Dadah yang merangsang metabolisme | Merangsang metabolisme

Dadah yang merangsang metabolisme

Pelbagai persediaan dan ubat-ubatan tertentu untuk dirangsang metabolisme lemak terdapat di farmasi dan kedai ubat. Sebahagian daripada mereka berjanji untuk mengikat lemak berlebihan dan kemudian mengeluarkannya. Yang lain mencapai ketepuan yang cepat dan peningkatan dalam metabolisme lemak melalui kandungan protein yang tinggi.

Jelas bahawa ubat-ubatan tersebut sahaja tidak mendorong kepada metabolisme dan kehilangan berat badan, tetapi ini hanya dapat dilakukan dalam jangka panjang dengan gaya hidup sihat yang disesuaikan. Selain langkah semula jadi, metabolisme juga dapat dirangsang dengan ubat dari farmasi. Cara sedemikian harus selalu dilihat sebagai sokongan kepada pemakanan yang seimbang, namun dapat menunjukkan kesan yang jelas dengan metabolisme yang memberangsangkan.

Makanan tambahan boleh dibeli dari farmasi untuk mengisi jurang di diet. Lebih baik menutup jurang ini dengan memilih makanan yang tepat. Campuran teh atau kapsul pekat tertentu boleh didapati di farmasi.

Selain itu, terdapat sejumlah produk yang mengandung bahan sintetik tertentu dan bertujuan untuk merangsang metabolisme. L-tirosin, misalnya, dijual sebagai serbuk atau kapsul dan bertujuan untuk merangsang metabolisme dalam jangka pendek. Pelbagai makanan tambahan seperti Almased® atau Formoline juga terdapat di farmasi.

Ini terutamanya bertujuan untuk kehilangan berat badan dan mempunyai komposisi khusus yang bertujuan untuk merangsang metabolisme dan mengawal pengambilan kalori. Ubat homeopati juga menjanjikan peningkatan metabolisme. Pelbagai Garam Schüßler dikatakan memberi kesan positif ke atasnya. Ini termasuk nombor 9 (Natrium Fosforikum) dan nombor 10 (Natrium Sulfurikum), yang mempunyai kesan pencernaan. Nombor 15 (Kalium Iodate) melegakan keradangan pada perut kawasan dan nombor 22 (Kalsium Carboicum) memberi tubuh lebih banyak tenaga untuk menjalankan metabolisme yang lebih berkesan.

Merangsang metabolisme sekiranya berlaku hipotiroidisme

Kelenjar tiroid fungsi adalah faktor utama dalam pengaturan metabolisme. The hormon dihasilkan oleh kelenjar tiroid merangsang metabolisme dengan pelbagai cara. Dalam kes hipotiroidisme, kesan ini hilang.

Terdapat kedua-dua kongenital hipotiroidisme and memperoleh hipotiroidisme. Metabolisme kemudian perlahan, anda bertambah berat badan dan merasa lembik. Di sini menjadi sangat sukar bagi mereka yang terjejas untuk mengekalkan berat badan. Oleh itu, seseorang harus merangsang metabolisme dengan cara yang berbeza dalam kes hipotiroidisme.

Perkara yang paling penting adalah menggantikan yang hilang hormon dengan mengambil tablet. L-tiroksin digunakan untuk tujuan ini. Ini mesti diresepkan oleh doktor setelah pemeriksaan menyeluruh dan diambil mengikut jadual yang tepat.

Ini dapat merangsang metabolisme sedemikian rupa sehingga tidak ada gejala yang dapat dilihat. Dalam beberapa kes, masalah dengan hipotiroidisme disebabkan oleh yang ketara yodium kekurangan. Oleh itu, penting untuk mengambil cukup yodium dengan makanan sebagai profilaksis.

Ikan sangat sesuai untuk ini. Sebagai tambahan untuk menambah hormon dalam kes hipotiroidisme, semua langkah lain yang merangsang metabolisme juga masuk akal. Ini termasuk merangsang diet dan aktiviti sukan biasa dan sederhana. Oleh itu, walaupun dalam kes hipotiroidisme, metabolisme dapat dirangsang ke tahap yang mencukupi.