Gejala khas neurodermatitis pada bayi | Anda boleh mengenali neurodermatitis dengan gejala ini

Gejala khas neurodermatitis pada bayi

Malah bayi dan bayi kecil sudah boleh terkena neurodermatitis. Terutama anak-anak yang ibu atau ayahnya neurodermatitis penghidapnya mempunyai risiko penyakit yang meningkat. Pada usia ini neurodermatitis biasanya menampakkan diri terlebih dahulu dengan penampilan kerak susu.

Ini adalah kerak coklat-kuning yang terbentuk terutamanya di kulit kepala. Kemudian, biasanya ketika anak-anak berumur lebih dari tiga bulan, menangis ekzema dan papula berkembang di pipi dan batang badan. The perubahan kulit gatal sangat teruk dan bayi cuba melegakan gatal dengan menggaru.

Menggaru, bagaimanapun, mewujudkan lingkaran setan: menggaru merosakkan kulit lebih jauh dan, secara paradoks, tubuh melepaskan sejumlah besar bahan messenger (histamin) yang menyebabkan gatal. Oleh kerana rasa gatal yang berterusan dan menyakitkan, bayi tidak dapat tidur dengan nyenyak dan banyak menangis - ujian kekuatan untuk ibu bapa dan anak. Pada kanak-kanak yang lebih tua dari usia dua tahun, bahagian belakang tangan, selekoh (siku, berlubang lututdan lipatan badan terjejas terutamanya oleh perubahan kulit.

Kulit cenderung menebal di seluruh permukaan (lichenification). Kawasan kulit kemerahan, bersisik dan kulit kering dan menggaru berterusan semuanya boleh menjadi petunjuk adanya neurodermatitis. Dalam kes seperti itu, ibu bapa harus mengunjungi pakar pediatrik dengan bayi mereka dan gejala-gejalanya dapat dijelaskan.

Kerak susu secara khas adalah gejala neurodermatitis pertama pada bayi dan terbentuk dalam tiga bulan pertama kehidupan. Kerak susu boleh sembuh secara spontan dengan sendirinya atau menjadi kronik dalam bentuk neurodermatitis. Nama "kerak susu" berasal dari kenyataan bahawa warnanya menyerupai susu yang dibakar.

Kerak kekuningan-kekuningan terbentuk pada wajah dan kulit kepala anak yang berbulu. Selekoh lengan dan kaki juga boleh terkena kerak susu. Gejala khas kerak susu adalah gatal yang teruk, yang boleh menjejaskan kesejahteraan bayi.

Kerak tidak boleh dikeluarkan, kerana ini meningkatkan risiko luka kulit kecil dijangkiti. Tetapi topi buaian tidak selalu menjadi indikasi neurodermatitis. Dalam banyak kes terdapat juga penyebab lain yang tidak berbahaya di belakangnya, misalnya pembentukan sebum yang berlebihan pada kulit kepala (kepala gneiss). Ketua gneiss kelihatan sangat mirip dengan kerak susu dan kedua-dua gejala hampir tidak dapat dibezakan oleh orang awam. Seorang pakar pediatrik dapat mendiagnosis kerak susu dan merawat gatal yang menjengkelkan dengan melegakan salap dan krim.

Gejala khas neurodermatitis pada orang dewasa

Gejala neurodermatitis sangat bervariasi dan berubah dalam perjalanan hidup, di mana keparahan penyakit biasanya menurun seiring bertambahnya usia. Dalam banyak kes, simptomnya berakhir sebelum akil baligh dan orang-orang yang terlibat tidak lagi mempunyai aduan. Walaupun begitu, kekambuhan baru boleh berlaku dari semasa ke semasa.

Selanjutnya, ada kemungkinan bahawa neurodermatitis hanya muncul pada masa dewasa. Antara gejala neurodermatitis pada orang dewasa adalah keradangan khas perubahan kulit, yang biasanya kurang jelas daripada pada kanak-kanak. The ekzema berkembang secara klasik terutamanya pada wajah di sekitar mata dan mulut.

Ekzema juga berlaku pada leher dan di kawasan leher. Kulit juga meradang di selekoh siku, lubang lutut dan tangan. Secara umum, bagaimanapun, mana-mana bahagian badan boleh terkena ekzema.

Kawasan kulit yang meradang kemerahan, kering dan sangat gatal. Kulit juga cenderung menebal (lichenification). Gejala lain adalah papula dan nodul kecil.