Ujian mata

definisi

Ketajaman visual mata diuji dengan ujian mata. Ini menunjukkan kekuatan mata yang dapat diselesaikan, iaitu kemampuan retina untuk mengenali dua titik sebagai terpisah. Ketajaman visual ditakrifkan sebagai normal adalah pada ketajaman visual 1.0 (100 peratus).

Remaja sering mencapai ketajaman penglihatan yang lebih baik dan dengan bertambahnya usia, ketajaman penglihatan kemudian menurun, yang disebabkan oleh peningkatan kekakuan lensa mata, tetapi juga boleh menyebabkan sebab lain. Perbezaan dibuat antara penglihatan dekat dan penglihatan jarak jauh. Ketajaman visual yang hampir menunjukkan ketajaman visual pada jarak sekitar 0.3 m dan kebanyakannya digunakan untuk

Sebab-sebab ujian mata

Ketajaman visual diperiksa pada setiap pemeriksaan di pakar mata. Dalam profesi tertentu, seperti juruterbang atau pegawai polis, ketajaman penglihatan minimum ditetapkan dan mesti diuji dan didokumentasikan oleh badan yang diiktiraf secara rasmi. Penglihatan yang baik atau betul juga diperlukan untuk memandu kenderaan dan juga mesti diuji secara rasmi sebelum memohon lesen memandu.

Sebagai tambahan kepada pakar mata, ahli optik, doktor dari kesihatan jabatan, doktor dengan tajuk bidang perubatan pekerjaan dan doktor dengan gelaran tambahan perubatan pekerjaan diberi kuasa untuk mengeluarkan sijil penglihatan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, mereka mesti mempunyai peralatan yang diperlukan untuk pemeriksaan dan layak untuk melaksanakannya. Ketajaman penglihatan terganggu pada penyakit berikut:

  • Myopia
  • Rabun jauh
  • Hemiplegia
  • Penglihatan lemah (disebabkan oleh strabismus satu sisi pada usia prasekolah)

Bentuk ujian mata

Terdapat pelbagai cara untuk melakukan ujian mata, yang dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah. Ujian ini melibatkan simbol penglihatan DIN yang standard dalam bentuk cincin, yang mempunyai bukaan di satu sisi yang arahnya harus dikenali oleh orang yang diperiksa untuk ketajaman penglihatan. Lebar garis diatur sedemikian rupa sehingga muncul pada sudut 1 busur minit untuk mata yang sihat dengan ketajaman visual 1 (iaitu 100%). Sekiranya orang yang diuji tidak dapat menamakan arah jurang dengan betul, ini dipanggil ametropia.

Berbanding dengan huruf yang digunakan secara tradisional, cincin Landolt mempunyai kelebihan bahawa mereka lebih sukar ditebak atau sukar diingat. Selanjutnya, ujian ini juga sesuai untuk mengukur ketajaman penglihatan pada kanak-kanak kecil dan orang buta huruf. Bentuk ujian penglihatan ini digunakan dalam pemeriksaan ketajaman visual ketika memohon lesen memandu.