troponin

definisi

Troponin protein adalah komponen penting dari alat kontraktil dari jantung dan otot rangka. Bersama dengan tropomiosin, tugas utamanya adalah mengatur pengecutan otot pada tahap mikroskopik. Troponin adalah kompleks blok bangunan troponin T, I dan C, yang masing-masing mempunyai fungsi separa tersendiri dan hanya dapat berfungsi bersama.

Kedua-dua otot rangka dan jantung otot masing-masing mempunyai kumpulan troponin yang berbeza, yang berbeza dalam struktur dan fungsinya. Oleh itu, nilai troponin yang disebut sangat penting dalam diagnosis pelbagai jantung penyakit. Pada otot licin yang disebut, seperti di dinding usus, troponin sama sekali tidak ada.

Komponen kompleks troponin

Troponin T adalah subunit terbesar di kompleks troponin. Bersama dengan troponin I dan C, ia mengatur penukaran isyarat saraf elektrik menjadi kontraksi otot. Dengan berbuat demikian, ia berfungsi sebagai brek pada otot kontraktil protein melalui tropomiosin.

Apabila isyarat saraf sampai ke otot, brek ini dilepaskan ketika otot protein dilepaskan. Ini sekarang boleh berkontang tanpa halangan. Terdapat tiga jenis Troponin T di dalam badan, yang disebut isoform.

Satu khas untuk otot jantung, dua yang lain terdapat pada otot rangka. Tropinin T otot rangka dibahagikan lebih lanjut kepada satu bentuk, yang terutama terdapat pada otot perlahan tetapi berterusan, dan satu, yang terutama terdapat pada otot jenis yang lebih cepat. Bentuk troponin T khas otot jantung juga terdapat pada kepekatan tinggi hanya di jantung.

Oleh itu, sangat penting untuk diagnostik klinikal. Yang disebut hs - troponin T ditentukan secara khusus. Sekiranya kita bercakap mengenai peningkatan nilai troponin, biasanya kita bermaksud peningkatan kepekatan troponin T di darah.

Sebagai sebahagian daripada kompleks troponin, troponin I juga terlibat dalam pengaturan kekuatan otot. Di satu pihak, berfungsi untuk memperbaiki keseluruhan kompleks troponin ke kedudukannya di dalam sel otot. Namun, menurut penemuan baru, ia juga mempunyai kesan pengawalseliaan bersama dengan troponin T dan tropomyosin.

Ini dilakukan dengan mencegah pengecutan otot sehingga isyarat untuk pengecutan diterima melalui saraf. Sama seperti troponin T, troponin I mempunyai tiga isoform. Walaupun satu hanya dijumpai di otot jantung, dua yang lain diedarkan antara serat otot cepat dan lambat di otot rangka.

Hanya sekitar 4% troponin I yang tersedia secara bebas di sel otot, iaitu tidak terikat protein alat kontraktil atau terlibat dalam kompleks troponin. Apabila sel otot rosak, bahagian bebas ini pertama kali dilepaskan ke darah di mana ia dapat dikesan secara kimia di makmal. Walaupun troponin C adalah protein terkecil di kompleks troponin, ia memainkan peranan penting dalam pengaturan kontraksi otot.

Apabila saraf mengaktifkan otot, kepekatan bebas kalsium ion meningkat di dalam otot kerana pengaktifan elektrik. Satu troponin C seterusnya mengikat empat daripadanya kalsium ion dan kemudian boleh menyebabkan perubahan bentuk troponin I dan T. Hanya sekarang otot dapat berkontrak. Ini dikenali sebagai gandingan elektromekanik, kerana isyarat elektrik dari saraf diubah menjadi pergerakan otot mekanikal. Tidak seperti troponin T dan I, tidak ada bentuk troponin C. khusus miokardium.berkedut otot rangka mempunyai isoform troponin C tersendiri, sedangkan otot rangka yang perlahan dan otot jantung berkongsi isoform kedua. Oleh kerana peningkatan kepekatan troponin C tidak spesifik untuk salah satu daripada dua kumpulan otot, hanya ditentukan dalam kes-kes yang luar biasa di makmal.