Tusukan pleura

definisi

Pleural tusuk ialah tusukan ruang pleura antara tulang rusuk dan paru-paru. Perbezaan dibuat antara diagnostik dan terapi pleura tusuk. Diagnostik tusuk digunakan untuk mendapatkan bahan.

Bahan yang diperoleh kemudian dapat digunakan untuk diagnostik, misalnya untuk menentukan patogen atau untuk mengesan batuk kering. Ini membantu menentukan penyebab pembentukan efusi. Sebagai contoh, bakteria boleh menjadi petunjuk keradangan dan sel-sel tertentu dapat menunjukkan malignoma.

Semasa tusukan terapeutik, efusi dalam kuantiti yang lebih besar dikeluarkan apabila menjadi simptomatik dan menyebabkan sesak nafas, untuk mencapai yang lebih baik paru-paru pengudaraan. Pemisahan yang jelas antara tusukan terapeutik dan diagnostik hanya dilakukan pada bahagian tusukan, kerana kebanyakan tusukan terapi juga digunakan untuk tujuan diagnostik. Pengecualian adalah efusi yang diketahui atau berulang sekiranya berlaku keganasan yang diketahui atau dalam kes dekompensasi jantung.

A efusi pleura boleh terdiri daripada pelbagai cecair. Sekiranya efusi adalah darah, ia dikenali sebagai hematotoraks; sekiranya ia nanah, ia dipanggil pulmonari empiema. Sekiranya terdapat pengumpulan efusi secara besar-besaran, pergeseran mediastinal yang mengancam nyawa boleh berlaku, di mana kerja jantung terhalang dan aliran darah dalam darah besar kapal boleh dihalang.

Indikasi

Tusukan pleura harus dilakukan jika pengumpulan cecair di celah pleura menyebabkan perpindahan paru-paru tisu. The paru-paru kemudian boleh ditolak ke seberang, membuat bernafas lebih sukar. Pengumpulan cecair di celah pleura boleh berlaku pada penyakit seperti jantung kelemahan otot dan kekurangan protein dalam darah, kedua-duanya disebabkan kekurangan zat makanan dan tertentu buah pinggang penyakit.

Penyebab lain boleh menjadi paru-paru kanser, radang paru-paru bernanah atau lebam, yang boleh berlaku selepas patah tulang rusuk, kemalangan atau jatuh dengan lebam. Dalam kes ini, tusukan terapeutik dilakukan untuk melegakan tekanan pada tisu paru-paru. Lebih jarang, tusukan dilakukan semata-mata untuk tujuan diagnostik.

Tusukan diagnostik harus dilakukan untuk mencari punca pengumpulan cecair. Ini boleh digunakan untuk menentukan sama ada bakteria, virus atau kulat bertanggungjawab untuk pengumpulan efusi. Tusukan terapeutik harus dilakukan apabila efusi secara klinikal mengalami simptomatik kerana sesak nafas atau kesakitan. Ini boleh berlaku terutamanya dengan kesan malignan.