Tanda-tanda khas angina pectoris | Angina pectoris

Tanda-tanda khas angina pectoris

Tanda-tanda pertama dari angina pectoris biasanya kelihatan semasa aktiviti fizikal atau tekanan psikologi. Dalam situasi seperti itu, permintaan oksigen badan meningkat. Akibatnya, jantung harus melakukan kerja pam yang meningkat, yang seterusnya memerlukan yang lebih baik darah bekalan ke jantung.

Walau bagaimanapun, meningkat darah bekalan ke jantung otot tidak mungkin disebabkan oleh koronari arteri penyakit, yang menyebabkan kekurangan oksigen ke jantung. Ini menyebabkan tikaman tiba-tiba atau kusam kesakitan dalam dada kawasan. Biasanya, rasa sesak yang kuat di dada berlaku pada masa yang sama, yang menyebabkan tambahan bernafas kesukaran.

Sekiranya penyakit jantung koronari bertambah buruk, angina serangan pectoris berlaku pada tahap tekanan yang lebih rendah. Pada tahap yang sangat teruk, gejala juga boleh berlaku ketika rehat. Peningkatan dalam kesakitan dan sesak pada setiap serangan juga menunjukkan bahawa penyakit ini sedang berkembang. Sekiranya gejala tidak berubah dari masa ke masa, ini cenderung menunjukkan stabil angina pectoris, di mana penyakit ini tidak berkembang.

Punca angina pectoris

angina pectoris (sakit dada) adalah gejala utama penyakit jantung koronari (PJK), penyakit di mana arteri koronari menjadi semakin tersumbat dan menjadi sempit kerana arteriosclerosis (kalsifikasi arteri). Penyempitan ini menghadkan darah mengalir ke jantung dan dipanggil stenosis koronari. Kerana aliran darah yang lebih buruk, terdapat ketidakcocokan antara permintaan oksigen jantung dan bekalan oksigen, fakta ini disebut kekurangan koronari.

Berikut ini, anda akan mendapat gambaran keseluruhan faktor utama angina pectoris, yang kemudian akan dibincangkan dengan lebih terperinci. - Arteriosklerosis dan peningkatan kadar lipid darah

 • tekanan
 • Tekanan darah tinggi
 • Punca psikosomatik
 • Sejuk sebagai faktor risiko
 • Sebab-sebab lain yang mungkin

Punca angina pectoris Oleh itu arteriosclerosis. Dalam kes arteriosclerosis, faktor risiko yang dinyatakan di bawah membawa kepada kerosakan pada endothelium, yang merupakan lapisan paling dalam yang melapisi dinding arteri.

Kerosakan endotel mengubah sifat dinding arteri: komponen darah kini dapat melekat dengan lebih mudah ke dinding pembuluh darah. Sebagai tambahan, zat messenger dilepaskan yang memediasi keradangan dan pertumbuhan tisu. Ini membawa kepada proses keradangan dan pertumbuhan tisu di dinding arteri.

Di samping itu, jenis dan lemak sel yang berlainan disimpan di dinding kapal yang terjejas. Pemendapan tersebut disebut "berlemak berlemak" dan belum menyebabkan vasokonstriksi yang ketara. Selama bertahun-tahun, deposit menjadi lebih besar dan lebih besar dan dimasukkan ke dalam dinding kapal di bawah penutup sel.

Diameter arteri kini jauh lebih kecil, dan kapal yang terjejas tidak dapat mengembang jika perlu. Sekiranya terdapat permintaan oksigen yang meningkat, seperti yang berlaku semasa latihan fizikal, jantung menerima oksigen terlalu sedikit kerana peredaran darah yang buruk, yang menampakkan dirinya sebagai angina pectoris. Faktor risiko untuk arteriosklerosis sangat sesuai dengan risiko angina pectoris.

Utama penyebab arteriosklerosis tahap lipid darah tinggi, hipertensi arteri, kencing manis melitus, rokok dan umur di atas 45 tahun untuk lelaki dan 55 tahun untuk wanita. Faktor risiko lain untuk kalsifikasi arteri adalah kurang bersenam, berat badan berlebihan dan gangguan metabolik peraturan lemak dan gula. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: AtheromatoseStress adalah faktor risiko yang sangat tinggi untuk semua jenis penyakit jantung.

Sama ada tekanan mempunyai sebab fizikal atau psikologi, ia mempunyai kesan yang sama negatif terhadap sistem kardiovaskular. Hormon kortisol, yang dikeluarkan lebih kerap di bawah tekanan, menyebabkan peningkatan pengeluaran molekul yang merosakkan vaskular. Oleh itu, kortisol menyebabkan peningkatan pemendapan lemak di dinding kapal.

Dari masa ke masa, deposit berkembang menjadi plak dan kalsifikasi yang mengekang kapal. Sekiranya pemendapan sedemikian berlaku di arteri koronari, dengan cepat boleh menyebabkan kekurangan otot jantung di belakang mereka, menyebabkan gejala angina pectoris. Yang tinggi tekanan darah bertanggungjawab untuk perkembangan penyakit kardiovaskular pada banyak pesakit.

Ia akan menyebabkan aliran darah lebih cepat di kapal, di mana daya yang lebih besar bertindak pada dinding kapal, yang mendorong pengembangan plak arteriosklerotik. Di samping itu, meningkat tekanan darah menyebabkan banyak pergolakan kecil dalam aliran darah, yang seterusnya bermaksud daya yang lebih besar bertindak di dinding kapal. Sebaliknya, pergolakan ini boleh menyebabkan sel-sel dari darah menetap di plak.

Ini menjadikan kalsifikasi yang menyempitkan pada dinding kapal lebih besar. Semakin banyak plak di arteri koronari, semakin teruk peredaran darah, yang boleh menyebabkan angina pectoris. Penyebab psikosomatik adalah faktor psikologi yang mempunyai pengaruh terhadap perkembangan penyakit fizikal (= somatik).

Tekanan psikologi memainkan peranan utama dalam angina pectoris. Ini membawa kepada pelepasan hormon stres kortisol, yang mempercepat pengeluaran bahan yang merosakkan vaskular. Bahan berbahaya ini menyebabkan peningkatan pembentukan plak di koronari kapal, yang mendorong perkembangan angina pectoris.

Sebaliknya, penyakit jantung (somatik = penyakit fizikal) juga boleh mempengaruhi jiwa. Oleh itu, serangan angina pectoris sering mencetuskan rasa takut dan panik pada mereka yang terjejas. Ketakutan ini juga termasuk dalam istilah ini psikosomatik, ketika jiwa dan badan saling berinteraksi.

Selsema adalah faktor risiko utama berlakunya serangan angina pectoris, terutama pada musim sejuk. Oleh kerana suhu rendah, saluran darah pada permukaan kulit berkontraksi. Mekanisme ini dirancang untuk membawa kepanasan sesedikit mungkin ke permukaan.

Walau bagaimanapun, pengecutan saluran darah menyebabkan peningkatan daya tahan pada saluran ini. Jantung harus mengepam daya tahan ini dan oleh itu meningkat tekanan darah. Untuk mengekalkan tekanan darah yang lebih tinggi, jantung harus bekerja lebih keras, yang seterusnya memerlukan bekalan darah yang lebih baik ke otot jantung.

Oleh kerana penyempitan arteri koronari, peningkatan aliran darah tidak mungkin, yang mengakibatkan pengurangan bekalan darah ke tisu jantung. Ini menyebabkan gejala angina pectoris. Angina pectoris dibahagikan kepada bentuk berikut: Terdapat juga tahap keparahan yang berbeza (klasifikasi CCS CanadianCardiovascularsociety):

 • Angina pectoris stabil
 • Angina pectoris tidak stabil
 • Angina prinzmetal
 • Angina dekubitus
 • Bentuk lain seperti angina tekanan atau angina pra-infark
 • 0: angina pectoris senyap, bukan secara kebetulan
 • 1: Gejala AP hanya berlaku semasa latihan fizikal yang paling teruk (salji menyekop, berkebun berat)
 • 2: Gejala AP berlaku dengan mudah semasa aktiviti fizikal normal hingga berat (mis

pendakian tangga dengan pantas)

 • 3: Gejala AP lebih ketara semasa aktiviti fizikal normal
 • 4: Gejala AP walaupun pada sedikit aktiviti fizikal (mis. Sakit teruk walaupun ketika berpakaian) atau ketika rehat fizikal

Pada angina pectoris yang stabil, 90% daripada semua kes disebabkan oleh penyempitan sekurang-kurangnya salah satu arteri koronari. Ini dicirikan oleh kenyataan bahawa gejala selalu timbul pada ketegangan yang sama dan selalu reda dengan penanggulangan yang sama. Penanggulangannya meliputi rehat fizikal dan pengambilan ubat.

Angina pectoris yang tidak stabil adalah pertama-tama angina pectoris yang baru berlaku atau sebarang perubahan gejala angina pectoris yang stabil. Sekiranya kejang berlaku, misalnya, walaupun pada tahap senaman yang rendah atau pada waktu rehat, atau jika kejang berlaku lebih kerap, atau jika kesakitan berterusan walaupun mengambil ubat, ini disebut angina pectoris yang tidak stabil. Ini biasanya disebabkan oleh penyempitan beberapa saluran koronari atau penyempitan kapal koronari yang lebih besar (sering disebut stenosis batang utama sisi kiri).

Angina pectoris yang tidak stabil membawa risiko yang sangat tinggi serangan jantung. Oleh itu, pesakit dengan angina pectoris yang tidak stabil mesti segera mendapatkan rawatan perubatan. Angina Prinzmetal (angina pectoris) mendapat namanya dari penghulu pertamanya Myron Prinzmetal (1908 - 1987).

Dia menggambarkan penyakit ini untuk pertama kalinya pada tahun 1959 sebagai bentuk khas angina pectoris. Dalam kes ini, jantung tidak kurang dibekalkan dengan oksigen kerana penyempitan, tetapi disebabkan oleh apa yang disebut vasospasme. Ini adalah kekejangan satu atau lebih kapal koronari, yang menyebabkan penyempitan kapal.

Punca kejang masih tidak jelas. Hubungan dengan parasimpatis sistem saraf disyaki. Ini adalah bahagian vegetatif (sukarela) sistem saraf, yang bertanggungjawab untuk semua perkara seperti pencernaan (sistem saraf parasimpatetik) atau melarikan diri refleks (sistem saraf bersimpati).

Prinzmetal angina berlaku secara bebas daripada tekanan. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar terjadi pada awal pagi, kerana parasimpatis sistem saraf paling aktif pada masa ini. Lazimnya angina Prinzmetal berlaku seawal dekad ke-3 hingga ke-4 kehidupan.

Seperti bentuk angina pectoris yang lain, ia boleh mencetuskan a serangan jantung. Bentuk angina pectoris ini berlaku terutamanya pada waktu malam atau setelah berbaring untuk waktu yang lama. Ia adalah bentuk angina pectoris yang tidak stabil.

Semasa berbaring, terdapat peningkatan aliran balik darah vena ke jantung. Sekiranya sel-sel otot jantung sebelumnya telah rosak, ini adalah pencetus untuk angina dekubitus/ nocturna. Kadang-kadang seseorang mendengar atau membaca nama lain untuk angina pectoris.

Walau bagaimanapun, nama-nama ini hanya sinonim atau istilah lain untuk bentuk angina pectoris yang dijelaskan di atas. Contohnya, angina stres hanyalah gambaran mengenai fakta bahawa angina pectoris hanya berlaku dalam keadaan tertekan. (iaitu tahap keparahan sekurang-kurangnya 1) Angina pra-infark juga lebih kerap disebut. Ini menggambarkan angina pectoris yang berlaku sebelum a serangan jantung dan oleh itu berkemungkinan menyebabkannya. Angina pectoris tahan terapi menerangkan bentuk angina pectoris yang tidak stabil yang sukar atau mustahil untuk diubati.