Ujian Cooper

Sinonim dalam erti kata yang luas

Endurance ujian, larian ketahanan, larian 12 minit Ujian Cooper adalah larian 12 minit. Dinamakan sempena doktor sukan Amerika Kenneth H. Cooper, ujian ini digunakan di sekolah, tentera, pemilihan pengadil dan dalam pelbagai permainan sukan untuk menguji ketahanan prestasi. Ujiannya mudah dilakukan dan dapat dinilai dengan cepat.

Ujian Cooper biasanya dilakukan di trek tartan 400m. Ia dijalankan selama 12 minit berturut-turut. Pada akhir ujian Cooper, larian jarak diukur dan persembahan dibacakan menggunakan jadual tetap. Nilai individu disenaraikan di bawah.

Renang

Terutama di sekolah, Ujian Cooper adalah instrumen yang sangat popular untuk menguji stamina pelajar. Ujian Cooper boleh dilakukan sementara berlari, tetapi juga sementara berenang. Di sekolah, bagaimanapun, tidak diizinkan di setiap negeri untuk mengganti ujian Cooper di berlari dengan ujian Cooper di berenang.

Terutama orang yang lebih suka berenang daripada berlari dapat mengimbangi kemungkinan kerugian dan masih memperoleh hasil yang baik. Bagi yang lain, ujian Cooper di berlari jauh lebih menarik, kerana mereka tidak perlu terlalu memperhatikannya bernafas teknik. Pelajar membezakan antara dua berenang gaya, sakit dada dan berenang gaya bebas.

Untuk pelajar, sakit dada anda memerlukan jarak berenang 550 meter dalam dua belas minit untuk mencapai 15 mata dan dengan itu mendapat 1+. Dengan jarak berenang 300 meter anda memperoleh lima mata dan oleh itu empat genap. Dalam gaya bebas jaraknya agak jauh.

Anda memerlukan 600 meter untuk 1+, dan jika anda ingin mendapatkan genap empat, anda harus berenang 350 meter dengan gaya bebas. Pelajar juga membezakan antara sakit dada dan gaya bebas. Semasa sapuan dada, seorang pelajar perlu menempuh jarak 500 meter untuk menyelesaikan dengan 15 mata dan 1+.

Untuk jarak 250 meter pada kedudukan dada, sekurang-kurangnya empat mata lagi dapat dicapai. Pelajar perempuan yang ingin mengambil Ujian Cooper dalam gaya bebas memerlukan 550 meter yang diselesaikan untuk memperoleh 15 mata. Lima mata, dan oleh itu empat genap, diberikan kepada pelajar yang berenang 300 meter dengan gaya bebas. Skor yang lain akan dikurangkan dari skor tertinggi bagi pelajar dengan kenaikan 25 mata.

Berlari

Dalam ujian Cooper dalam perjalanan, sejauh mungkin meter mesti diliputi dalam dua belas minit. Tujuan utama ujian ini adalah untuk memeriksa ketahanan prestasi atlet, dan juga prestasi mereka kecergasan tahap. Bagi pelari berpengalaman, ujian ini juga dapat digunakan untuk menentukan pengambilan oksigen maksimum.

Ujian Cooper bukanlah ujian untuk pemula, kerana anda seharusnya dapat menilai prestasi anda. Jika tidak, anda boleh berlari terlalu pantas pada awalnya dan oleh itu bertambah laktat terlalu pantas. Ini boleh menyebabkan penurunan prestasi yang drastik pada akhir dua belas minit.

Ujian harus dijalankan dalam keadaan terkawal untuk mendapatkan hasil yang berulang dan setanding. Untuk tujuan ini, trek tartan 400 meter standard mesti ada, berhati-hati bahawa suhu tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah (kira-kira 20 - 25 ° C disyorkan) dan orang ujian harus berada di kesihatan dan berehat.

Sebarang penyakit sebelumnya harus segera dijelaskan dengan doktor sebelum memulakan ujian Cooper. Penilaian hasilnya dilakukan dengan cara yang sama seperti ujian Cooper dalam berenang, menggunakan meja. Walau bagaimanapun, terdapat kelulusan mengikut usia peserta.

Selanjutnya, perbezaan dibuat antara ahli sukan biasa dan junior, serta atlet terlatih. Untuk prestasi yang sangat baik pada ahli sukan biasa dan remaja, kumpulan kanak-kanak berumur 13 dan 14 tahun memerlukan lebih dari 2700 meter untuk kanak-kanak lelaki dan lebih dari 2000 meter untuk kanak-kanak perempuan. Kanak-kanak berumur 15 dan 16 tahun memerlukan tambahan 100 meter setiap satu (2800m dan 2100m) untuk mencapai prestasi yang sangat baik.

Kanak-kanak berumur 17 hingga 20 tahun memerlukan 200m lebih daripada kumpulan usia yang lebih muda dengan 3000m (lelaki) dan 2300m (wanita). Prestasi kanak-kanak berusia 20 hingga 29 tahun sudah menurun lagi, dengan pencapaian mereka yang sangat baik. 2800m untuk lelaki dan 2700m untuk wanita diperlukan.

Dapat dilihat bahawa perbezaan antara jantina menjadi semakin kecil seiring bertambahnya usia. Dalam kumpulan atlet terlatih, lelaki dikehendaki menempuh jarak sekurang-kurangnya 3700m untuk prestasi yang sangat baik. Dalam kumpulan wanita, ia juga mempunyai nilai tinggi 3000 meter, yang hampir tidak dapat dicapai oleh atlet normal. Ujian Cooper digunakan bukan hanya untuk atlet tetapi juga untuk pengadil apabila perlu untuk memeriksa apakah syarat fizikal untuk memimpin pertandingan dipenuhi. Ujian Cooper juga digunakan di sekolah, tentera, Legion Asing dan Polis Persekutuan.