Gejala khas pada minggu ke-5 kehamilan | 5. minggu kehamilan

Gejala khas pada minggu ke-5 kehamilan

Sejumlah gejala boleh berlaku semasa awal kehamilan. Ini termasuk, antara lain:

  • Muntah / loya
  • Keletihan
  • Ketegangan payudara / perubahan warna puting
  • Perubahan emosi

Semasa awal kehamilan loya adalah masalah biasa wanita hamil. Bahkan ada istilah teknikal untuk sakit pagi, iaitu hiperemesis atau emesis gravidarum.

Muntah juga merupakan sebahagian dari sakit pagi dan berlaku lebih kerap sehingga minggu ke-14 pada mengandung. Selalunya tiada rawatan yang diperlukan. Walau bagaimanapun, sekiranya loya berterusan, ada pilihan terapi ubat atau kemungkinan pemberian infus untuk pengambilan cecair yang mencukupi.

Kejadian serentak dengan spotting dan loya tidak perlu menjadi perhatian sendiri. Kedua-dua gejala tidak semestinya berkaitan. Sekiranya gejala umum seperti demam atau teruk sakit perut masih berlaku, bagaimanapun, jangkitan mungkin tersembunyi di sebalik gejala.

Sakit kepala adalah gejala yang sangat biasa dan tidak spesifik. Ramai wanita juga mengadu sakit kepala semasa awal kehamilan. Punca yang nyata jarang dapat dikenal pasti.

Dalam kebanyakan kes, perubahan hormon adalah penyebab sakit kepala. Sakit kepala dalam kombinasi dengan spotting tidak menunjukkan sebab tertentu. Gabungan gejala ini juga tidak spesifik dan biasanya tidak berbahaya. Oleh kerana mekanisme penyesuaian hormon, aduan seperti ini dapat terjadi pada awal mengandung.

Bercakap pada minggu ke-5 kehamilan

Bercak ketika awal kehamilan boleh mempunyai pelbagai sebab. Mereka harus selalu dijelaskan oleh doktor, tetapi tidak semestinya menjadi perhatian. Sebab biasa untuk melihat sedikit awal mengandung ialah regangan mekanikal pada serviks, yang sangat baik dibekalkan darah, melalui hubungan seksual.

Satu lagi kemungkinan penyebab bintik pada minggu kelima kehamilan adalah kista. Jangkitan faraj, seperti biasa mycosis faraj, juga boleh menyebabkan bercak. Jangkitan bakteria uterus or ovari berbahaya untuk kehamilan dan oleh itu perlu dirawat dengan cepat.

Gejala lain seperti demam or sakit perut menunjukkan jangkitan. Spotting juga mungkin hasil dari a keguguran yang bermula atau sudah berlaku. Keguguran adalah perkara biasa pada tiga bulan pertama kehamilan.

Pelepasan di SSW ke-5 - adakah itu berbahaya?

Keputihan juga cukup semula jadi semasa mengandung dan tidak menjadi perhatian. Semasa kehamilan, pelepasan meningkat pada banyak wanita. Ini disebabkan oleh penyesuaian hormon badan terhadap kehamilan.

Pelepasan secara semula jadi mengekalkan konsistensi normalnya dan tidak mengubahnya bau. Normal adalah agak cair, tidak berbau dan pelepasan tidak berwarna. Keputihan juga diinginkan semasa kehamilan kerana melindungi anak daripada jangkitan yang meningkat.

Sekiranya gatal, kesakitan di kawasan kemaluan atau gejala umum seperti demam berlaku dan pembuangan berlaku tidak menyenangkan bau atau konsistensi cheesy, jangkitan disyaki. Warna pelepasan kekuningan atau kehijauan juga boleh menunjukkan jangkitan. Terutama jika pasangan seksual berubah, penyakit kelamin juga dapat dipertimbangkan. Dalam keadaan seperti ini, pembuangan harus dijelaskan oleh doktor secepat mungkin, kerana jangkitan boleh membahayakan bukan sahaja ibu tetapi juga anak yang belum lahir.