Kesalahan biasa semasa pelaksanaan | Kekejangan perut

Kesalahan biasa semasa pelaksanaan

Berhati-hatilah untuk mengelakkan kesalahan biasa berikut:

  • Kaki tidak boleh dilekatkan, walaupun kebanyakan kecergasan peralatan membenarkannya dan mengarahkan banyak pelatih kecergasan. Dengan membetulkan kaki dengan cara ini, tidak lagi lurus otot perut yang berfungsi, tetapi otot lumbal pinggul (M. illiopsoas). Secara umum, lebih baik tidak digunakan kecergasan peralatan untuk latihan ini, kerana kumpulan otot lain selalu dilatih.
  • Sekiranya latihan ini terlalu berat untuk anda, anda tidak boleh mengangkat seluruh bahagian atas badan, cukup untuk mengangkat bahagian atas badan hanya sedikit pada mulanya dan meningkat secara beransur-ansur - anda tidak boleh berlebihan pada mulanya. - Perhatian khusus harus diambil lordosis kusyen. Bantal ini direka bentuk untuk bentuk belakang yang ideal.

Walau bagaimanapun, jika ruang tulang belakang tidak betul diletakkan, mereka tidak menyokong bahagian belakang, tetapi merosakkannya. Anda boleh menggantikan lordosis bantal dengan tuala yang digulung. - Ramai atlet mengambil kepala dalam leher ketika melakukan pergerakan, yang bermaksud bahawa mereka melebar leher ke belakang. Walau bagaimanapun, ini sering menyebabkan ketegangan pada leher kawasan otot.

Perancangan latihan: Berapa banyak ayat yang harus anda buat

Mengikut kaedah latihan yang paling biasa, set klasik 3 × 15 crunches dilakukan - iaitu masing-masing tiga runut 15 crunches. Tetapi kerana anda berlatih dengan berat badan anda sendiri dan ingin meregangkan otot anda ke tahap tertentu, anda boleh meneruskan latihan dengan yakin sehingga anda letih, iaitu sehingga anda tidak dapat melakukannya lagi.

Penilaian kesihatan latihan

. Crunch perut adalah latihan yang bebas risiko pada individu yang sihat dan dapat dilakukan dengan yakin walaupun atlet sudah kembali kesakitan or sakit otot. Seperti yang telah disebutkan, Crunch perut menguatkan otot perut dan dengan itu memberikan sumbangan yang besar kepada tegak dan sihat tulang belakang. Jadi sudah semestinya kesihatan-berpromosi untuk melatih kumpulan otot ini dengan kerap.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa fizikal dan kesihatan keadaan di mana latihan tidak boleh dilakukan. Ini termasuk:

  • Kehamilan dari trimester ke-3 (bulan ke-7),
  • Cakera tergelincir,
  • Hernia inguinal dan
  • Sekiranya dilarang oleh doktor.