Typhoid: Punca, Gejala, Rawatan

Demam kepialu: Penerangan

Demam kepialu adalah penyakit cirit-birit teruk yang disebabkan oleh bakteria. Doktor membezakan antara demam kepialu (typhus abdominalis) dan penyakit seperti kepialu (demam paratyphoid). Setiap tahun, kira-kira 22 juta orang di seluruh dunia menghidap demam kepialu; jumlah kematian dianggarkan 200,000 setahun. Kanak-kanak berumur antara lima dan dua belas tahun paling kerap terjejas. Demam paratifoid dianggarkan menyebabkan 5.5 juta kes setahun.

Kes demam kepialu di Jerman, Austria dan Switzerland biasanya diperkenalkan oleh pelancong. Pada 2019, 86 kes tifoid dan 36 kes paratifoid telah didaftarkan di Jerman. Di Austria, jumlah kes tahunan adalah kurang daripada sepuluh, dan di Switzerland antara 20 dan 50.

Di ketiga-tiga negara, terdapat kewajipan untuk melaporkan demam kepialu atau paratifoid.

Demam kepialu: gejala

Gejala berikut mungkin berlaku dalam demam kepialu perut dan demam paratifoid:

Demam kepialu perut (typhus abdominalis).

Ia bermula dengan gejala tidak spesifik seperti rasa sakit umum, sakit kepala dan sakit pada anggota badan, serta sakit perut dan sembelit. Suhu badan naik perlahan-lahan. Jika tidak dirawat, demam tinggi antara 39°C dan 41°C boleh berkembang dalam masa dua hingga tiga hari. Demam boleh bertahan sehingga tiga minggu.

Demam kepialu penuh (dari minggu ke-3 penyakit) disertai dengan peningkatan gejala umum, batuk dan cirit-birit seperti pulpa kacang. Sakit otot dan (jarang) sakit sendi boleh ditambah.

Penyakit seperti kepialu (paratyphoid).

Sesiapa yang terselamat daripada jangkitan paratifoid adalah kebal selama kira-kira setahun. Walau bagaimanapun, jika individu yang terjejas terdedah kepada dos patogen yang tinggi, imuniti boleh hilang semula.

Demam kepialu: punca dan faktor risiko

Agen penyebab demam kepialu ialah salmonella. Typhoid abdominalis disebabkan oleh bakteria Salmonella enterica typhi dan paratyphoid disebabkan oleh Salmonella enterica paratyphi. Bakteria ini diedarkan ke seluruh dunia.

Masa antara jangkitan dan permulaan penyakit (tempoh inkubasi) adalah kira-kira 3 hingga 60 hari untuk typhoid abdominalis (biasanya lapan hingga 14 hari) dan kira-kira satu hingga 10 hari untuk demam paratifoid.

Demam kepialu: pemeriksaan dan diagnosis

Diagnosis demam kepialu bermula dengan temu bual untuk mendapatkan sejarah perubatan pesakit. Maklumat yang sangat penting untuk doktor adalah, sebagai contoh, perjalanan ke kawasan kepialu atau tinggal lebih lama di luar negara oleh pesakit.

Pada mulanya, demam kepialu dan paratifoid sering disalah anggap sebagai jangkitan seperti selesema. Sebagai pengembara pulang dari kawasan tropika, terdapat juga risiko kekeliruan dengan malaria dan penyakit tropika lain.

Apabila sumsum tulang diperiksa, demam kepialu atau paratifoid dapat dikesan walaupun penyakit itu telah sembuh.

Demam kepialu: rawatan

Masalah utama ialah kuman yang tahan semakin berkembang di kawasan kepialu, yang terhadapnya antibiotik biasa seperti kotrimoksazol atau amoksisilin tidak lagi berkesan. Oleh itu, pakar mengesyorkan menguji keberkesanan patogen terpencil sebelum rawatan.

Selain terapi antibiotik, pengambilan cecair yang mencukupi juga sangat penting: pesakit demam kepialu harus minum banyak cecair untuk mengimbangi kehilangan air. Imbangan elektrolit (garam darah) juga mesti dibawa semula ke keseimbangan.

Kebersihan juga dinasihatkan untuk mengelakkan jangkitan pada sentuhan.

Pada pesakit kepialu dengan batu karang, bakteria kepialu boleh mendap di dalam pundi hempedu. Dalam kes sedemikian, penyingkiran pundi hempedu mesti dipertimbangkan.

Demam kepialu: perjalanan penyakit dan prognosis

Dengan terapi awal dengan antibiotik, prognosis untuk demam kepialu dan paratifoid adalah sangat baik. Pampasan untuk kehilangan cecair yang besar juga menyumbang kepada pemulihan yang cepat. Kematian dalam pesakit yang dirawat adalah kurang daripada satu peratus.

Pada pesakit kepialu dengan batu karang, bakteria kepialu boleh mendap di dalam pundi hempedu. Dalam kes sedemikian, penyingkiran pundi hempedu mesti dipertimbangkan.

Demam kepialu: perjalanan penyakit dan prognosis

Dengan terapi awal dengan antibiotik, prognosis untuk demam kepialu dan paratifoid adalah sangat baik. Pampasan untuk kehilangan cecair yang besar juga menyumbang kepada pemulihan yang cepat. Kematian dalam pesakit yang dirawat adalah kurang daripada satu peratus.

Di samping itu, elakkan makanan mentah atau tidak cukup panas. Ini termasuk, sebagai contoh, salad daun dan delicatessen, makanan laut, buah-buahan atau jus yang tidak dikupas - ia boleh dicemari dengan patogen kepialu atau paratifoid. Adalah lebih baik untuk mematuhi peraturan: "Kupas, masak, atau lupakan!" – “Kupas, masak, atau lupakan!”.

Vaksinasi kepialu

Adalah mungkin untuk divaksinasi terhadap demam kepialu (typhus abdominalis) – tetapi tidak terhadap demam paratifoid – yang amat dinasihatkan sebelum melakukan perjalanan ke kawasan berisiko. Di satu pihak, vaksin yang tidak aktif tersedia, yang diberikan sebagai suntikan (sekali sahaja). Vaksin tifoid ini memberikan perlindungan selama kira-kira dua hingga tiga tahun.

Walau bagaimanapun, perkara berikut digunakan untuk kedua-dua jenis vaksinasi kepialu: mereka tidak memberikan perlindungan 100 peratus terhadap demam kepialu perut. Walaupun vaksinasi, anda masih boleh jatuh sakit. Walau bagaimanapun, perjalanan demam kepialu biasanya lebih ringan berbanding tanpa vaksinasi.

Baca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Pemvaksinan Typhoid.