Kayap (Herpes Zoster): Ujian dan Diagnosis

Diagnosis biasanya dibuat secara klinikal.

Parameter makmal orde 2 - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, dan lain-lain - untuk penjelasan diagnostik pembezaan.

  • Pengesanan virus secara langsung menggunakan PCR (tindak balas rantai polimerase) dari kandungan vesikel, kulit biopsi, cecair serebrospinal *, atau darah - untuk mengesan varicella zoster jangkitan virus [kepekaan dan kekhususan 95-100%] * apabila penglibatan CNS disyaki.
  • Pengesanan antigen menggunakan ujian imunofluoresensi [kekhususan (kebarangkalian orang yang benar-benar sihat yang tidak mempunyai penyakit yang berkenaan juga dikesan sihat oleh ujian) 76%; kepekaan (peratusan pesakit yang berpenyakit di mana penyakit ini dikesan dengan penggunaan ujian, iaitu, penemuan positif berlaku) 82%].
  • Budaya virus [kekhususan 99%; kepekaan 20%).
  • Pengesanan antibodi (= pengesanan virus tidak langsung) menggunakan kaedah serologi seperti ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) dari serum, dikeringkan darah atau cecair serebrospinal [nilai ramalan positif sekitar 90%; dalam kebanyakan kes IgA antibodi ada / antibodi IgM mungkin tidak ada].
  • Ujian HIV - herpes zoster dianggap sebagai penunjuk penyakit untuk HIV.