Ujian Alpha-1-Antitrypsin

Apakah ujian antitrypsin alpha-1?

Alpha-1-antitrypsin adalah kompleks protein (protein) yang diperlukan untuk pencernaan yang lain protein di dalam usus. Alpha-1-antitrypsin juga terdapat di darah, di mana ia menghalang sel-sel tubuh sendiri daripada dicerna. Penyakit serius berlaku apabila alpha-1-antitrypsin tahap terlalu tinggi atau terlalu rendah. Oleh itu, ujian alpha-1-antitrypsin bertujuan untuk menentukan umum jumlah protein. Kedua-duanya darah orang yang terkena dan jumlah alpha-1-antitrypsin dalam tinja dapat diuji.

Petunjuk untuk ujian

Petunjuk untuk ujian alpha-1-antitrypsin adalah kecurigaan tahap alpha-1-antitrypsin yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Kekurangan Alpha-1-antitrypsin mengakibatkan penyakit yang teruk, yang terutama disebabkan oleh pembentukan cacat pada hati. Ini mengakibatkan kerosakan pada paru-paru dan hati.

Terutama pada orang muda dengan gabungan hati dan paru-paru penyakit, kekurangan protein harus dipertimbangkan, sehingga ada petunjuk untuk ujian alpha-1-antitrypsin. Peningkatan protein biasanya disebabkan oleh keradangan umum di dalam badan. Dalam kes ini, terdapat banyak ujian yang lebih kompleks yang dapat mengesahkan reaksi keradangan, sebab itulah biasanya tidak ada petunjuk untuk ujian alpha-1-antitrypsin di sini.

Prosedur

Ujian alpha-1-antitrypsin biasanya dilakukan oleh doktor keluarga atau pakar pneumologi (paru-paru pakar). Kaedah termudah terdiri daripada pengukuran dari sebilangan kecil darah. Beberapa titisan darah biasanya mencukupi untuk ini.

Namun, penentuan ini sering dilakukan sebagai bagian dari ujian makmal yang lebih besar, sehingga beberapa tabung darah dihantar ke makmal. Makmal yang bertugas kemudian menguji darah untuk jumlah alpha-1-antitrypsin, antara lain. Sekiranya nilainya berada di bawah had tertentu, ini mungkin menunjukkan kekurangan protein. Sekiranya perlu, ujian alpha-1-antitrypsin lain pertama kali dilakukan untuk menentukan tahapnya. Ini biasanya diikuti dengan ujian genetik tambahan, kerana kekurangan alpha-1-antitrypsin sering ditentukan secara genetik dan boleh menyebabkan penyakit serius.

Penilaian

Penilaian ujian alpha-1-antitrypsin biasanya dilakukan di makmal yang menerima sampel darah dari pejabat doktor atau hospital di mana darah dikumpulkan. Oleh kerana setiap makmal berfungsi dengan pencairan dan kaedah pengukuran yang sedikit berbeza, hasil ujian biasanya tiba bersamaan dengan batas makmal. Dengan cara ini, dapat dikenal pasti dengan cepat sama ada nilai alpha-1-antitrypsin berada di atas, di dalam atau di bawah had.

kos

Sekiranya ujian alpha-1-antitrypsin dilakukan, ini biasanya berdasarkan petunjuk perubatan yang kukuh. Penyakit yang disebabkan oleh Kekurangan Alpha-1-Antitrypsin sering diwarisi, sehingga diketahui sejarah keluarga. Sekiranya ahli keluarga lain mengalami gejala, ujian dapat dilakukan dengan cepat dan kosnya ditanggung oleh kesihatan syarikat insurans.

Mereka yang ingin menguji kanak-kanak di bawah umur mungkin terpaksa membayar ujian dari poket mereka sendiri. Ini bergantung pada apakah terdapat gejala yang boleh dikaitkan dengan kekurangan Alpha-1-Antritrypsin. Seberapa mahal ujian ini bergantung pada kos pengambilan sampel darah dan kos penilaian di makmal. Ujian sederhana biasanya tidak terlalu mahal. Sebaliknya, pemeriksaan genetik yang terperinci boleh melibatkan kos yang tinggi.