah seperti lampu cahaya inframerah untuk merawat terutamanya kesakitan yang tipikal dalam neuralgia.

Pakar dari Persatuan Neurologi Jerman (DGN) juga menasihatkan terhadap penyediaan vitamin yang mengandungi vitamin B1 atau vitamin E, sebagai contoh. Persediaan vitamin sering diiklankan sebagai mengurangkan neuropati, termasuk neuralgia trigeminal. Walau bagaimanapun, tiada kajian perubatan untuk menyokong ini.

Neuralgia trigeminal: gejala

Ciri neuralgia trigeminal adalah sakit di muka iaitu

 • bermula secara tiba-tiba dan dalam sekelip mata (seperti serangan),
 • bertahan untuk masa yang singkat (pecahan sesaat hingga dua minit).

Kesakitan neuralgia trigeminal adalah salah satu kesakitan yang paling teruk. Dalam sesetengah kes, mereka mengulangi sehingga seratus kali sehari (terutama dalam bentuk klasik penyakit). Kesakitan yang teruk dan menembak biasanya mencetuskan kedutan refleks pada otot muka, itulah sebabnya doktor juga merujuk kepada keadaan sebagai tic douloureux (Bahasa Perancis untuk "kedutan otot yang menyakitkan").

 • Menyentuh kulit muka (dengan tangan atau angin)
 • Bercakap
 • Memberus gigi
 • Mengunyah dan menelan

Kerana takut serangan sakit, sesetengah pesakit makan dan minum sesedikit mungkin. Akibatnya, mereka sering kehilangan (jumlah berbahaya) berat badan dan mengalami kekurangan cecair.

Kadang-kadang ketiga-tiga cabang saraf trigeminal atau kedua-dua bahagian muka terjejas dan tiada fasa bebas kesakitan antara serangan - dengan kata lain, terdapat neuralgia trigeminal yang berterusan (mengikut ICOP: jenis 2) dengan kesakitan yang berterusan.

Di samping itu, sesetengah penghidap mengalami gangguan deria (cth., kesemutan, kebas) di kawasan yang dibekalkan oleh saraf trigeminal.

Neuralgia trigeminal: Punca

Bergantung kepada punca, Persatuan Sakit Kepala Antarabangsa (IHS) mengklasifikasikan neuralgia trigeminal kepada tiga bentuk mengikut Klasifikasi Sakit Kepala Antarabangsa (ICHD-3):

Neuralgia trigeminal klasik

Di samping itu, biasanya terdapat lebih daripada sekadar sentuhan antara vesel dan saraf: dalam neuralgia trigeminal klasik, arteri yang terjejas juga menyesarkan saraf, seterusnya merengsakannya dan menyebabkan keradangan dan disfungsi saraf muka.

Neuralgia trigeminal sekunder

 • Penyakit di mana sarung pelindung gentian saraf (sarung myelin) dalam sistem saraf dimusnahkan (“penyakit demielinasi”): cth. pelbagai sklerosis (MS).
 • Tumor otak, terutamanya yang dipanggil neuroma akustik: ini jarang berlaku, tumor jinak saraf pendengaran dan vestibular. Mereka menekan saraf trigeminal atau saluran darah bersebelahan supaya kedua-duanya ditekan antara satu sama lain. Ini juga boleh menyebabkan keradangan saraf trigeminal dan mencetuskan kesakitan.
 • Malformasi vaskular (angioma, aneurisma) di kawasan batang otak

Pesakit dengan neuralgia trigeminal sekunder rata-rata lebih muda daripada orang yang mempunyai bentuk klasik penyakit ini.

Neuralgia trigeminal idiopatik.

Dalam neuralgia trigeminal idiopatik, yang berlaku lebih jarang, tiada penyakit atau perubahan tisu lain pada saluran dan saraf yang terlibat boleh dikenal pasti sebagai punca gejala (idiopatik = tanpa sebab yang diketahui).

Neuralgia trigeminal: pemeriksaan dan diagnosis

Tidak semua kesakitan di kawasan muka adalah neuralgia trigeminal. Sebagai contoh, masalah sendi temporomandibular, penyakit gigi atau sakit kepala kelompok juga mencetuskan kesakitan di muka.

Langkah pertama apabila neuralgia trigeminal disyaki adalah mengambil sejarah perubatan pesakit: Doktor bertanya kepada pesakit secara terperinci tentang aduannya. Soalan yang mungkin adalah:

 • Di manakah anda mempunyai kesakitan?
 • Berapa lama kesakitan itu berlanjutan?
 • Bagaimana anda merasakan kesakitan, contohnya seperti tajam, menekan, seperti lonjakan?
 • Adakah anda mempunyai aduan lain selain kesakitan, seperti gangguan deria di bahagian lain badan, gangguan penglihatan, loya atau muntah?

Doktor kemudian melakukan pemeriksaan fizikal. Dia akan periksa, sebagai contoh, sama ada sensasi (sensitiviti) di kawasan muka adalah normal.

Pemeriksaan lanjut kemudiannya menjelaskan sama ada penyakit pencetus mendasari neuralgia trigeminal atau tidak. Bergantung kepada gejala, doktor melakukan satu atau lebih daripada pemeriksaan berikut:

Pengekstrakan dan analisis cecair serebrospinal: Menggunakan jarum berongga yang nipis dan halus, doktor mengambil sampel cecair serebrospinal (CSF) dari saluran tulang belakang (CSF tusukan). Di makmal, pakar memeriksa sama ada pesakit mempunyai multiple sclerosis.

Tomografi komputer (CT): Dengan ini, doktor terutamanya memeriksa struktur tulang tengkorak. Sebarang perubahan patologi adalah kemungkinan penyebab serangan sakit.

Pemeriksaan elektrofisiologi: Ini termasuk, sebagai contoh, SEP trigeminal (menyemak fungsi laluan saraf sensitif, contohnya sensasi sentuhan dan tekanan), memeriksa, contohnya, refleks penutupan kelopak mata dan refleks masseter.

Pemeriksaan lain: Pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan, contohnya, dengan doktor gigi, pakar ortodontik atau pakar ENT.

Neuralgia trigeminal: kursus dan prognosis

Dalam kira-kira satu pertiga daripada mereka yang terjejas, ia masih kekal dengan serangan tunggal neuralgia trigeminal. Pada kebanyakan orang, serangan hanya berlaku sekarang dan kemudian pada mulanya, tetapi terkumpul dari semasa ke semasa. Jika serangan meningkat atau kerap berlaku berturut-turut, adalah dijangkakan bahawa penghidap ini akan sakit untuk tempoh yang sama lebih lama dan tidak akan dapat bekerja untuk masa ini.

Dengan pelan rawatan yang betul, kesakitan neuralgia trigeminal boleh dikurangkan atau dibuang, sekurang-kurangnya untuk seketika. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya pada masa ini. Ia juga belum diketahui sama ada dan bagaimana neuralgia trigeminal boleh dicegah.