Jenis Penyakit Berjangkit

Sama ada di mata konjunktiva, di telinga telinga tengah atau dalam mulut gigi dan gusi - semuanya boleh dijangkiti. Terutama sekali hidung, tekak, tiub bronkus dan paru-paru sering terjejas: Dingin or selesema, bronkitis, sinusitis or radang paru-paru adalah penyakit terkenal - sama ada disebabkan oleh pneumokokus, SARS atau penyakit Legionnaires. Batuk kering Nasib baik jarang berlaku di Jerman, tetapi yang paling biasa penyakit berjangkit di seluruh dunia. The kelenjar tiroid and jantung juga tidak selamat dari jangkitan: di jantung, bahagian dalam atau luar kulit, yang injap jantung malah otot jantung boleh terjejas.

Penyakit berjangkit di seluruh badan

Ketika bergemuruh di perut and cirit-birit mengumumkan sendiri, terdapat pelbagai jenis bakteria and virus kemungkinan penyebabnya: Salmonella, norovirus, Helicobacter, Campylobacter hanya sebilangan besar patogen cirit-birit. Hepatitis virus menyerang hati, dipanggil hepatitis A, B, C virus, dan lain-lain, dan boleh menyebabkan berlakunya penyakit yang berlarutan.

Pundi kencing jangkitan berlaku pada wanita dan lelaki dengan alasan yang berbeza, dan jangkitan pada organ pembiakan berkisar dengan mudah diubati mycosis faraj, Untuk sifilis dan virus papilloma, kepada klamidia, yang sering membawa kepada kemandulan tanpa dapat dikesan.

Kulit juga terjejas

Pada kulit, kaki dan kulat kuku adalah penyakit biasa, dan herpes, ketuat and sirap disebabkan oleh virus.

Di samping itu, terdapat banyak penyakit kanak-kanak, semuanya disertai dengan ruam kulit:

  • demam scarlet
  • Campak
  • rubella
  • cacar

Penghantaran melalui luka gigitan

Adakah anda tahu bahawa gigitan manusia mempunyai risiko jangkitan yang lebih besar daripada gigitan anjing atau kucing? Ejen berjangkit boleh merosakkan besar otak dan periferal saraf - sama ada rabies or TBE virus, meningokokus or tetanus bacilli: Spektrum berkisar dari meningitis hingga sakit tidur, lumpuh hingga mati. Sesetengah penyakit berjangkit mempengaruhi pelbagai organ, seperti Lyme penyakit, HIV dan AIDS, Penyakit Reiter, atau anthrax.

Ticks menyebarkan patogen penyakit berjangkit

Di Jerman, kutu adalah pembawa dua patogen sekaligus: Lyme penyakit bakteria dan juga TBE virus. Sebelum meluangkan masa di kawasan luar yang luar biasa, anda harus mengetahui sama ada kutu yang dijangkiti diharapkan di sana.

Kanak-kanak berisiko

Semasa mengandung, jangkitan faraj, rubella and toksoplasmosis sangat berbahaya; mereka boleh membawa kepada keguguran atau kematian anak yang belum lahir. Banyak penyakit kanak-kanak seperti gondok atau rejan batuk Menunjukkan selesema-tanda seperti atau ruam seperti merah demam, campak, rubella or cacar air. Fakta bahawa penyakit ini disebut penyakit kanak-kanak tidak bermaksud bahawa orang dewasa juga tidak boleh jatuh sakit - selalunya lebih teruk dan komplikasi maut.