Rawatan fraktur pergelangan kaki Trimalleolar

Trimalleolar buku lali patah adalah kecederaan kepada sendi pergelangan kaki atas yang mempengaruhi kedua tibia dan fibula. Di samping itu, trimalleolar buku lali patah juga melibatkan keretakan hujung distal tibia, yang disebut segitiga Volkmann. Menurut Klasifikasi Weber, ini patah boleh disebut fraktur Weber C dalam kebanyakan kes. Kriteria untuk patah tulang Weber C adalah penghancuran hubungan ligamen antara tibia dan fibula, sindesmosis.

Rawatan / Fisioterapi

  • Trimalleolar buku lali patah tulang biasanya dirawat secara pembedahan, kerana pasangan sendi biasanya beralih antara satu sama lain dan kecederaan syndesmosis secara besar-besaran mempengaruhi kestabilan keseluruhan sendi. Semasa pembedahan, sendi buku lali biasanya diperbaiki menggunakan piring dan beberapa skru. Bahan tersebut dapat dikeluarkan setelah penyembuhan selesai, biasanya setelah sekurang-kurangnya 12 bulan.

    Selepas operasi, sendi buku lali biasanya stabil sejurus selepas operasi, atau boleh dilakukan di bawah beban berat badan separa.

  • Rawatan pasca fungsional dengan fisioterapi sudah bermula di hospital untuk merangsang metabolisme dan mengekalkan pergerakan sehingga tahap pergerakan yang dibenarkan. Beban dan tahap pergerakan ditentukan oleh pakar bedah. Sudah berada di hospital, berjalan dengan sokongan dalam beban separa dan penggulungan yang betul dipraktikkan.
  • Selama 2 minggu pertama selepas pembedahan, fisioterapi dapat dilakukan secara pesakit luar setelah keluar dari hospital. Selain latihan berjalan kaki, yang sendi buku lali digerakkan dengan berhati-hati dan aktif untuk mengelakkan kontraksi dan kekejangan sendi. Di samping itu, yang berdekatan sendi seperti lutut dan pinggul dapat digerakkan dan otot-otot di sekitarnya dikuatkan melalui latihan.
  • Terapi fizikal tempatan seperti saliran limfa dan terapi sejuk jangka pendek dapat mengurangkan pembengkakan pergelangan kaki dan melegakan kesakitan.
  • Mulai minggu ke-2, rawatan parut sudah boleh dimulakan, selain itu, berdiri dan penyelarasan latihan ditambah dalam latihan.
  • Dari minggu ke-7 dan seterusnya, gerakan dan beban penuh dapat dipraktikkan lagi dalam fisioterapi, bergantung pada kesakitan.