Tusukan Sumsum Tulang

definisi

A sumsum tulang tusuk adalah prosedur invasif di mana sampel tisu diambil dari sumsum tulang menggunakan jarum atau pukulan khas. Sampel dihirup melalui jarum dari kedua puncak iliac atau sternum dan mengandungi sel-sel sistem hematopoietik dan imun. Selepas itu, ia dapat diperiksa dengan mikroskop atau dinilai dengan analisis imunohistokimia. Sumsum tulang aspirasi sering digunakan untuk mendiagnosis penyakit seperti leukemia atau, lebih jarang, untuk merawat penyakit.

Petunjuk untuk aspirasi sumsum tulang

Petunjuk untuk sumsum tulang aspirasi sangat pelbagai. Walau bagaimanapun, kebanyakan petunjuk berkaitan dengan penyakit sistem hematopoietik atau penyakit sel-sel sistem imun. Selanjutnya, perbezaan mesti dibuat sama ada penyakit sudah ada dan penyakit itu tusuk berfungsi untuk diagnostik lebih lanjut atau sama ada terdapat kecurigaan penyakit dan tusukan berfungsi untuk penjelasan.

Sumsum tulang tusuk juga boleh berfungsi untuk memantau perjalanan beberapa penyakit. Sekiranya penyakit itu akan disahkan dan dijelaskan lebih lanjut dengan tusukan sumsum tulang, sel biasanya terdapat terlalu banyak atau terlalu sedikit sel hematopoietik atau sistem imun. Ini dipanggil agranulositosis atau granulositopenia, misalnya.

Trombositosis or trombositopenia mungkin juga hadir. Ini hanya mempengaruhi satu kumpulan sel. Sekiranya semua sel di sumsum tulang terjejas, ini disebut pancytopenia.

Sebaliknya, tusukan sumsum tulang digunakan untuk mendiagnosis kes yang disyaki leukemia. Fokus utama adalah pada sel-sel sistem imun, yang mungkin menunjukkan perubahan struktur. Ini membimbangkan, misalnya, penyakit myeloid kronik leukemia atau leukemia limfa kronik.

Bentuk akut penyakit ini juga dapat dikesan dengan cara ini. Tambahan pula, sekiranya limfoma atau metastasis tulang a kanser tumpuan disyaki, tusukan sumsum tulang dilakukan. Tusukan dilakukan untuk memantau perjalanan kronik anemia atau leukemia.

Kadang-kadang juga terjadi bahawa prosedur ini bertujuan untuk mendapatkan sel induk, yang penting untuk perawatan beberapa penyakit lain. Walau bagaimanapun, kes ini agak jarang berlaku. Tusukan juga dilakukan jika terdapat kecurigaan terhadap beberapa penyakit lain, seperti perubahan struktur tulang, tinggi kalsium tahap atau hipertiroidisme. Perkara ini juga jarang berlaku.