Ubat melawan selesema

Pengenalan

Influenza disebabkan oleh selesema virus sering disertai dengan perasaan sakit yang ketara. Tinggi demam, kelalaian, sakit kepala dan sakit anggota badan serta penglibatan anggota badan saluran pernafasan berlaku secara tiba-tiba. Walaupun peningkatan suhu badan menurun lagi setelah dua hingga tiga hari, gejala yang tinggal secara beransur-ansur mereda setelah dua hingga empat hari lagi.

Di samping itu, perasaan sakit berterusan untuk masa yang lebih lama. Tidak dalam semua kes, gejala-gejala tersebut sama-sama disebut dan boleh disalahtafsirkan. Otitis media adalah biasa selesema simptom pada kanak-kanak.

Memandangkan gejala yang ketara, fokusnya adalah untuk mengurangkannya. Dalam dua hari pertama selepas bermulanya penyakit dan terbukti mempengaruhi virus, yang disebut sebagai perencat neuraminidase boleh diambil. Namun, kerana kesannya kontroversial, disarankan agar gejala individu dirawat dengan ubat.

Definisi - Kumpulan bahan aktif

Ubat-ubatan berikut untuk influenza mungkin antara yang paling terkenal:

  • Vetch medinait®
  • Boxagrippal®
  • Grippostad®
  • Meditonsin
  • Neo Angin®
  • Mucoangin®
  • Lemocin®

Ibuprofen

Ibuprofen® diklasifikasikan sebagai ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan tergolong dalam kumpulan analgesik bukan opioid. Selain itu kesakitan-mengurangkan kesan, menghalang peradangan dan juga mempunyai demam-mengurangkan kesan. Cyclooxygenases adalah enzim tugasnya adalah pengeluaran prostaglandin (ini milik eicosanoids).

Ini menimbulkan reaksi keradangan. Ibuprofen® campur tangan dalam proses ini dengan menghalang siklooksigenase. Ibuprofen® boleh didapati hingga dos 400 mg di farmasi tanpa preskripsi dan boleh diambil dalam bentuk pepejal atau cair.

Komponen anti-radang hanya boleh dijangkakan dari dos harian 2400 mg. Maklumat lebih terperinci boleh didapati di: Ibuprofen®. Ibuprofen® digunakan terutamanya dalam rawatan ringan hingga sederhana kesakitan. Kawasan aplikasi merangkumi rheumatoid artritis, sakit kepala, sakit gigi dan gangguan muskuloskeletal.

Ibuprofen® juga boleh diambil dalam konteks selesema-seperti keluhan seperti sakit kepala dan sakit anggota badan serta mengurangkan demam. Ibuprofen® tidak boleh diambil sekiranya terdapat intoleransi yang diketahui terhadap bahan aktif itu sendiri atau NSAID lain. Sekiranya pendarahan atau bisul pernah terjadi di saluran gastrointestinal pada masa lalu, Ibuprofen® tidak boleh diambil.

Perkara yang sama berlaku untuk pendarahan yang masih aktif, yang diketahui hati dan buah pinggang penyakit dan gangguan fungsi yang teruk dari jantung. Orang yang berumur di bawah 15 tahun tidak boleh dirawat dengan Ibuprofen®. Oleh kerana kesan sampingannya pada saluran gastrointestinal, Ibuprofen® hanya sesuai untuk penggunaan jangka panjang dalam kombinasi dengan asid gastrik perencat.

Cirit-birit dan loya, masalah pencernaan dan perut kesakitan adalah antara kesan sampingan yang paling biasa. Sakit kepala dan gangguan visual kurang kerap berlaku. Dalam kombinasi dengan antikoagulan, seperti Marcumar, terdapat peningkatan risiko pendarahan, kerana Ibuprofen® sendiri juga mengatasi pembekuan.

Apabila ASA diambil secara terapeutik, darah-kesan penipisan dapat dikurangkan. Dadah dengan sedikit variasi dos juga boleh berinteraksi. Ini termasuk litium dan digoxin, Sebagai contoh.

Mengambil alkohol dan Ibuprofen® pada masa yang sama boleh menyebabkan kesan dan interaksi sampingan yang teruk. Maklumat lebih terperinci boleh didapati di: Ibuprofen dan alkohol. Ipuprofen® boleh diambil sehingga sepertiga terakhir mengandung. Ibuprofen® sesuai untuk menghilangkan gejala semasa tempoh penyusuan.