Tahap TSH: Maksudnya

Apakah nilai TSH?

Singkatan TSH bermaksud hormon perangsang tiroid, juga dikenali sebagai thyrotropin. Hormon ini dihasilkan dalam kelenjar pituitari (hypophysis), lebih tepat lagi di lobus anterior kelenjar pituitari. Apabila diperlukan, hormon dilepaskan ke dalam darah untuk merangsang pengeluaran hormon dalam kelenjar tiroid.

Oleh itu, nilai TSH mencerminkan fungsi kelenjar tiroid: nilai yang lebih tinggi diukur apabila pengeluaran hormon dalam kelenjar tiroid perlu dirangsang kerana paras darah hormon tiroid tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3) terlalu rendah.

Ini dirujuk sebagai penentuan nilai asas TSH jika kepekatan TSH untuk ujian tidak dirangsang secara buatan atau diperlahankan oleh pemberian hormon lain. Jika nilai basal TSH adalah normal, fungsi tiroid normal boleh diandaikan.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa nilai TSH juga turun naik secara semula jadi: TSH turun pada waktu siang hingga petang dan kemudian naik semula sehingga tengah malam. Di samping itu, nilai biasanya lebih tinggi pada kanak-kanak dan orang yang lebih tua.

Nilai TSH ditentukan jika tiroid terlalu aktif (hipertiroidisme) atau tiroid kurang aktif (hipotiroidisme) disyaki.

Ia juga diukur secara rutin sebelum semua pemeriksaan di mana pesakit diberi medium kontras sinar-X yang mengandungi iodin. Ejen sedemikian hanya boleh diberikan jika fungsi tiroid tidak terjejas.

Kepekatan TSH dalam darah juga ditentukan sebelum rawatan dengan ubat yang mengandungi iodin (cth untuk penjagaan luka) dan sebelum prosedur utama yang melibatkan anestesia am.

Nilai TSH: keinginan untuk mempunyai anak dan kehamilan

Sekiranya seorang wanita yang cuba hamil tidak hamil, pengukuran kepekatan TSH dalam darah juga penting. Ini kerana kerosakan kelenjar tiroid boleh menjejaskan fungsi organ pembiakan dan menyebabkan ketidaksuburan (sementara).

nilai normal TSH

Nilai TSH biasanya diberikan dalam unit µIU/l atau mIU/l, iaitu kuantiti atau unit setiap isipadu. Bergantung pada umur pesakit, nilai normal tiroid berikut digunakan:

umur

nilai normal TSH

Minggu ke-1 kehidupan

0.71 – 57.20 µIU/ml

1 minggu hingga 1 tahun

0.61 – 10.90 µIU/ml

1 untuk 3 tahun

0.60 – 5.80 µIU/ml

dewasa

0.27 – 4.20 µIU/ml

Nilai piawai ini berbeza-beza bergantung pada makmal, kerana kaedah pengukuran yang berbeza boleh membawa kepada keputusan yang berbeza. Sebagai contoh, had TSH atas untuk orang dewasa boleh antara 2.5 dan 5.0 mIU/l.

Orang yang berumur lebih dari 70 tahun umumnya mempunyai nilai normal TSH yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, tiada kajian menunjukkan julat rujukan khusus untuk orang yang lebih tua. Tahap TSH juga berubah semasa kehamilan. Nilai rujukan yang lebih sempit dan lebih rendah digunakan:

Trimester kehamilan ketiga

nilai normal TSH

Trimester pertama

0.1 – 2.5 mIU/l

Trimester ke-2

0.2 – 3.0 mIU/l

Trimester ke-3

0.3 – 3.0 mIU/l

Bilakah nilai TSH terlalu rendah?

  • Autonomi kelenjar tiroid (penghasilan hormon tidak berganding daripada litar kawalan)
  • penyakit Graves '
  • Tahap awal tiroiditis Hashimoto (keradangan tiroid kronik berkaitan autoimun).

Jika kedua-dua nilai TSH dan nilai darah untuk hormon tiroid adalah rendah, ini bermakna kelenjar pituitari menghasilkan terlalu sedikit TSH mengikut kehendaknya sendiri (dan bukan kerana T3 atau T4 dinaikkan). Sebab yang mungkin untuk ini:

  • Disfungsi lobus anterior kelenjar pituitari (kekurangan pituitari anterior), contohnya disebabkan oleh tumor, radioterapi atau pembedahan otak (hypothyroidism sekunder)
  • jarang: Disfungsi dalam hipotalamus: sebagai kawasan otak superordinat, ia mengawal pembebasan TSH daripada kelenjar pituitari melalui bahan utusan TRH (hipotiroidisme tertier)

Bilakah nilai TSH terlalu tinggi?

Jika kepekatan basal TSH dinaikkan sementara paras darah hormon tiroid rendah, ini mungkin disebabkan oleh hipotiroidisme primer: Dalam kes ini, terdapat gangguan pada kelenjar tiroid itu sendiri, disebabkan terlalu sedikit T3 dan T4 dihasilkan. . Untuk mengatasinya, kelenjar pituitari mengeluarkan jumlah TSH yang meningkat. Kemungkinan penyebab hipotiroidisme primer adalah

  • keradangan tiroid kronik, terutamanya tiroiditis Hashimoto lanjutan
  • Pembedahan penyingkiran separa atau lengkap kelenjar tiroid

Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan paras TSH meningkat secara berlebihan. Ini termasuk, sebagai contoh, apa yang dipanggil antagonis dopamin seperti haloperidol. Ini adalah bahan aktif yang digunakan dalam rawatan penyakit psikiatri, contohnya.

Nilai TSH yang diubah: apa yang perlu dilakukan?

Jika nilai basal TSH meningkat atau menurun, langkah seterusnya ialah menentukan kepekatan hormon tiroid. Bergantung kepada sama ada hipotiroidisme atau hipertiroidisme, rawatan akan berbeza-beza.

Jika disyaki bahawa kelenjar pituitari tidak berfungsi, ujian TRH biasanya dijalankan. TRH adalah hormon superordinat dari hipotalamus. Ia merangsang kelenjar pituitari untuk membebaskan TSH. Ini membolehkan doktor menentukan sama ada gangguan itu sebenarnya dalam kelenjar pituitari atau dalam hipotalamus. Jika syak wasangka disahkan, ujian hormon lanjut diperlukan, serta pengimejan resonans magnetik (MRI) tengkorak.