Ujian Inhibisi Dexamethasone

. dexamethasone ujian perencatan adalah kaedah ujian utama untuk disyaki hiperkortisolisme (hiperkortisolisme). Perbezaan dibuat antara dexamethasone ujian pendek dan ujian panjang.Jika keputusan yang jelas tidak dapat diperolehi oleh dexamethasone ujian pendek, yang ujian panjang dexamethasone juga dilakukan.

Dexamethasone adalah salah satu sintetik glucocorticoids dan digunakan secara terapeutik untuk pelbagai penyakit.

Prosedur - ujian pendek dexamethasone

Sebelum dexamethasone diberikan, a darah sampel diambil pada waktu pagi kosong perut (8 pagi) untuk menentukan serum Kortisol tahap. Pada lewat petang (11 malam), a dos dexamethasone (2 mg) diberikan. Keesokan paginya, sekali lagi berpuasa (8 pagi), darah persampelan untuk Kortisol penentuan.

Prosedur - ujian jangka panjang dexamethasone

Sebelum dexamethasone diberikan, a darah undian dilakukan pada waktu pagi berpuasa (8 pagi) untuk menentukan serum Kortisol tahap. Pada waktu petang (11 malam) hari pertama, a dos dexamethasone (2 mg) diberikan. Keesokan paginya, sekali lagi berpuasa (8 pagi), darah diambil untuk penentuan kortisol. Prosedur ini diulang selama dua hari, masing-masing dengan 4 dan 6 mg dexamethasone. Cabutan darah terakhir dilakukan pada pagi hari keempat.

Petunjuk

  • Hiperkortisolisme yang disyaki
  • Ujian panjang dexamethasone dapat membezakan antara pituitari (mempengaruhi kelenjar pituitari) dan adrenal (mempengaruhi korteks adrenal) penyebab

Tafsiran - ujian pendek dexamethasone

Biasanya, kortisol serum turun menjadi <3 μg / dl pada hari kedua. Sekiranya kortisol tidak turun cukup, hiperkortisolisme disyaki - Adrenokortikal adenoma - tumor jinak korteks adrenal- Karsinoma adrenokortikal - tumor malignan korteks adrenal.

Tafsiran- ujian panjang dexamethasone

Sekiranya tahap kortisol tidak menurun sehingga hari keempat (setelah 4 mg dexamethasone), hiperkortisolisme hipofisis hampir pasti ada. Sekiranya tiada penurunan kortisol berlaku walaupun selepas penekanan ketiga dos 8 mg dexamethasone, hiperkortisolisme adrenal mungkin terdapat.