Troponin: Ujian, Nilai Normal, Ketinggian

Apa itu troponin?

Troponin ialah protein otot yang penting: otot rangka dan jantung terdiri daripada gentian otot (miosit, sel gentian otot), walaupun dalam cara yang berbeza. Setiap gentian otot terdiri daripada sehingga ratusan serabut otot (myofibrils), yang mengandungi helai seperti benang (myofilamen). Helaian ini mengandungi pelbagai protein yang membantu otot mengecut dan berehat semula. Salah satu protein ini ialah troponin.

Apakah sebenarnya troponin?

Pada asasnya terdapat tiga troponin yang berbeza. Mereka terdiri daripada asid amino dan membentuk kompleks protein. Ini masing-masing terdiri daripada tiga subunit. Subunit (UU) troponin C mengikat kalsium. Subunit troponin T mengikat kepada protein lain (tropomiosin), begitu juga dengan subunit troponin I, yang mengikat kepada aktin protein struktur. Interaksi mereka membolehkan otot mengecut dan berehat semula. Tiga kompleks troponin badan ialah

 • troponin jantung (terdiri daripada subunit cTnT, cTnI, TN-C)
 • troponin otot rangka putih (untuk pergerakan pantas, terdiri daripada subunit fTnT, fTnl, TN-C2)
 • troponin otot rangka merah (untuk daya tahan kekuatan, terdiri daripada UE sTnT, sTnI, TN-C).

Kepentingan dalam perubatan

Bilakah troponin ditentukan?

Jika doktor mengesyaki bahawa otot jantung pesakit rosak, dia akan menentukan troponin T dan troponin I (dia juga akan menjalankan apa yang dipanggil ECG 12-lead). Sebagai tambahan kepada dua nilai makmal ini, doktor juga akan mengukur bahan endogen lain yang dinaikkan selepas serangan jantung. Ini termasuk pelbagai struktur protein seperti mioglobin dan enzim creatine kinase (CK dan CK-MB), laktat dehidrogenase (LDH) dan glutamat oksaloasetat transaminase (GOT = AST). Walau bagaimanapun, bahan ini juga terdapat dalam sel badan lain dan oleh itu tidak khusus untuk jantung. Dalam amalan klinikal setiap hari, doktor meringkaskan bahan-bahan ini di bawah istilah "enzim jantung".

Doktor juga menentukan troponin untuk mengesan tindak balas penolakan selepas pemindahan jantung. Mereka juga menentukan nilai troponin dalam kes kerosakan otot jantung yang disebabkan oleh kegagalan organ di tempat lain (terutamanya di buah pinggang).

Ujian troponin

Untuk mengukur troponin, doktor mengambil sampel darah daripada pesakit, yang kemudiannya dianalisis di makmal.

Terdapat juga ujian troponin yang boleh dijalankan terus di sisi katil pesakit. Oleh kerana keputusannya selalunya kurang tepat daripada nilai yang diukur dari makmal, ia digunakan terutamanya untuk memantau perjalanan nilai yang diukur.

Ujian troponin untuk infarksi miokardium

Serangan jantung (infarksi miokardium) berlaku apabila salur darah di dalam jantung (salur koronari) menjadi terlalu sempit atau tersumbat sepenuhnya akibat mendapan pada dinding dalam. Otot jantung kemudiannya tidak lagi (mencukupi) dibekalkan dengan oksigen dan tidak boleh lagi melakukan kerjanya. Pesakit mengalami rasa tekanan yang kuat, terbakar atau sakit di belakang tulang dada (angina pectoris), mungkin memancar ke lengan, leher, rahang, bahagian atas abdomen atau belakang.

Jika serangan jantung disyaki, doktor akan menjalankan elektrokardiogram (ECG) secepat mungkin. Jika terdapat perubahan tipikal serangan jantung (seperti yang dipanggil peningkatan ST), mereka memulakan langkah untuk memulihkan aliran darah ke arteri koronari (revaskularisasi).

Jika ECG tidak menunjukkan keabnormalan, serangan jantung masih belum boleh diketepikan (contohnya dalam kes yang dipanggil NSTEMI). Dalam kes ini, troponin berperanan sebagai biomarker infark yang paling penting. Walau bagaimanapun, kerana ia hanya meningkat selepas beberapa waktu (dan oleh itu masih boleh menjadi normal sejurus selepas kemungkinan serangan jantung), doktor memeriksa tahap darah protein otot jantung beberapa kali pada selang masa yang singkat. Doktor menggunakan ujian troponin T hs, kerana ini boleh menunjukkan kerosakan miokardium pada peringkat awal.

Memantau perkembangan

Nilai piawai troponin

Nilai piawai troponin yang digunakan bergantung pada prosedur ujian. Ujian yang sangat sensitif boleh mengesan walaupun jumlah terkecil protein otot jantung dalam darah. Inilah sebabnya mengapa nilai piawai troponin T berbeza daripada kaedah ujian konvensional.

Troponin T/Troponin I

Troponin T hs (sangat sensitif)

Nilai normal

< 0.4 µg/L

< 14 ng/L (< 0.014 µg/L)

(< 0.014 ng/ml; < 14 pg/ml)

Disyaki penyakit miokardium, infarksi tidak boleh diketepikan

0.4 – 2.3 µg/L

14-50 ng/L (0.014-0.05 µg/L)

(0.014-0.05 ng/ml; 14-50 pg/ml)

Disyaki infarksi miokardium

> 2.3 µg/L

> 50 ng/l (> 0.05 µg/L)

(> 0.05 ng/ml; > 50 pg/ml)

Bilakah tahap troponin rendah?

Troponin terdapat dalam sel otot jantung. Ia hanya dikeluarkan apabila ia rosak. Oleh itu, protein otot jantung secara amnya tidak dapat dikesan dalam darah orang yang sihat. Kadangkala nilai dinaikkan sedikit didapati atas sebab pengukuran (tetapi masih dalam nilai normal).

Bilakah tahap troponin dinaikkan?

Malah sel-sel otot jantung yang rosak sedikit membawa kepada peningkatan paras troponin. Punca bagi nilai-nilai tinggi ini ialah

 • Serangan jantung (infarksi miokardium), secara amnya: Sindrom koronari akut (angina pektoris tidak stabil, NSTEMI, STEMI)
 • Debaran jantung dengan aritmia (aritmia takikardi)
 • Peningkatan tekanan darah yang berbahaya (krisis hipertensi)
 • Kegagalan jantung (kekurangan jantung
 • Penyakit otot jantung seperti Tako-Tsubo cardiomyopathy (kepincangan fungsi akibat tekanan psikologi atau emosi, juga dikenali sebagai sindrom "patah hati")
 • Koyak dinding aorta (pembedahan aorta), aorta menyempit teruk (stenosis aorta)
 • Embolisme pulmonari, hipertensi pulmonari (= hipertensi pulmonari; aliran balik darah ke jantung menyebabkan kerosakan di sana)
 • Pembedahan jantung, pemindahan jantung

Kurang kerap, faktor lain adalah sebab mengapa troponin dalam darah pesakit dinaikkan. Antara lain, sebab berikut membawa kepada peningkatan troponin T, terutamanya dengan ujian yang sangat sensitif:

 • Kekejangan arteri koronari (kejang koronari)
 • Keradangan saluran koronari (vaskulitis koronari)
 • Kejadian penyakit neurologi seperti strok atau pendarahan serebrum
 • kerosakan kecil pada jantung akibat campur tangan perubatan seperti pembedahan pintasan, kateterisasi jantung, rangsangan perentak jantung, kejutan elektrik (untuk resusitasi atau untuk menormalkan irama jantung = kardioversi)
 • Kelenjar tiroid yang tidak aktif (hipotiroidisme) dan kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme)
 • ubat yang merosakkan jantung (cth. agen kemoterapi seperti doxorubicin)
 • Racun (seperti racun ular)
 • Keracunan darah (sepsis)

Apa yang perlu dilakukan sekiranya troponin diubah?