Gejala Gout Khas

Sebelum yang pertama gout serangan berlaku dan penyakit ini ditemui, penyakit gout sering wujud selama bertahun-tahun. Fasa di mana asid urik tahap terus meningkat secara perlahan tetapi tanpa gejala disebut fasa asimtomatik. Biasa gout gejala tidak dapat dilihat sehingga tahapnya mencapai tahap kritikal dan a serangan gout berlaku.

Sakit di jari kaki

Apabila seorang gout serangan berlaku, biasanya ada yang teruk kesakitan. Sambungan pada jari kaki terutamanya sering terkena (podagra). Sebagai tambahan kepada kesakitan, sendi mungkin berwarna kemerah-merahan dan sangat bengkak dan terlalu panas. Ia juga sangat sensitif terhadap sentuhan. Dalam beberapa kes, mereka yang terjejas hanya dapat berjalan di tumit mereka, sehingga berjalan lemah.

Selain sendi jari kaki, sebuah serangan gout juga boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada ibu jari sendi, sendi lutut, buku lali sendi dan sendi di kaki pertengahan. Jika keadaan tidak dilayan dengan betul dan penyesuaian gaya hidup dibuat, kronik kesakitan boleh menghasilkan.

Asid urik disimpan di sendi

Pada gout, kesakitan disebabkan oleh asid urik kristal yang disimpan di dalam badan. Sebaiknya, ini berlaku di kulit, sendi, tendon, telinga rawan, dan bursae. Sebagai hasil dari simpanan, radang sendi yang menyakitkan dapat berkembang.

Sekiranya keradangan tidak dirawat, kerosakan kronik pada sendi boleh berlaku dalam jangka masa panjang. Kerosakan pada organ lain, seperti buah pinggang, juga mungkin berlaku. The asid urik kristal juga disimpan di sini dan lama-kelamaan dapat membawa kepada buah pinggang batu dan, dalam keadaan terburuk, mengalami kegagalan fungsi buah pinggang.

Deposit kristal kadang-kadang menyebabkan nodul yang kelihatan terbentuk. Ini dipanggil tophi gouty. Namun, tophi hanya terbentuk apabila terdapat gumpalan kristal yang besar. Pilihan rawatan hari ini bermaksud bahawa ini jarang berlaku - selalunya ketika gout tidak dirawat.

Kursus kronik

Yang pertama serangan gout biasanya menjadi kejutan sepenuhnya kepada mereka yang terjejas. Selalunya, ini adalah orang sihat yang tidak tahu apa-apa tentang mereka keadaan. Akut serangan gout boleh bertahan dari beberapa jam hingga beberapa hari. Setelah simptom reda, serangan gout biasanya diikuti dengan fasa bebas gejala yang lebih lama.

Jika tidak terapi namun, serangan gout mungkin berulang. Dalam kebanyakan kes, gejala bertambah buruk dari masa ke masa. Secara konkrit, ini bermaksud bahawa serangan berlaku pada selang waktu yang lebih pendek, bertahan lebih lama dan juga boleh merebak ke sendi lain.

Sekiranya penyakit ini berlangsung secara kronik, komplikasi serius juga dapat terjadi. Ini termasuk, sebagai contoh:

  • Kesakitan berterusan
  • Keradangan kronik pada sendi
  • Kecacatan sendi
  • Radang kandung lendir
  • Buah pinggang batu, kelemahan buah pinggang dan kegagalan buah pinggang.

Walau bagaimanapun, gout kronik agak jarang berlaku. Ia berkembang hanya jika penyakit ini tidak dirawat atau tidak dirawat dengan baik.

Diagnosis gout

Berdasarkan simptom-simptom yang biasa, doktor sering dapat membuat diagnosis disyaki penyakit gout. A darah ujian kemudian dapat menentukan tahap asid urik semasa dalam darah. Namun, ini tidak semestinya ditinggikan sekiranya berlaku serangan gout. Oleh itu, pengukuran nilai secara berkala lebih bermakna daripada ujian satu kali.

Sebagai tambahan kepada a darah ujian, sampel air kencing juga dapat memberikan maklumat lanjut. Ini kerana sementara kadar asid urik di darah biasanya meningkat pada gout, mereka lebih rendah daripada biasa dalam air kencing.

Tusukan sendi dan sinar-x

Sekiranya masih ada keraguan selepas ujian darah sama ada pesakit benar-benar mengalami gout, sendi tusuk diikuti dengan pemeriksaan terhadap cecair sinovial dapat memberikan hasil yang tidak jelas. Di bawah mikroskop, kristal asid urik dalam cecair dapat dilihat dengan jelas.

An Sinar X pemeriksaan, sebaliknya, tidak masuk akal pada peringkat awal penyakit ini. Namun, jika penyakit ini telah berkembang ke tahap lanjut, an Sinar X boleh membantu diagnosis. Ini kerana perubahan yang dapat dilihat pada sendi pada masa itu sudah sering berlaku.