Tuberkulosis: Gejala, Punca, Rawatan

Batuk kering (TB; Tbc) - disebut secara konsumsi penggunaan - (sinonim: penyakit Koch; Tb; Tbc; tuberkulosis; ICD-10 A15.-: Batuk kering organ pernafasan, secara bakteriologi, molekul atau histologi disahkan) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh patogen kompleks Mycobacterium tuberculosis. Mycobacterium batuk kering kompleks merangkumi Mycobacterium tuberculosis, M. africanum, M. bovis, M. microti, M. canetti, dan lain-lain. Dalam 80% kes, penyakit ini terbatas pada paru-paru (bentuk paru); hanya 20% manifes extrapulmonary (mempengaruhi organ lain). Tapak khas manifestasi tuberkulosis extrapulmonary adalah saluran genitouriner dan usus, extrathoracic limfa nod, dan tulang dan sendi. Seseorang bercakap tentang "tuberkulosis aktif" apabila gejala penyakit florid dapat dikesan. Tanda-tanda aktiviti yang biasa termasuk: pengesanan patogen positif pada smear atau oleh histologi. TB "terbuka" terdapat ketika patogen sampai ke luar secara semula jadi melalui rembesan badan seperti dedah (dahak) atau air kencing. Dalam kes ini, pesakit dianggap sangat berjangkit dan mesti diasingkan dengan segera! Tuberkulosis kini dianggap sebagai penyakit berjangkit yang paling biasa yang menyebabkan kematian pada remaja dan orang dewasa dan merupakan penyebab utama kematian pada individu yang dijangkiti HIV. Ini adalah salah satu daripada 10 penyebab kematian yang paling kerap berlaku di seluruh dunia. Takungan patogen: Manusia kini merupakan satu-satunya takungan patogen yang relevan untuk M. tuberculosis dan M africanum. Bagi M. bovis, manusia dan lembu, serta beberapa haiwan liar, merupakan takungan. Kejadian: Tuberkulosis berlaku di seluruh dunia dan, bersama dengan HIV /AIDS dan malaria, adalah salah satu yang paling biasa penyakit berjangkit di seluruh dunia. Kira-kira satu pertiga populasi dunia dikatakan secara laten dijangkiti patogen tuberkulosis, dengan kira-kira 5-10% orang dewasa yang dijangkiti menghidap tuberkulosis memerlukan rawatan sepanjang hidup mereka - dengan syarat mereka tidak kompeten. Situasi ini sangat bermasalah pada sub- Sahara Afrika, di mana kadar jangkitan HIV yang tinggi memberikan dorongan tertentu terhadap wabak tuberkulosis. Sebanyak 85% kes baru tuberkulosis tinggal di Afrika (terutama Afrika sub-Sahara), Asia Tenggara dan wilayah Pasifik barat… Menurut Institut Robert Koch (RKI), Somalia, Eritrea, Syria, Serbia dan Kosovo dianggap tinggi -prevalensi negara. Pada tahun 2014, lebih daripada 9.6 juta orang di seluruh dunia mengidap tuberkulosis, dan 1.5 juta meninggal akibat penyakit itu, walaupun penyakit ini mudah disembuhkan dengan ubat-ubatan. 95% kes berlaku di negara membangun. Kira-kira 85% daripada semua kes baru tuberkulosis tinggal di Afrika (terutama Afrika sub-Sahara), Asia Tenggara, dan wilayah Pasifik Barat. Jangkitan (berjangkit atau penularan patogen) tidak semudah dengan penyakit bawaan udara lain (seperti campak, varicella). Sama ada jangkitan berlaku bergantung kepada beberapa faktor:

 • Kekerapan dan jangka masa hubungan dengan orang yang sakit.
 • Jumlah dan keperitan ("berjangkit") patogen yang dihirup.
 • Kerentanan orang yang terdedah

Penularan patogen (laluan jangkitan) berlaku melalui titisan yang dihasilkan oleh batuk dan bersin dan diserap oleh rakan melalui membran mukus hidung, mulut dan mungkin mata (jangkitan titisan) atau secara aerogenik (melalui inti titisan yang mengandungi patogen (aerosol) di udara yang dihembus). Penyebaran manusia ke manusia: Ya. Tempoh inkubasi (masa dari jangkitan hingga permulaan penyakit) atau tempoh latensi hingga penyakit adalah bulan hingga beberapa tahun. Nisbah jantina: Dalam zaman kanak-kanak, kanak-kanak lelaki terkena sedikit lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan. Antara usia 25 dan 34 tahun, wanita lebih kerap terkena penyakit berbanding lelaki. Pada usia yang lebih tua, penyakit ini berlaku lebih kerap pada lelaki. Puncak frekuensi: Terdapat puncak usia pada kanak-kanak di bawah 5 tahun, terutama kanak-kanak berumur satu tahun yang terjejas di sini. Pada orang dewasa, terdapat peningkatan frekuensi pada kumpulan berusia 30-39 tahun dan satu lagi pada mereka yang berumur lebih dari 69 tahun. Klasifikasi tuberkulosis klinikal mengikut tahap jangkitan:

 • Jangkitan tuberkulosis laten: jangkitan awal dengan pencegahan patogen yang berjaya, tetapi kegigihan dalam organisma; bentuk yang paling biasa pada orang dengan sistem imun yang utuh (80% kes).
 • Tuberkulosis primer: dalam kes ini, kompleks primer yang disebut (fokus keradangan tuberkulosis tempatan dengan penglibatan kawasan limfa nod) berkembang secara langsung dari jangkitan awal; manifestasi organ selepas jangkitan awal. Tuberkulosis primer menyebabkan dalam banyak kes tiada gejala;
 • Tuberkulosis pasca pramatang: tuberkulosis diaktifkan semula (80% sebagai tuberkulosis paru, 20% sebagai tuberkulosis ekstrapulmonari), latensi temporal mungkin beberapa dekad.

Klasifikasi tuberkulosis mengikut lokalisasi:

 • Tuberkulosis paru (sinonim: tuberkulosis paru) - 80% kes.
 • Tuberkulosis extrapulmonary:
  • Tuberkulosis perut - dalam kira-kira 55-60% kes seperti limfa tuberkulosis nod.
  • Urotuberculosis - di sini terutamanya saluran genitouriner (dengan kebanyakannya tidak sepihak buah pinggang jangkitan kuman / batuk kering).
  • Neurotuberculosis - agak jarang berlaku; 5-15% tuberkulosis extrapulmonary; pada pesakit imunosupresif dalam 15% daripada semua kes dalam bentuk tuberkulosis meningitis.
  • Spondylitis tuberkulosis / keradangan vertebra (sinonim: spondylitis tuberculosa) - mempengaruhi terutamanya tulang belakang toraks dan lumbar; hingga 50% kes berikutan tuberkulosis paru atau miliary (pembenihan padat tuberkul miliari di paru-paru)

Kejadian (kekerapan kes baru) adalah 5.3 kes setiap 100,000 penduduk setiap tahun. Kursus dan prognosis: Tuberkulosis berlaku pada 80% kes seperti tuberkulosis paru (tuberkulosis paru). Untuk penyebaran extrapulmonary ("di luar paru-paru") lihat di atas di bawah "Klasifikasi tuberkulosis mengikut lokalisasi". Perjalanan penyakit ini bergantung pada seberapa awal penyakit itu dikenali dan dirawat. Dalam kebanyakan kes, ia sembuh tanpa akibat. Sekiranya penyakit itu didiagnosis lewat atau jika sistem imun orang yang terkena lemah, teruk paru-paru dan kerosakan organ boleh berlaku. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini memerlukan perjalanan yang panjang dan teruk. Kematian (kematian berkaitan dengan jumlah orang yang menderita penyakit) adalah lebih kurang. 2.7% dan meningkat dengan usia (6.8% pada orang yang berumur lebih dari 69 tahun). Nota: Tuberkulosis mempunyai beban penyakit kedua terbesar penyakit berjangkit selepas bermusim mempengaruhi. Apa yang disebut vaksinasi BCG (vaksinasi tuberkulosis) tidak disarankan oleh STIKO ("Ständige Impfkommission") sejak tahun 1998. Ini juga sejalan dengan saranan WHO ("Dunia Pemeriksaan Organisasi ”), yang telah menyarankan agar tidak ada vaksinasi BCG umum yang harus dilakukan pada populasi di mana risiko jangkitan dengan tuberkulosis kurang dari 0.1%. Di Jerman, pengesanan patogen secara langsung dilaporkan berdasarkan namanya berdasarkan Akta Perlindungan Jangkitan (IfSG), dan kemudian untuk hasil penentuan rintangan; di muka juga untuk mengesan batang cepat asid di dedah (dahak). Selanjutnya, yang dilaporkan adalah:

 • Rawatannya, penyakit serta kematian akibat batuk kering, walaupun bukti bakteriologi tidak tersedia;
 • Penolakan terapi atau penamatan rawatan;
 • Juga perkembangan rintangan di bawah terapi harus dilaporkan kepada kesihatan jabatan.