Ujian Conconi

Sinonim dalam erti kata yang luas

Endurance ujian, ujian langkah, ujian Conconi dikembangkan oleh ahli biokimia Itali Francesco Conconi. Ujian Conconi, seperti yang lain ketahanan ujian, percubaan untuk menentukan ambang anaerobik at ketahanan tekanan untuk membuat kesimpulan mengenai prestasi daya tahan dan kebolehlatihan. Dalam ujian ini atlet harus meningkatkan berlari kelajuan atau kelajuan pemanduan semakin sekata dalam selang waktu yang sama.

Oleh itu, ujian ini sangat sesuai untuk atlet ketahanan pada awal fasa latihan. Penentuan ambang anerobik yang lebih tepat dan tepat dilakukan dengan laktat ujian tahap. Walau bagaimanapun, ujian ini sama sekali tidak berdarah darah mesti diambil secara berkala untuk menentukan laktat tahap dalam darah. ujian lanjutan: Ujian Cooper ujian lanjutan:

  • Ujian Cooper

Angkat

Conconi menganggap bahawa jantung kadar meningkat secara linear di zon aerobik. Julat ini adalah sekitar 100- 180 denyutan / minit. Sekiranya beban dinaikkan lebih jauh, lengkung akan keluar.

Titik di mana lengkung itu rata disebut titik pesongan dan menentukan titik ambang anaerobik. Atlet / pelatih kini dapat menentukan intensiti dengan tepat (berlari kelajuan / kelajuan memandu) semasa latihan. Untuk melakukan Ujian Conconi seseorang perlu

  • Monitor Kadar Jantung
  • Berhenti menonton
  • Pemancar isyarat (wisel)
  • Ergometer kereta api / basikal 400m
  • Kertas dan pen

Atlet bermula dengan program pemanasan umum.

Kursus 400m dibahagikan kepada 2x 200m, yang berlari kelajuan harus dipilih dengan tepat pada awal ujian. Atlet yang tidak terlatih memilih kelajuan lebih kurang. 8 km / jam, sedangkan atlet terlatih mungkin bermula pada 12-13 km / jam.

Kelajuan larian dinaikkan sebanyak 0.5 km / j setiap 200m, atau atlet berjalan 200m 2 hingga 3 saat lebih cepat. Pelatih memberikan isyarat di mana atlet harus mencapai tanda (pada 200m). Rasa atlet tertentu berjalan.

Setiap 200m jantung kadar ditentukan dan dimasukkan dalam jadual. Pelbagai jam tangan nadi boleh menyimpan jantung kadar Ujian dijalankan sehingga orang ujian tidak lagi dapat meningkatkan kadarnya, sehingga sekurang-kurangnya 2 hingga 3 nilai diukur setelah ambang anaerobik (hingga muatan maksimum). Ujian terbaik dilakukan di dalam rumah untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya rintangan angin.

Orang yang diuji harus meningkatkan kelajuan sekerap mungkin (jangan memecut sedikit yang terakhir). Atlet juga menyelesaikan program pemanasan di sini. Rintangan pada awal ujian harus antara 25 dan 100 watt, bergantung pada tahap garis.

Bagi atlet yang tidak terlatih, daya tahan ditingkatkan sebanyak 20 watt setiap 2 minit. Atlet terlatih meningkatkan nilai dengan lebih kurang. 30-50 Watt. Setiap kali rintangan meningkat, kadar jantung diukur dan direkodkan.