Ujian transformasi limfosit

Apakah ujian transformasi limfosit?

Ujian transformasi limfosit (LTT) adalah prosedur makmal khas. Ia mengesan antigen-spesifik Limfosit T. T-limfosit berwarna putih darah sel yang diperlukan oleh badan untuk pertahanan imun, iaitu untuk mempertahankan diri daripada bahan asing, seperti bakteria.

Antigen-spesifik bermaksud bahawa T-limfosit ini dapat mengenali protein asing tertentu, iaitu antigen, dan kemudian memulakan pertahanan imun. Orang asing ini protein atau antigen dihasilkan oleh bakteria or virus, sebagai contoh. Mereka juga berperanan dalam alahan.

Sekiranya terdapat alergi, T-limfosit khusus antigen ini mengenali protein yang tidak berbahaya sebenarnya berbahaya dan secara salah memulakan reaksi imun. Ini adalah bagaimana reaksi alahan berlaku. Dalam ujian transformasi limfosit, dapat diuji sama ada T-limfosit hadir terhadap antigen tertentu. Antara lain, alahan dapat dikenali dan dikesan.

Bilakah ujian transformasi limfosit dilakukan?

Pada dasarnya, ujian transformasi limfosit digunakan untuk mengesan dan mengenal pasti alahan. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk memeriksa semua kemungkinan alahan. Pemilihan mesti dibuat terlebih dahulu untuk ujian alahan yang akan dilakukan.

Alahan boleh diuji jika terdapat kecurigaan bahawa ada alergi tertentu. Ujian ini juga dapat dilakukan secara profilaksis dalam beberapa kes. Satu keadaan di mana ujian profilaksis mungkin berguna adalah dalam pemulihan gigi.

Alahan boleh berlaku pada bahan pemulihan gigi. Untuk memastikan bahawa bahan pengganti yang dipilih ditoleransi, ujian transformasi limfosit dapat dilakukan untuk bahan yang dimaksudkan. Di samping itu, ujian transformasi limfosit digunakan untuk mengesan Lyme penyakit. Selanjutnya, ujian ini sering digunakan dalam penyelidikan. Walau bagaimanapun, ujian transformasi limfosit tidak berguna untuk mengesan semua alahan, kerana untuk beberapa alahan terdapat kaedah yang lebih sesuai.

Pengesanan bakteria Borrelia

Ujian transformasi limfosit digunakan untuk mengesan Lyme penyakit. Walau bagaimanapun, kepentingannya dalam kes Lyme penyakit sangat kontroversial. Pertama, diagnosis penyakit Lyme harus dibuat mengikut gejala dan a darah ujian.

Dalam beberapa kes, ini tidak mencukupi untuk diagnosis yang jelas. Dalam kes sedemikian, ujian transformasi limfosit dapat digunakan. Walau bagaimanapun, ujian tersebut tidak boleh digunakan jika tidak ada indikasi penyakit Lyme, kerana terdapat juga risiko salah tafsir. Ujian ini juga dapat digunakan untuk memeriksa keberhasilan rawatan antibiotik atau untuk mengenal pasti penyakit Lyme yang diaktifkan semula.