Tympanoplasty: Definisi, Sebab dan Risiko

Fisiologi pengaliran bunyi

Bunyi yang masuk ke dalam telinga melalui saluran telinga dihantar dari gegendang telinga ke tulang kecil di telinga tengah. Ini disambungkan oleh sendi dan membentuk rantai bergerak dari gegendang telinga ke tingkap bujur, struktur lain antara telinga tengah dan dalam.

Oleh kerana luas permukaan gegendang telinga yang lebih besar berbanding dengan tingkap bujur dan kesan leverage osikel, bunyi dikuatkan di telinga tengah. Tingkap bujur menghantar getaran ke cecair dalam koklea di telinga dalam. Selepas getaran dirasai oleh sel deria, ia akhirnya berbunyi di tingkap bulat.

Apakah itu tympanoplasty?

Jika sebahagian daripada rantai pengaliran bunyi yang terletak di telinga tengah terganggu, pendengaran semakin merosot. Ini boleh berlaku sama ada melalui penembusan gegendang telinga atau dengan anjakan atau pemusnahan satu atau lebih daripada tiga osikel kecil. Tympanoplasty, yang secara longgar diterjemahkan sebagai "pemulihan pembedahan rongga timpani," secara pembedahan merawat kerosakan ini. "Rongga timpani" di sini bermaksud sama dengan telinga dalam.

Bilakah tympanoplasty dilakukan?

Tympanoplasty dilakukan sekiranya:

 • Jangkitan telinga tengah kronik di mana osikel atau gegendang telinga telah rosak.
 • Pembuangan kolesteatoma – pertumbuhan tisu mukosa yang tidak terkawal dari saluran telinga atau gegendang telinga ke dalam telinga tengah, yang boleh menyebabkan keradangan.
 • Kerosakan traumatik berikutan daya luaran yang merosakkan atau menyesarkan gegendang telinga dan/atau osikel.
 • lain-lain kerosakan keradangan, berkaitan usia atau kongenital pada sistem pengaliran bunyi.

Tympanoplasty biasanya membetulkan masalah yang mendasari secara langsung, cepat dan tanpa komplikasi besar, dan meningkatkan pendengaran.

Apakah yang dilakukan semasa tympanoplasty?

Tympanoplasty dilakukan di bawah mikroskop pembedahan menggunakan instrumen yang sangat halus seperti gerudi atau bur. Sebagai langkah pencegahan, pesakit menerima antibiotik. Bergantung pada jenis struktur yang terjejas, lima jenis asas tympanoplasty yang berbeza boleh dibahagikan mengikut Wullstein:

Tympanoplasty jenis 1

Apa yang dipanggil myringoplasty sepadan dengan pembinaan semula membran timpani yang eksklusif, osikel tidak rosak dan berfungsi sepenuhnya. Dalam kes ini, lubang di gegendang telinga boleh ditutup dengan kepingan tisu pesakit sendiri tisu penghubung atau rawan.

Tympanoplasty jenis 2

Tympanoplasty jenis 3

Ia digunakan untuk penghantaran terus tekanan bunyi dari gegendang telinga ke telinga dalam dalam kes rantai osikular yang rosak. Dalam kes ini, malleus dan inkus rosak, dan stapes mungkin terjejas atau tidak. Untuk merapatkan kecacatan ini, sama ada bahagian andas yang tinggal boleh diubah kedudukannya atau prostesis seramik atau logam (biasanya diperbuat daripada titanium) boleh dimasukkan. Jika stapes dikekalkan, prostesis dimasukkan di antaranya dan membran timpani (stapes (stapes) ketinggian atau PORP (partial ossicular chain reconstructive prostesis)). Jika stapes juga rosak, prostesis dimasukkan di antara membran timpani dan pangkal stapes (kesan columella atau TORP (Total Ossicular Chain Reconstructive Prosthesis)). Untuk merapatkan kecacatan pada telinga tengah, membran timpani dilekatkan terus ke stapes yang diawet tanpa sekeping perantaraan. Dalam prosedur ini, gegendang telinga digerakkan ke dalam sedikit dan saiz rongga timpani mengecil.

Tympanoplasty jenis 4

Tympanoplasty jenis 5

Ia bermaksud fenestration ke arked bujur tanpa ketiadaan osikel dan tingkap bujur berparut. Teknik ini kini telah digantikan dengan apa yang dipanggil implan koklea, prostesis telinga dalam elektronik.

Apakah risiko tympanoplasty?

Selepas tympanoplasty, pelbagai komplikasi boleh berlaku akibat kecederaan pada struktur di telinga luar, tengah atau dalam, seperti:

 • Penembusan membran timpani diperbaharui
 • @ Anjakan atau kerosakan osikel yang diperbaharui atau penggantiannya
 • Perubahan deria rasa akibat kerosakan pada chorda tympani (saraf rasa yang melalui sebahagiannya melalui telinga tengah)
 • Lumpuh unilateral otot muka akibat kerosakan pada saraf muka (saraf yang bertanggungjawab untuk pergerakan otot muka) – dalam kes ini, pemulihan segera diperlukan.
 • Ringing di telinga (tinnitus)
 • Vertigo
 • Kesakitan
 • Intoleransi prostesis dalam kes penggantian gegendang telinga
 • Tiada peningkatan pendengaran atau kemerosotan pendengaran sehingga pekak. Atas sebab ini, tympanoplasty tidak dilakukan dalam kes pekak di telinga yang bertentangan dan dengan kehadiran kehilangan pendengaran sensorineural, serta timpanoplasti serentak kedua-dua telinga.

Apakah yang perlu saya pertimbangkan selepas tympanoplasty?