Platelet darah (trombosit)

definisi

Thrombosit adalah darah platelet, di mana setiap orang membawa kira-kira 150,000 hingga 350,000 per μl darah. Trombosit melakukan fungsi penting dalam darah pembekuan. Platelet oleh itu pastikan bahawa semasa pesakit memotong dirinya sendiri, luka ditutup kembali secepat mungkin dan dengan sedikit darah kehilangan mungkin tanpa kehilangan terlalu banyak darah terlebih dahulu.

Ketidakseimbangan dalam platelet (terlalu banyak atau terlalu sedikit platelet) oleh itu boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Oleh kerana trombosit berasal dari apa yang disebut megakaryocytes, yang terbentuk di sumsum tulang, kerosakan pada sumsum tulang boleh menyebabkan pengurangan atau peningkatan jumlah trombosit. Sebilangan besar platelet juga penting, kerana sebahagian platelet boleh bertanggungjawab jantung penyakit dan kalsifikasi darah kapal (arteriosclerosis).

struktur

Thrombosit, juga dikenal sebagai platelet darah, adalah penyempitan sel-sel keturunannya, yang disebut megakaryocytes yang terletak di sumsum tulang. Dalam keadaan tidak diaktifkan, mereka sesuai dengan cakera biconvex, iaitu mereka membonjol ke kedua arah. Bentuk platelet tertentu ini distabilkan oleh sejenis rangka sokongan berserat, mikrotubulus.

Selain itu, mereka juga memiliki sistem berserat yang, ketika diaktifkan, memberi mereka kemampuan untuk mengubah bentuk dan membentuk sejumlah besar cabang, yang disebut pseudopodia, yang kemudian berfungsi sebagai titik kontak untuk keterikatan dan jaringan bersama. Oleh kerana platelet hanya mencekik, mereka tidak dianggap sebagai sel penuh dan juga tidak mempunyai nukleus sel, jadi pembelahan sel lebih jauh mustahil. Kononnya mitokondria, organ penghasil tenaga sel, masih terkandung dalam trombosit, namun, yang memberikan tenaga yang diperlukan untuk proses pengaktifan. Selain itu, platelet darah juga mengandungi pelbagai jenis globula, yang disebut butiran. Ini boleh menerima zat utusan yang mempromosikan pembekuan atau enzim dan dilepaskan semasa proses pengaktifan.

fungsi

Platelet memenuhi fungsi penting dalam pembekuan darah. Sekiranya pesakit memotongnya jari, ia mula berdarah sebentar, tetapi setelah beberapa saat pendarahan berhenti dan tidak berlangsung selama beberapa minit. Mereka mempunyai fungsi membentuk bekuan trombosit kecil (trombus platelet putih) secara tempatan sekiranya a saluran darah cedera, dan untuk meningkatkan pembekuan faktor pembekuan.

Tanpa platelet, seseorang akan berdarah hingga mati sekiranya cedera ringan atau pendarahan spontan, misalnya dari hidung. Sebaik sahaja terdapat kerosakan pada darah kapal, platelet bersentuhan dengan faktor von Willebrandt yang disebut, yang biasanya tidak bersentuhan dengan trombosit kerana tisu yang utuh. Von Willebrandt-Faktor bersama-sama dengan trombosit membawa kepada agregasi trombosit, yang bermaksud bahawa trombosit melekat bersama oleh von Willebrandt-Faktor.

Ini membawa kepada pembentukan palam yang menutup kawasan yang rosak di saluran darah. Ini membawa kepada cepat hemostasis, dicetuskan oleh trombosit. Proses ini digambarkan sebagai utama hemostasis atau hemostasis selular (sinonim untuk hemostasis: hemostasis).

Di samping itu, faktor pembekuan darah diaktifkan semasa sekunder hemostasis. Ini membawa kepada pengaktifan protein fibrinogen, yang, setelah pengaktifannya sebagai fibrin, berkumpul bersama dan juga membentuk hubungan dengan rangkaian trombosit yang ada. Ini menghasilkan gumpalan yang lebih padat di mana sel darah merah juga dapat terjerat, membuat sekeping tisu padat yang dengan pasti menutup tempat kecederaan kapal dan seterusnya menghentikan pendarahan.

Oleh itu, jelas juga bahawa trombosit harus selalu terdapat dalam jumlah yang cukup dalam darah, jika tidak, hemostasis yang mencukupi tidak mungkin dilakukan. Pada masa yang sama, tidak boleh terlalu banyak trombosit dalam darah untuk mengelakkan peningkatan pembentukan gumpalan darah (trombus). Trombi ini boleh dibawa dan kemudian membawa ke paru-paru embolisme.

Di samping itu, mendalam kaki vena trombosis dan penyakit lain, kadang-kadang juga jantung masalah, boleh berlaku. Ini terutama berlaku apabila pesakit membawa banyak faktor risiko. Wanita lebih kerap terkena kaki vena trombosis berbanding lelaki. Faktor risiko lain termasuk obesiti, rokok, mengambil pil perancang, sedikit bersenam dan minum sedikit, dan makan makanan yang terlalu berlemak.

Semua faktor risiko ini menyokong pengagregatan trombosit. Peraturan umum adalah: Semakin lambat aliran darah, semakin banyak masa yang tersisa untuk platelet dalam darah mengendap bersama. Sekiranya seseorang minum sedikit, aliran darah menjadi perlahan kerana darah menjadi lebih likat.

Sekiranya pesakit tidak cukup bergerak, darah terkumpul di kaki dan terdapat peningkatan agregasi platelet di kaki urat (dalam vena trombosis). Contoh-contoh ini menunjukkan bahawa bukan trombosit itu sendiri yang "gagal" dalam trombosis kerana mereka berkumpul dan membentuk trombus. Sebaliknya, ia adalah keadaan di mana mereka mendapati diri mereka, iaitu darah dan darah kapal melalui mana mereka mengalir. Sudah tentu terdapat juga sejarah keluarga trombosis, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan trombi, iaitu pengagregatan trombosit. Secara umum, bagaimanapun, platelet menjalankan fungsinya dengan baik selagi tidak terdedah kepada terlalu banyak faktor risiko.