Jari telunjuk berkedut | Anatomi jari telunjuk

Memusingkan jari telunjuk

Kedutan otot yang tidak disengajakan boleh berlaku di seluruh badan, tetapi lebih kerap di lengan dan kaki, termasuk telunjuk jari dan muka. Mereka biasanya bermula secara tiba-tiba dan boleh berbeza-beza intensiti dan jangka masa. Beberapa kedutan berirama sepanjang masa, yang lain tidak teratur.

Sebagai peraturan, kekejangan yang berlaku secara spontan, sesekali, yang hilang dengan cepat, tidak bersifat patologi. Walau bagaimanapun, sekiranya jari kedutan berlaku lebih kerap dan juga di bahagian lain badan, lawatan ke doktor harus dipertimbangkan, sebagai penyakit saraf dan otot harus dikesampingkan, walaupun ini sangat jarang berlaku. Mereka yang terjejas biasanya merasa tidak kesakitan semasa berkedut.

Walau bagaimanapun, jika ia berlaku lebih kerap atau dalam jangka masa yang lebih lama, ada risiko otot kejang, yang boleh dirasakan sangat menyakitkan. Sebilangan orang menderita jari berkedut, termasuk di kawasan jari telunjuk dalam keadaan tekanan, terutamanya jika mereka sangat gugup. Bergantung pada keparahannya, ini boleh menjadikan keadaan lebih buruk, kerana pergerakan yang disasarkan kadang-kadang sukar dilakukan.

Seperti yang telah disebutkan, berkedut juga boleh disebabkan oleh gangguan neurologi, yang tidak boleh diabaikan jika ia sering terjadi. Sebagai contoh, kekejangan otot, walaupun pada jari telunjuk, berlaku dalam konteks epilepsi, sklerosis lateral amyotrophic (ALS) atau multiple sclerosis. Orang yang menderita Sindiket Tourette mengalami kekejangan otot di seluruh badan mereka.

Diabetes mellitus membawa kepada pemusnahan kecil kapal bekalan itu saraf. Yang tidak lengkap saraf binasa. Ini juga dapat menampakkan diri pada kekejangan otot disertai dengan rasa mati rasa dan kesemutan di kawasan jari telunjuk.

A gegaran adalah berirama, berulang otot berkeringat. Ia sering dianggap sebagai gegaran. Pesakit Parkinson menderita penyakit ini secara kekal.

Pada beberapa pesakit, gegaran juga berlaku sebagai gambaran klinikal bebas tanpa penyakit lain yang mendasari. Bentuk keturunan yang kebanyakannya disebut gegaran penting. Penyakit yang lebih teruk dapat diperiksa oleh doktor dengan bantuan pelbagai kaedah pengukuran dan paling tidak dapat dikecualikan.

Saraf dapat diperiksa menggunakan elektroneurografi, otot menggunakan elektromilogi. Dalam kedua kaedah tersebut, saraf atau otot dirangsang secara elektrik melalui elektrod kecil dan "tindak balasnya" direkodkan. Gambar yang sesuai kemudian dapat dinilai.

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa kedutan itu disebabkan oleh gangguan di kawasan otak, seperti yang akan berlaku dengan epilepsi, electroencephalography (EEG) dapat memberikan maklumat. EEG menggunakan elektrod yang digunakan secara luaran pada kulit untuk merakam otak aktiviti. Terapi bergantung kepada punca masalah.

Sakit di jari telunjuk

Sebab yang paling biasa untuk kesakitan di jari telunjuk adalah proses keradangan dan keausan rawan dan tulang, iaitu degenerasi (lihat: radang jari). Keradangan biasa di kawasan jari adalah tendosynovitis. Sarung tendon melapisi tendon.

Cecair yang dikandungnya menjadikannya tendon lebih licin dan seterusnya mengurangkan geseran. Mereka yang terjejas mengadu kuat, berhenti menikam kesakitan di jari telunjuk yang terjejas. Jari juga sering kemerahan, bengkak dan sakit di bawah tekanan.

Lebih kerap, bagaimanapun, pergelangan tangan terjejas (lihat: Sakit pergelangan tangan). Sebabnya juga berbeza-beza di sini. Selain keradangan yang disebabkan oleh kuman, Terutamanya bakteria, pergerakan yang sama berterusan, disertai dengan peningkatan geseran tapak tendon pada tulang, juga boleh menyebabkan tendosynovitis menyakitkan.

Pergerakan sedemikian dilakukan semasa kerja komputer yang panjang dan semasa pelbagai sukan, seperti gimnastik lantai, pendakian dan tenis. Pemuzik yang bermain gitar, biola atau piano juga sering mengalami gejala yang disebutkan di atas. Terapi terbaik adalah melumpuhkan jari pada plaster serpihan supaya tendon yang sudah teriritasi dilindungi dari pergerakan berlebihan.

Menyejukkan dengan ais sering memberi kelegaan. Dianjurkan untuk mengambil anti-radang ubat penahan sakit seperti aspirin, ibuprofen or diclofenak. Seorang doktor harus berunding mengenai tempoh dan kuantiti ubat, terutamanya kerana ubat-ubatan yang disebutkan di atas sering menyebabkan keluhan gastrointestinal, dan jika ia digunakan dalam jangka masa yang lebih lama, tambahan perut perlindungan harus diambil.

Bukan hanya radang pada sarung tendon membawa kepada sakit di jari telunjuk, tetapi juga keradangan pada sendi. Terdapat tiga perkara ini di jari telunjuk. Keradangan pada sendi dikenali sebagai artritis.

Di jari sendi ia berlaku sangat kerap berkaitan dengan genesis reumatik. Tanda-tanda khas reumatoid artritis adalah kekejangan pagi. Ini bermaksud bahawa setelah bangun jari hanya boleh bergerak sepenuhnya setelah lebih dari 30 minit, bengkak sendi berlaku pada lebih dari 2 sendi jari dan sendi di kedua-dua belah badan terjejas secara simetri oleh gejala.

Mereka yang terjejas menderita kesakitan, yang berlaku terutamanya semasa pergerakan. Kerana keradangan yang berterusan, ada risiko selama bertahun-tahun bahawa buku lali di sekitar sendi yang terkena akan diserang, hancur dan cacat. Untuk menghalang keradangan, a kortison, yang disebut glukokortikoid, sering digunakan selepas preskripsi oleh doktor.

Ubat-ubatan yang disebutkan dalam kes tendosynovitis dapat menghilangkan rasa sakit. Ubat tambahan untuk melindungi perut juga harus dipertimbangkan di sini. Fisioterapi juga memainkan peranan penting dalam menjaga pergerakan sendi selama mungkin.

Banyak ubat yang lebih baru mampu menyekat sel-sel inflamasi dan zat pemesejan dan dengan itu menyerang penyebab masalahnya. Walau bagaimanapun, doktor harus selalu mendapatkan nasihat untuk merancang terapi yang lebih tepat. Penyebab utama jari telunjuk yang menyakitkan adalah haus dan lusuh sendi, lebih dikenali sebagai arthrosis.

Sendi yang paling terjejas adalah sendi tengah dan hujung jari, termasuk jari telunjuk, dan sendi pelana ibu jari. Dasar degenerasi sendi adalah kerosakan sebelumnya pada rawan. Ini menjadi retak dan kasar dan tidak lagi dapat memenuhi fungsinya sebagai galas gelongsor dan lapisan pelindung di kawasan sendi.

. tulang gosokkan satu sama lain dan bertindak balas terhadap ini dengan peningkatan pembentukan tulang, yang dari masa ke masa boleh menyebabkan kekejangan sendi (jari) yang sakit. Geseran yang meningkat menjengkelkan kulit bahagian dalam sendi, yang sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk pengeluaran air sendi. Ini mengakibatkan pembengkakan pada sendi jari yang terjejas.

Kesakitan dirawat dengan ubat yang disebutkan di atas. Melebihkan sendi yang terjejas harus dielakkan. Dalam ruang lingkup ergoterapi, kerja bersama-lembut dapat dipelajari.