Trimipramine: Kesan, aplikasi, kesan sampingan

Bagaimana trimipramine berfungsi

Trimipramine tergolong dalam kumpulan antidepresan trisiklik (TCA). Ia mempunyai kesan penaik mood (antidepresan), menenangkan (sedatif) dan melegakan kebimbangan (anxiolytic). Di samping itu, trimipramine mempunyai kesan perencatan yang kuat pada pelepasan hormon tekanan.

Sel saraf melepaskan neurotransmiter, yang kemudiannya mengikat ke tapak dok tertentu (reseptor) sel jiran, dengan itu menghantar isyarat yang sepadan (perujaan atau perencatan). Selepas itu, utusan diserap semula ke dalam sel asal, yang menamatkan kesan isyaratnya.

Di samping itu, trimipramine menghalang pembebasan hormon tekanan (seperti adrenalin) dan menyekat apa yang dipanggil reseptor dopamin D2. Ini mungkin menjelaskan keberkesanan antidepresan yang baik dalam kemurungan delusi, psikosis skizofrenia, mania (mood yang meningkat secara morbid), dan gangguan tidur.

Pengambilan dan perkumuhan

Bilakah trimipramine digunakan?

Trimipramine digunakan untuk kesan antidepresan, sedatif, merangsang tidur dan anti-kebimbangan dalam:

  • gangguan kemurungan dengan gejala utama kegelisahan dalaman, kebimbangan dan gangguan tidur

Satu lagi kemungkinan penggunaan trimipramine adalah dalam rawatan penagih opioid. Di sini, bahan aktif mengurangkan gejala penarikan diri seperti kebimbangan atau kegelisahan. Di sini juga, penggunaannya adalah "luar label".

Bagaimana trimipramine digunakan

Bahan aktif digunakan dalam bentuk tablet, titisan atau penyelesaian. Dos ditentukan oleh doktor yang merawat. Biasanya, dos 25 hingga 50 miligram sehari dimulakan.

Rawatan keadaan sakit kronik bermula dengan dos 50 miligram sehari dan boleh ditingkatkan kepada dos harian maksimum 150 miligram. Jika gangguan tidur tanpa gejala kemurungan hadir, 25 hingga 50 miligram biasanya diambil pada waktu petang.

Pelarasan dos adalah perlu pada pesakit tua dan pada pesakit dengan kelemahan hati atau buah pinggang.

Apakah kesan sampingan trimipramine?

Kesan sampingan yang sangat biasa ialah keletihan, mengantuk, pening, sembelit, selera makan dan penambahan berat badan, mulut kering, berpeluh, dan kesukaran menyesuaikan mata dengan penglihatan dekat dan jauh (gangguan penginapan).

Kesan sampingan biasa trimipramine termasuk gejala umum seperti kegelisahan, gangguan tidur, loya, dan sakit perut, tetapi ini mungkin juga disebabkan oleh kemurungan itu sendiri.

Apakah yang perlu saya ketahui semasa mengambil trimipramine?

Kontraindikasi

Trimipramine tidak boleh digunakan dalam:

  • glaukoma sudut sempit yang tidak dirawat (sejenis glaukoma)
  • penyakit jantung yang teruk
  • disfungsi kencing
  • lumpuh usus (ileus lumpuh)
  • penggunaan serentak perencat monoamine oxidase (inhibitor MAO) – digunakan untuk kemurungan dan penyakit Parkinson, antara lain

Interaksi ubat

  • Bahan penekan pusat seperti opioid (ubat penahan sakit yang kuat), hipnotik (pil tidur), dan alkohol
  • antikolinergik seperti atropin (digunakan dalam perubatan kecemasan dan oftalmologi) dan ubat antiparkinson
  • Ubat tertentu untuk gangguan irama jantung (antiarrhythmics) seperti cinidine dan amiodarone
  • ubat yang menyebabkan pemanjangan masa QT dalam jantung

Sekatan umur

Trimipramine tidak boleh digunakan untuk merawat kemurungan pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Terapi yang telah dimulakan dengan trimipramine boleh diteruskan semasa kehamilan. Jika seorang wanita hamil memerlukan antidepresan buat kali pertama, ejen lain yang mempunyai lebih banyak pengalaman (seperti citalopram atau sertraline) harus diutamakan – walaupun setakat ini tiada syak wasangka bahawa trimipramine mempunyai kesan berbahaya terhadap perkembangan anak yang belum lahir.

Tiada pengalaman yang diterbitkan mengenai penyusuan susu ibu dengan trimipramine. Oleh itu, ia ditetapkan semasa penyusuan hanya apabila antidepresan yang dikaji dengan lebih baik bukan pilihan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan trimipramine

Trimipramine hanya boleh didapati dari farmasi di Jerman dan Switzerland dengan preskripsi doktor. Keperluan preskripsi juga terpakai kepada persediaan dengan dos yang rendah.

Tiada persediaan yang mengandungi bahan aktif trimipramine tersedia di Austria.

Antidepresan trisiklik telah dibangunkan pada tahun 1950-an dan merupakan antara bahan tertua dalam kumpulan ini. Imipramine adalah ubat pertama dalam kelas ini dengan kesan antidepresan.

Selepas itu, banyak antidepresan trisiklik lain dengan struktur kimia yang serupa telah dibangunkan dan dibawa ke pasaran - termasuk trimipramine pada tahun 1961.